• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

Firmy chcú stabilitu a zjednodušenie daňového systému

  • 14:30 07.11.2013
  • BRATISLAVA
Firmy chcú stabilitu a zjednodušenie daňového systému

Hlavnou príčinou daňovej neistoty na Slovensku sú časté zmeny v právnych predpisoch, nejednoznačnosť, nedostatky a zmeny stanovísk daňových orgánov. Podľa slovenských firiem sú toto oblasti, ktoré majú najväčší vplyv na podnikanie a konkurencieschopnosť. Vyplýva to z tretieho prieskumu spoločnosti Deloitte zameraného na daňovú istotu medzi podnikmi.


Internetový prieskum spoločnosti sa uskutočnil v 27 krajinách regiónu Európy, Stredného východu a Afriky (EMEA) v júni a júli 2013 a zúčastnilo sa ho takmer tisíc respondentov, prevažne daňových riaditeľov nadnárodných spoločností. "Vysokú daňovú neistotu vnímajú takmer dve tretiny opýtaných, ktorí podnikajú na Slovensku, čo je porovnateľné s ostatnými krajinami v regióne,“ uviedol partner na daňovom oddelení Deloitte Larry Human.

Tri zamerania štúdie

Štúdia bola zameraná na tri kľúčové oblasti, a to vzťahy s daňovými úradmi, daňové kontroly a vnímanie daňovej istoty. Európsky prieskum podľa Deloitte odhalil, že celková daňová neistota ostáva významná, až 60 % respondentov pociťuje vo svojej krajine vysokú daňovú neistotu. Najvyššiu mieru neistoty vnímajú v Maďarsku a najnižšiu v Rakúsku. Daňoví riaditelia vidia ako problém zložité daňové systémy. Tie sa ešte viac komplikujú množstvom nových zákonov. Firmy sú tak zaťažované kvôli sledovaniu všetkých zmien a dodatočnému vzdelávaniu zamestnancov. Ak by sa obmedzili časté zmeny právnych predpisov, mohla by sa podľa prieskumu zlepšiť konkurencieschopnosť krajín.

Vzťah s daňovými úradmi je vo všeobecnosti pozitívny, čo preukázalo takmer 60 % opýtaných. V porovnaní s minulým rokom sa ich vzťahy veľmi nezmenili. Najhoršiu spoluprácu s daňovými úradmi v rámci prieskumu majú firmy z Poľska a v Českej republike, kde sa vzťahy oproti minulému roku zhoršili.

Kľučové oblasti daní

Daňové úrady na Slovensku sa podľa Deloitte sústreďujú najmä na kľúčové oblasti daní, ako je daň z pridanej hodnoty a daň z príjmov právnických osôb. Podobná situácia je aj v ostatných krajinách regiónu. Respondenti tiež zaznamenávajú zvýšený záujem daňových úradov o problematiku transferového oceňovania. V regióne sa na túto oblasť zameriava až 40 % daňových kontrol. Česká republika patrí medzi krajiny s najmenším počtom daňových kontrol, Slovensko sa zaraďuje medzi priemer. Za posledné tri roky bolo u nás kontrolovaných 73 % opýtaných, v Nemecku 74 %, v Poľsku 81 % a v Rakúsku až 85 %.

Spoločnosť Deloitte poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenstva a finančného poradenstva. Globálna sieť členských firiem spoločnosti pôsobí vo viac ako 150 krajinách.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

20:36 03.05.2024Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

16:34 03.05.2024Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

15:36 03.05.2024Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

14:07 03.05.2024Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

13:48 03.05.2024Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.