• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Jeden z najobľúbenejších českých hercov Jaromír Hanzlík slávi 75. narodeniny

  • 6:21 16.02.2023
  • Český Těšín/Bratislava
Jeden z najobľúbenejších českých hercov Jaromír Hanzlík slávi 75. narodeniny

Od narodenia jedného z najpopulárnejších českých divadelných, filmových a televíznych hercov Jaromíra Hanzlíka uplynie 16. februára 75 rokov.

Vďaka svojmu všestrannému hereckému talentu sa stal Jaromír Hanzlík v 70. a 80. rokoch minulého storočia jedným z najobsadzovanejších českých hercov. Nezabudnuteľný výkon podal ako bytový referent Jindřich Mráček v komédii Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách či ako utáraný, prostý a dobrácky Pepin vo filme Postřižiny.

Jaromír Hanzlík sa narodil 16. februára 1948 v Českom Těšíne do umelecky založenej rodiny. Jeho matka pracovala ako asistentka réžie v Československej televízii a otec bol šéfom operety a neskôr kabaretný umelec. Prvé herecké skúsenosti získaval ešte ako dieťa v televíznych inscenáciách. Po gymnaziálnych štúdiách ho v roku 1966 prijali na Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení v Prahe. V tom istom období však dostal aj ponuku stať sa členom súboru pražského Divadla na Vinohradech, ktorú pred štúdiom uprednostnil.

Napriek tomu, že nezískal herecké vzdelanie, etabloval sa ako umelec, ktorý dokáže presvedčivo stvárniť vážne i komediálne charaktery. Z významných úloh, ktorých sa úspešne zhostil v Divadle na Vinohradech možno spomenúť postavy Hamleta (Hamlet), Lúpežníka (Lúpežník), Chlestakova (Revízor), Raskoľnikova (Zločin a trest) či Cyrana (Cyrano z Bergeracu). Súbežne s divadlom sa umelec veľmi intenzívne objavoval aj pred kamerou.

V roku 1966 účinkoval po boku slovenskej herečky Zuzany Cigánovej v poetickej dráme Otakara Vávru Romance pro křídlovku a rolu mladého vojaka stvárnil vo filme Kočýr do Vídně (1966), do ktorého ho obsadil režisér Karel Kachyňa. Spolu s hereckou partnerkou Danielou Kolářovou si okrem iného zahral aj v dvoch snímkach inšpirovaných životom panovníka Karola IV. – v romantickej komédii Slasti Otce vlasti (1969) a v muzikáli Noc na Karlštejně (1973).

Obľúbeného českého herca si diváci môžu pamätať aj ako svedomitého právnika bytového úradu Jindřicha Mráčka z kultovej komédie Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) alebo tiež ako bezprostredného traktoristu Honzu z filmu Léto s kovbojem (1976).

Spolupráca s ďalším uznávaným filmovým tvorcom Jiřím Menzlom mu priniesla účinkovanie v komediálne ladených filmoch ako Postřižiny (1980), Slavnosti sněženek (1983) alebo Konec starých časů (1989). V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa Jaromír Hanzlík objavil v rozprávkach Nesmrtelná teta (1993) či O perlové panně (1997) a stal sa tiež moderátorom obľúbenej talk-show Úsměvy (1997).

Univerzálny herecký talent uplatnil aj v televíznych seriáloch Taková normální rodinka (1971), lekársky plášť si obliekol v legendárnych seriáloch Nemocnice na kraji města (1977) a Sanitka (1984), pričom sa objavil aj v pokračovaní týchto seriálov - Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) a Sanitka 2 (2013). Herec bol tiež súčasťou seriálovej adaptácie slávneho románu Eduarda Bassa Cirkus Humberto (1988) o osudoch cirkusantskej rodiny.

Napriek tomu, že Jaromír Hanzlík bol na vrchole svojej kariéry, rozhodol sa v roku 1992 umelecký súbor Divadla na Vinohradech v dôsledku fyzického i psychického vyčerpania opustiť. Takisto zanechal aj herecké aktivity pred kamerou a vracal sa k nim len sporadicky. Istý čas žil v ústraní so svojou partnerkou vo Švajčiarsku.

V novom tisícročí ho mohli diváci vidieť ako rušňovodiča vo filme Vlada Balka s názvom Pokoj v duši (2009). Predstavil sa tiež v thrilleroch Smyčka (2009) a Gangster Ka (2015). V roku 2019 sa dočkala uvedenia romantická snímka Leto s gentlemanom, v ktorej sa predstavil v jednej z hlavných úloh a zároveň k tomuto filmu napísal aj scenár.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.