• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Nemáte doma vajcia na pečenie alebo varenie? Takto ich viete nahradiť

  • 7:53 28.01.2023
  • Slovensko
Nemáte doma vajcia na pečenie alebo varenie? Takto ich viete nahradiť

Od jablkového pyré cez roztlačený banán po tekvicu - toto sú ingrediencie, ktorými môžete vo svojich obľúbených receptoch nahradiť vajcia.

Vajcia patria medzi základné potraviny, ktorú si môžete vychutnať v rôznych jedlách. Mnohí z nás si bez nich nevedia predstaviť raňajky, pretože tvoria základ omelety či vajca Benedikt. Vajcia sú tiež základnou prísadou pri pečení, no čo robiť, keď na ne máte alergiu? Či už vynechávate vajcia zo svojej stravy, pretože máte alergiu, vegánsku stravu alebo iné dôvody, stále si môžete pripraviť obľúbené. Tu je niekoľko možností, ako nahradiť vajcia počas pečenia alebo varenia.

Nesladené jablkové pyré

Jablkové pyré môže nahradiť vajcia v receptoch, ktorých vajcia fungujú ako spojivá, ako sú napríklad sušienky. V takýchto receptoch môžete nahradiť jedno celé vajce ¼ šálky jablčného pyré. Hľadajte nesladené druhy, aby ste recept zbytočne nepresladili. Samotné jablká už pridávajú do jedla trochu cukru.

Roztlačené avokádo

Podobne ako jablkové pyré vám môže poslúžiť aj roztlačené avokádo. Opäť môžete vo svojich receptoch nahradiť ¼ šálky roztlačeného avokáda na jedno vajce. Toto všestranné ovocie odporúčame pre jeho nutričný profil, ktorý zahŕňa mono- a polynenasýtené tuky, ktoré môžu znižovať LDL cholesterol, ako aj vlákninu, draslík a horčík.

Zaváraná tekvica

¼ šálky zaváranej tekvice dokáže nahradiť v recepte jedno vajce. Tekvica má aj viaceré zdravotné výhody. V štúdii uverejnenej v odbornom časopise Plants výskumníci zaznamenali protizápalové, antioxidačné a antimikrobiálne účinky tekvice. Konzumácia tekvice môže znížiť riziko cukrovky, rakoviny a srdcových chorôb.

Roztlačené banány

Podobne ako jablkové pyré, aj roztlačené banány môžu v určitých receptoch nahradiť vajcia. V tomto prípade môžete polovicou stredne veľkého banánu nahradiť jedno vajce. Banán dobre roztlačte vidličkou, aby ste predišli hrčkám. Aj banány ponúkajú antioxidanty a protizápalové účinky, ktoré môžu znížiť riziko chronických ochorení, ako je cukrovka a rakovina.

Želatína

Pokiaľ nedržíte vegánsku stravu, môžete vyskúšať želatínu namiesto vajec. Želatína je typ potravinovej prísady na báze živočíšnych bielkovín, ktorá pôsobí ako zahusťovadlo. Môžete zmiešať jeden balíček želatíny s 2 polievkovými lyžicami teplej vody, aby ste nahradili jedno vajce.

Mleté ľanové semienka

Aj keď ide o suchú zložku, mleté ľanové semienka môžu nahradiť vajce. Aby ste to dosiahli, jednoducho zmiešajte 3 polievkové lyžice teplej vody s 1 polievkovou lyžicou mletých ľanových semien a pred použitím nechajte jednu minútu odstáť. Touto zmesou dokážete nahradiť jedno vajce. Ľanové semienka sú dobrým rastlinným zdrojom kyseliny alfa-linolénovej (ALA), typu omega-3 esenciálnych mastných kyselín.

Biely jogurt

Biely jogurt je ďalšou z obľúbených náhrad vajec – stačí vymeniť ¼ šálky jogurtu za 1 veľké vajce. Jogurt môže pôsobiť aj ako kypriaci prostriedok vo vašich receptoch. Biely jogurt je tiež dobrým zdrojom vápnika a vitamínu D. Pri nákupe jogurtu si pozorne skontrolujte štítok, aby ste sa uistili, že neobsahuje žiadne pridané cukry, ovocie alebo príchute.

Cmar

Tento fermentovaný mliečny výrobok môžete použiť aj ako náhradu vajec v rôznych receptoch. Rovnako ako jogurt, cmar možno použiť ako kypriaci prostriedok v pečive. Môže dobre fungovať v sladkom aj slanom pečive, ako je chlieb, sušienky, muffiny a koláče. Pomer ¼ šálky k 1 vajcu funguje aj v tomto prípade. Rovnako ako biely jogurt, cmar sa tiež považuje za dobrý zdroj vápnika a vitamínu D.

Zdroj: Info.sk, TA, everydayhealth.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

17:15 24.04.2024Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.