• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Ako piť menej kofeínu? Oklamte mozog pomocou šikovného triku

  • 6:41 26.02.2023
  • Sydney
Ako piť menej kofeínu? Oklamte mozog pomocou šikovného triku

Bojujete každý deň s neprestajnou chuťou na kofeín? Zbavte sa závislosti pomocou šikovnej mentálnej pomôcky.

Pre mnohých z nás je pitie kávy automatická činnosť. Bez nej ani nedokážeme začať deň a len sotva si vieme predstaviť osem hodín v práci bez aspoň dvoch ďalších šálok. Táto nenápadná závislosť však so sebou prináša aj negatíva, ktoré možno postrehnúť najmä pri vynechaní pravidelnej dávky.

Abstinenčné príznaky sa môžu dostaviť už po jednej vynechanej dávke kávy, pričom ich sprevádza najmä bolesť hlavy a zvýšená chuť na kofeínový nápoj. Ako sa ich zbaviť bez toho, aby ste podľahli pokušeniu?

Veda ponúka jednoduché riešenie. Austrálski výskumníci totiž tvrdia, že jedna šálka bezkofeínovej kávy vás uspokojí dostatočne na to, aby vás prešla chuť na kofeín a zároveň zmizli abstinenčné príznaky. Navyše sa viac nebudete musieť báť, že v noci opäť nezaspíte.

Bezkofeínová káva síce obsahuje stopové prvky kofeínu, no zaručene ho v nej nenájdete toľko, aby u vás vyvolala závislosť. Jej účinky otestovali na 61 pravidelných konzumentoch klasickej kávy, ktorí denne vypili aspoň tri šálky tohto nápoja.

Prvých 24 hodín bolo pre účastníkov pokusu najťažších, pretože museli vydržať celkom bez kávy. Počas tohto dňa u nich vedci monitorovali abstinenčné príznaky.

Účastníkov potom rozdelili do troch skupín. Dve skupiny mohli piť bezkofeínovú kávu, a tretia pila len čistú vodu. Iba jednu skupinu upovedomili o tom, že ich káva je bezkofeínová. Tá druhá si po celý čas trvania pokusu myslela, že pije kofeínový nápoj.

Po 45 minútach od vypitia kávy mali účastníci zhodnotiť prípadné abstinenčné prejavy. „Skupina, ktorej sme klamali, uvádzala značný pokles v abstinenčných príznakoch, hoci neexistuje farmakologický dôvod, ktorý by to vysvetľoval,“ podotýka vedúci výskumu, experimentálny psychológ Llewellyn Mills, podľa ktorého v tomto prípade došlo k placebo efektu.

„Na tejto štúdii je zaujímavé aj to, že abstinenčné príznaky pominuli aj u ľudí, ktorí vedeli, že pijú bezkofeínovú kávu. Nie tak výrazne ako pri skupine, ktorej sme klamali, ale aj tak“ pokračuje Mills, ktorý pôsobí na Univerzite v Sydney.

Bezkofeínová káva teda preukázateľne uspokojuje chúťky pravidelných konzumentov kofeínu, hoci obsahuje len minimálne množstvo tejto látky.

Zdroj: Info.sk, DP, sagepub.com, mirror.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?