• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Zvláštne následky vlakovej havárie v Ohiu: Miestni mesiac po nešťastí pozorujú neobvyklé príznaky

  • 19:10 02.03.2023
  • East Palestine
Zvláštne následky vlakovej havárie v Ohiu: Miestni mesiac po nešťastí pozorujú neobvyklé príznaky

Vykašliavanie šedého hlienu a piskľavý hlas sú len dva z celého radu zvláštnych príznakov, ktoré postihli miestnych z okolia vlakovej havárie. Mohli by mať súvis s látkou, ktorú vlak prevážal.

5. februára 2023 došlo v blízkosti dediny East Palestine neďaleko hraníc štátov Ohio a Pensylvánia k vykoľajeniu nákladného vlaku, po čom na mieste vznikol rozsiahly požiar. Kvôli zadymeniu a ohňu, ktoré sa z miesta rozšírili do okolia, evakuovali najmenej 2000 ľudí, ostatným prikázali nevychádzať z domov.

Spravodajská televízia CNN informovala o núdzovom vyhlásení starostu East Palestine Trenta Conawaya, v ktorom uviedol, že dedina bola bezprostredne „ohrozená“ nešpecifikovanými nebezpečnými látkami. Dnes už vieme, že za týmto označením sa mohla skrývať chemikália vinylchlorid, ktorú vlak prevážal.

Piskľavý hlas a sivý hlien

Viac ako tri týždne po vykoľajení vlaku sa v East Palestine začali diať zvláštne veci. Mnohí miestni totiž na sebe spozorovali nezvyčajné príznaky, vrátane vyrážok, opuchu hrdla, nevoľnosti, ťažkostí s dýchaním, pálenia očí a bolesti hlavy. Niektorí miestni robotníci a obyvatelia sa sťažujú na zápal priedušiek a iné ochorenia dýchacích ciest.

Dom Melissy Blakeovej sa nachádza asi jeden a pol kilometra od miesta havárie, a jeho majiteľka dnes podľa vlastných slov vykašliava sivý hlien. NBC News informuje, že Blakeová mala dva dni po nešťastí problémy s dýchaním. Nemocničné vyšetrenie odhalilo, že Američanka trpí „akútnou bronchitídou spôsobenou chemickými výparmi“.

Ďalší z miestnych Wade Lovett na sebe pozoroval podobné problémy, pričom niekoľko dní po havárii si tiež všimol, že sa mu zmenil hlas.

„Môj hlas znie ako Mickey Mouse,“ tvrdí Lovett v rozhovore pre New York Post. „Bežne mám hlboký hlas. Ťažko sa mi dýcha, najmä v noci. V noci ma hruď bolí tak, že sa mi zdá, že sa topím. Vykašliavam veľa hlienu.“

Úrady zatiaľ nepotvrdili spojitosť medzi nezvyčajnými príznakmi a vykoľajením vlaku, no vinylchlorid skutočne má potenciál takto ovplyvniť ľudské zdravie.

Nebezpečná chémia vo vlaku

Po úniku zápalného vinylchloridu z niekoľkých vagónov hasiči na mieste vyvolali kontrolovaný požiar s cieľom zamedziť nebezpečnému výbuchu. Nad dedinou East Palestine sa tak niekoľko dní vznášal čierny dym horiaceho plynu.

Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) následne analyzovala ovzdušie na mieste a potvrdila, že hladina toxických chemikálií klesla na úroveň, ktorá nepredstavuje riziko pre zdravie. Obyvatelia sa tak mohli vrátiť do svojich domovov.

Tá istá EPA hodnotí vinylchlorid ako „známy ľudský karcinogén“ triedy A, pričom po vdýchnutí podľa nej dochádza k závratom, bolesti hlavy a nevoľnosti. Dlhodobé vystavenie sa zas spája s ochoreniami pečene a vzácnymi typmi rakoviny pečene.

Následky aj naďalej predmetom vyšetrovania

Miestne úrady v Ohiu čelia kritike kvôli údajne nezvládnutej situácii. Agentúra Bloomberg podotýka, že krízu podcenili kvôli sledovaniu iných politických cieľov.

Po vyše mesiaci je však zrejmé, že zdravotníkom záleží na prešetrení následkov vykoľajenia vlaku na zdravie miestnych. Ministerstvo zdravotníctva v Ohiu už zriadilo kliniku pre obyvateľov a počas prvých troch dní vyšetrilo hneď 77 z nich.

Národné Centrá pre kontrolu a prevenciu ochorení (CDC) na miesto vyslali tím zdravotníckych a toxikologických profíkov, ktorí budú analyzovať vodu a pôdu v okolí.

Zdroj: Info.sk, DP, cnn.com, nbcnews.com, nypost.com, bloomberg.com, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.