• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.7.2024Meniny má Božena
18°Bratislava

Rusa odsúdili na 12 rokov za terorizmus. Podpálil domácu vojenskú správu

  • 12:53 31.01.2023
  • Londýn/Moskva
Rusa odsúdili na 12 rokov za terorizmus. Podpálil domácu vojenskú správu

Obvinený bol odsúdený na 12 rokov odňatia slobody vo väzení s prísnym režimom, uviedla v utorok britská stanica BBC.

V Rusku bol prvý raz vynesený rozsudok za spáchanie teroristického útoku. Takto príslušný vojenský súd kvalifikoval podpálenie vojenskej správy v meste Nižnevartovsk.

K podpáleniu vojenského registračného a zaraďovacieho úradu v Nižnevartovsku v Chanty-Mansijskom autonómnom okruhu v západnej Sibíri došlo 4. mája 2022, informuje TASR.

Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie založený požiar zasiahol len plochu s rozlohou jeden meter štvorcový a zaobišiel sa bez zranených.

Dvojicu podozrivých – Vladislava Borisenka a Vasilija Gavrilišena – zadržali krátko po incidente.

Podľa vyšetrovateľov odsúdený Borisenko nakrútil, ako Gavrilišen hádže zápalné fľaše do budovy, kde sídlila vojenská správa.

Pôvodne boli obaja muži obvinení iba z výtržníctva a úmyselného ničenia cudzieho majetku. V decembri bol ich skutok prekvalifikovaný na teroristický útok. Obvinení, ktorých kauzy súd rozdelil, s týmto rozhodnutím súdu nesúhlasili.

Ruské tlačové agentúry v tom čase napísali, že Borisenko svoju vinu plne priznal a oľutoval. Tvrdil tiež, že k spáchaniu činu ho neviedli žiadne politické motívy. Obaja zhodne vyhlasovali, že diskutéri na platforme Telegram im núkali finančnú odmenu, ak podpália vojenskú správu.

Minulý týždeň bolo z úmyselného poškodzovania majetku na teroristický útok prekvalifikované aj trestné konanie proti členom rockovej skupiny Room 32 - Alexejovi Nurejevovi a Romanovi Nasrijevovi, ktorí boli v októbri obvinení z podpálenia budovy vojenskej správy v Čeľabinskej oblasti.

Táto prax sa opiera o vyhlásenie ruského generálneho štábu, ktorý koncom septembra minulého roku oznámil, že nezákonné akcie proti vojenským správam, alebo aj výzvy na ne, budú považované za teroristické činy.

Od začiatku invázie ruskej armády na územie Ukrajiny bolo podpaľačstvo vojenských správ zaznamenané v mnohých regiónoch Ruska, najmä však v Moskve, Petrohrade, Novosibirsku, či Kaliningrade.

Na jeseň roku 2022, po vyhlásení tzv. čiastočnej mobilizácie, sa začala ďalšia vlna podpaľačských útokov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

Trump sa stretol s Netanjahuom a skonštatoval, že vždy mali dobrý vzťah

VČERA - 22:13Zahraničné

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát republikánov za prezidenta Donald Trump prijal v piatok izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vo svojom sídle Mar-a-Lago v meste Palm Beach na Floride.

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

Otvárací ceremoniál OH2024: Výpravy sa plavili po Seine, divákov prekvapila Lady Gaga

VČERA - 22:11Zahraničné

Olympijské hry v Paríži odštartovali v piatok unikátnym otváracím ceremoniálom, ktorý sa prvýkrát v histórii nekonal na hlavnom štadióne, ale v samotnom centre mesta.

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

Na tureckých protestoch proti zákonu o túlavých psoch došlo k zrážkam s políciou

VČERA - 21:29Zahraničné

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z

Americký skladateľ Philip Glass obvinil krymské divadlo z "pirátstva"

VČERA - 18:59Zahraničné

Americký hudobný skladateľ Philip Glass obvinil divadlo na Rusmi okupovanom Kryme, že plánuje bez povolenia uviesť premiéru baletu s jeho hudbou.

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

Fico opäť telefonoval o zastavenej rope s ukrajinským premiérom

VČERA - 18:02Zahraničné

Premiér SR Robert Fico v piatok opätovne telefonicky komunikoval otázku tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.