• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Dva zvyky pri jedení, ktoré dvojnásobne zvyšujú riziko fibrilácie predsiení

  • 7:18 26.01.2023
  • Miami
Dva zvyky pri jedení, ktoré dvojnásobne zvyšujú riziko fibrilácie predsiení

Nevhodné vzorce jedenia sa môžu podpísať aj na zdraví srdca. Tieto dva zvyky vedú k vyššiemu riziku fibrilácie predsiení.

K atriálnej fibrilácii, alebo fibrilácii predsiení, dochádza vtedy, keď srdce náhle začne pumpovať krv príliš rýchlo alebo nepravidelne. V prípade, že sa táto porucha dlhodobo nelieči, zvyšuje riziko ďalších závažných ochorení, vrátane porážky.

Na zdravie srdca a kvalitu jeho práce pritom nevplýva len samotný krvný obeh, ale aj niektoré vzorce správania pri jedení. Odborník na elektrofyziológiu Edward Chu v prestížnom časopise American College of Cardiology poznamenáva, že kľúčové je načasovanie jednotlivých chodov.

Chu tvrdí, že k nesprávnemu fungovaniu srdca prispieva aj vynechávanie raňajok a pravidelné jedenie v neskorých nočných hodinách. Svoj záver opiera o zistenie z roku 2014, keď štúdia za účasti viac ako 47 tisíc dobrovoľníkov skúmala vynechávanie raňajok trikrát za týždeň a opakované jedenie večere dve hodiny pred spaním.

„Po zohľadnení ďalších faktorov životného štýlu a kardiovaskulárnych komorbidít sme zistili, že ľudia, ktorí pravidelne jedia neskoro večer a vynechávajú raňajky, čelia takmer dvojnásobnému riziku vzniku atriálnej fibrilácie v porovnaní s tými, ktorí sa tak nesprávajú,“ vysvetľuje Chu.

Odborník ďalej približuje, že autori štúdie naznačujú súvis medzi nepravidelným stravovaním a zmenami v krvnom obehu, ku ktorým dochádza aj vplyvom črevných pohybov a trávenia. Na vine by mohol byť aj pokles hladiny cukru v krvi, ku ktorému dochádza pri vynechaní jedla. Absencia raňajok navyše zvyšuje krvný tlak, čo takisto vyvoláva záťaž na srdce.

Príznaky fibrilácie predsiení

Samozrejmým prejavom atriálnej fibrilácie je zrýchlený tep srdca, no okrem neho si treba všímať aj znaky, ako slabosť, malátnosť, dýchavičnosť a nepravidelný tep. Silné búšenie srdca v takomto stave pretrváva niekoľko sekúnd až minút, pričom sa obvykle dostavuje náhodne a nečakane. Z tohto dôvodu ide o ťažko diagnostikovateľnú poruchu.

Hlavným rizikom fibrilácie predsiení je jeho potenciál vyvolať ďalšie závažné zdravotné riziká, ako je porážka. Pri včasnom odhalení je však prognóza spravidla dobrá a pacienti môžu popri liečbe ďalej fungovať v bežnom živote.

Zdroj: Info.sk, DP, acc.org, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.