• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Populárny "Kendy z básnikov" - český herec David Matásek - jubiluje

  • 6:42 14.02.2023
  • Bratislava/Praha
Populárny "Kendy z básnikov" - český herec David Matásek - jubiluje

Český herec David Matásek sa zapísal do sŕdc divákov najmä ako Kendy zo série filmov o básnikoch. Išlo o jednu z jeho prvých hereckých príležitostí.

Objavil sa vo všetkých piatich pokračovaniach obľúbenej komédie o básnikoch, ale tiež v desiatkach ďalších filmov, televíznych inscenácií a seriálov. Navyše sa etabloval ako divadelný herec – a to predovšetkým na doskách Národného divadla.

Český herec, hudobník a režisér David Matásek sa dnes (14. februára) dožíva 60 rokov.

David Matásek sa narodil 14. februára 1963 v Prahe, časť detstva a mladosti ale strávil v Hradci Králové, kde mal jeho otec zamestnanie. Pochádza z umelecky založenej rodiny, otec pôsobil ako scénograf, matka ako grafička. Cez záujem o recitáciu a literatúru sa David Matásek napokon dostal k divadlu. V roku 1984 absolvoval štúdium na hudobno-dramatickom oddelení pražského Štátneho konzervatória.

Niekoľko rokov pôsobil na voľnej nohe a herecké aktivity kombinoval s hudobnými. Spolu s Danielom Landom pôsobili v kontroverznej skupine Orlík, ktorá mala obdivovateľov aj medzi pravicovými extrémistami a zvykne sa označovať za prvú českú skinheadskú skupinu. Dnes to Matásek označuje za mladícku nerozvážnosť a so svojím vtedajším videním sveta sa nestotožňuje.

V roku 1991 získal angažmán v Národnom divadle (ND), kde pôsobil do roku 1995. Potom strávil sedem rokov na doskách Divadla komedie, aby sa napokon v roku 2002 opäť vrátil na prvú českú divadelnú scénu. V činohre ND dostal herecké príležitosti v klasickom repertoári (Lakomec, Richard III., Cyrano z Bergeracu), ale i v modernejších inscenáciách. Popri tom dlhodobo spolupracuje s Divadlom v Řeznické, kde si vyskúšal aj post režiséra.

Vo filme mu prvú hereckú príležitosť ponúkol režisér Dušan Klein. Ešte ako študenta konzervatória ho obsadil do filmu Jak svět přichází o básníky (1982) do úlohy najlepšieho kamaráta hlavného hrdinu Štěpána Šafránka (Pavel Kříž). Divácky populárna komédia sa dočkala ďalších piatich pokračovaní a Matásek hral vo všetkých: Jak básníci přicházejí o iluze (1984), Jak básníkům chutná život (1987), Konec básníků v Čechách (1993), Jak básníci neztrácejí nadějí (2004) a Jak básníci čekají na zázrak (2016).

Diváci mohli Matáska vidieť vo filmoch Davida Ondříčka Samotáři (2000) či Jedna ruka netleská (2003). Venoval sa tiež televíznej a seriálovej tvorbe. V roku 1986 si zahral v televíznom seriáli Bylo nás šest, neskôr sa objavil v seriáloch Letiště (2006-07) či Polda (2016-2022).

Vo dvojici s Viktorom Preissom zažiaril v sérii kriminálnych príbehov nakrútených podľa próz Hany Proškovej, pričom Preiss stvárnil policajného vyšetrovateľa Vašátka a David Matásek výtvarníka Horáca, ktorý sa amatérsky „pletie“ do vyšetrovania – najnovšie dva diely vysielala Česká televízia začiatkom roku 2023.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.