• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
20°Bratislava

Druhý pilier prešiel ťažkým rokom a čaká ho zásadná reforma

  • 16:48 03.01.2023
  • Bratislava
Druhý pilier prešiel ťažkým rokom a čaká ho zásadná reforma

Objem majetku sporiteľov v druhom pilieri ku koncu minulého roka dosiahol viac ako 11,75 miliardy eur, pričom na budúce dôchodky si takto sporí viac ako 60 % pracujúcej populácie na Slovensku.

Informovala o tom v utorok Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Finančné trhy v roku 2022 negatívne ovplyvnila rastúca inflácia aj vojenský konflikt na Ukrajine. Pokles preto zaznamenali garantované aj negarantované dôchodkové fondy,“ uviedol predseda ADSS Miroslav Kotov. Sporenie na dôchodok sa však vyznačuje dlhodobým horizontom zhodnotenia, dodal.

Počet sporiteľov, ktorí vstúpili do druhého piliera, medziročne mierne rástol. Ku koncu novembra si na dôchodky v piatich správcovských spoločnostiach sporilo viac ako 1,75 milióna ľudí. Rozloženie úspor bolo k Silvestru v pomere 59 a 41 % v prospech garantovaných dôchodkových fondov, vyčíslila ADSS.

Doplnila, že po takmer dvoch desiatkach rokov prejde druhý pilier tento rok zásadnou reformou. Kľúčovými zmenami sú zavedenie predvolenej investičnej stratégie, automatický vstup do druhého piliera a poplatky za správu úspor.

Pri odchode do dôchodku platia individuálne garancie, výška príspevkov je zmrazená na dva roky a ruší sa administratívna bariéra na prestup medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami. Mení sa aj výplatná fáza dôchodkov z druhého piliera, kde je však účinnosť posunutá na budúci január, uviedla asociácia.

Prijaté zmeny podľa nej predstavujú potenciál na ešte výraznejšie ukotvenie druhého piliera v dôchodkovom zabezpečení. Pre sporiteľov v druhom pilieri znamenajú zmeny potenciál na vyššie zhodnotenie ich úspor, dodala.

Dosahy zmien na rozloženie dôchodkových úspor budú správcovia úspor komunikovať sporiteľom v priebehu februára. Záleží nám na tom, aby to bolo konkrétne a zrozumiteľné,“ zdôraznil Kotov. Potom bude mať sporiteľ čas na rozhodnutie do konca mája.

Povinné odvody sporiteľov v druhom pilieri sa v tomto roku rozdeľujú v pomere 12,5 % na účet Sociálnej poisťovne (SP) a 5,5 % na súkromný účet sporiteľa v DSS, vyčíslila ADSS.

Pre sporiteľov, ktorí odchádzajú do dôchodku z druhého piliera od začiatku januára, platia individuálne garancie v dlhopisových fondoch. Garančný mechanizmus znamená, že keď sporiteľ požiada o dôchodok z druhého piliera, bude mať na účte v dlhopisovom fonde garantovaný minimálne rovnaký objem úspor, aký tam vložil alebo previedol z povinných odvodov, vysvetlila asociácia.

Zároveň sa v druhom pilieri ruší poplatok za vedenie účtu aj výkonnostné poplatky vo všetkých fondoch. Poplatok za správu bude 0,45 % ročne a v ďalších rokoch bude klesať, uzavrela ADSS.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny

DNES - 16:08Ekonomické

Nemecká spravodajská služba varovala domáce firmy, aby boli opatrné pri rokovaniach s autoritárskymi zahraničnými vládami, ako je Čína.

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

Česi opäť kupujú byty, v Prahe sa ich v 1. kvartáli predalo najviac za tri roky

DNES - 13:05Ekonomické

Česi opäť dostali chuť na nákupy nehnuteľností. V Prahe, ktorá je najväčším realitným trhom, predali developeri v 1. kvartáli 1600 nových bytov, čo je najväčší počet za posledné tri roky.

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

Podnikatelia vidia v eure výhody, analytici sú opatrnejší

DNES - 11:08Ekonomické

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny.

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.