• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
15°Bratislava

Toto je dôvod, prečo máte pocit, že Vianoce prichádzajú každý rok čoraz rýchlejšie

  • 9:30 02.12.2022
  • Bratislava
Toto je dôvod, prečo máte pocit, že Vianoce prichádzajú každý rok čoraz rýchlejšie

Mnohí ľudia majú pocit, že čas plynie stále rýchlejšie a za dverami sú už Vianoce. Je za tým hneď niekoľko dôvodov.

Keď si spomeniete na svoje detstvo, december vám možno pripadal ako najdlhší mesiac v roku. Čas vám mohol vyplniť nácvik školských besiedok, písanie zoznamu prianí a otváranie okienok v adventnom kalendári. Vianoc sme sa ako deti nemohli dočkať. V dospelosti je to však iná skúsenosť. Máte pocit, že iba prednedávnom boli letné prázdniny, grilovačky a slnenia a potom, mihnutím oka, je tu Sviatok všetkých svätých. Aj vám sa zdá, že sa Vianoce blížia každý rok rýchlejšie?

Ak vám nechce veriť, že vianočné sviatky sú tu zase pred nami, nie ste sami. Jedným z dôvodov môže byť spôsob, akým zažívame zmeny plynutia času, keď starneme, čo často vedie k pocitu, že čas sa s pribúdajúcim vekom zrýchľuje. Pre sedemročné dieťa predstavuje 12 mesiacov medzi Vianocami veľkú časť ich života. Pre 45-ročného človeka je tých istých 12 mesiacov malou časťou jeho skúseností. Tento rozdiel v pomere každý rok zmenšuje relatívny čas medzi Vianocami.

Naša skúsenosť s časom sa tiež mení, pretože pri odhadovaní trvania sa spoliehame na pamäť. Keď posudzujeme, ako dlho niečo trvalo, vychádzame z toho, koľko spomienok sme si vytvorili počas obdobia záujmu. Či už sa snažíme zapamätať si dĺžku filmu, cesty autom alebo vzťahu, ako ukazovateľ jej dĺžky poslúži počet spomienok, ktoré sme si počas nej zakódovali.

Časové obdobia, v ktorých sa vytvára menej nových spomienok, či už z dôvodu nedostatku stimulujúcich úloh, nových aktivít alebo zvýšených emócií, náš mozog interpretuje ako krátke.

Kam sa podel celý rok

Ako starneme, pamäť sa stáva chybnejšou a menej si pamätáme veci z nášho každodenného života. Je tiež menej pravdepodobné, že budeme skúšať nové veci, ako keď sme boli mladší. Tieto faktory spoločne môžu prispieť k pocitu, že od minuloročných Vianoc uplynulo menej času, ako sme očakávali.

To, čo robíme, má tak silný vplyv na to, ako prežívame čas, že zmeny našej rutiny skresľujú plynutie času. Bežný predvídateľný deň pomáha plynutiu času.Toto sa ukázalo v globálnom meradle počas pandémie. Ľudia po celom svete hlásili, že počas pandémie neplynul pocitový čas ako zvyčajne. Aj keď Vianoce nespôsobujú rovnakú úroveň narušenia ako globálna pandémia, dokážu narušiť naše zvyky.

Neviete sa dočkať, až budú Vianoce?

Ďalším faktorom, ktorý môže vyvolať pocit, že Vianoce sú tu príliš rýchlo, je množstvo energie, ktorú do ich očakávania vložíme. Pre mnohé deti sú Vianoce pravdepodobne najkrajšou udalosťou roka. Všetko toto vzrušenie znamená, že deti venujú veľkú pozornosť plynutiu času pred Vianocami. No práve sústredenie sa na plynutie času zvyčajne spôsobuje, že sa im čas ťahá.

Pre väčšinu dospelých sú Vianoce menej vzrušujúce, takže zriedkavo odpočítavajú dni, kým prídu. Keď času venujete menej pozornosti, plynie rýchlejšie, ukázala štúdia. Tento efekt môže byť obzvlášť výrazný po pandémii, kedy život začal byť rušnejší a máme ešte menej času myslieť na Vianoce.

Aj technologické zmeny ovplyvňujú naše vnímanie času. Pokrok v technológii nám umožňuje vykonávať viac úloh rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Toto zrýchlenie tempa života za posledných 20 rokov môže tiež prispieť k pocitu, že Vianoce prichádzajú príliš skoro.

Keď vám dochádza čas

Dospelí pociťujú v predvianočnom období podstatne väčšie nároky ako deti. Deti si myslia, že Vianoce sú produktom mágie. Nevedomosť, kedy alebo či vôbec sa niečo stane, môže tiež spomaliť plynutie času. Pre dospelých je realita Vianoc veľké množstvo plánovania, nakupovania, balenia a varenia. Pridaný časový tlak spôsobený Vianocami môže prispieť k tomu, že čas plynie rýchlejšie.

Možno však máme pocit, že Vianoce prichádzajú každý rok rýchlejšie, pretože to tak naozaj je. V minulosti pred Vianocami nebolo vidieť vianočné reklamy až do začiatku adventu. V súčasnosti je už na začiatku októbra normálne vidieť na pultoch supermarketov čokoládových Mikulášov. Tento doslovný posun vianočnej časovej osi nepochybne prispieva k psychologickému pocitu, že Vianoce prichádzajú skôr.

Zdroj: Info.sk, TM, theconversation.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, philpapers.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

DNES - 21:15Zaujímavosti

Ak si váš mobil urgentne pýta nabíjačku, doprajte mu oddych zmenou týchto štyroch nastavení, ktoré predĺžia výdrž batérie.

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

DNES - 20:15Zaujímavosti

Kamera zachytila desivý moment, keď spod lietadla začali lietať iskry.

Pražské metro oslavuje 50 rokov

Pražské metro oslavuje 50 rokov

DNES - 12:18Zaujímavosti

Od slávnostného uvedenia prvého úseku pražského metra do prevádzky uplynie vo štvrtok 9. mája 50 rokov. Stalo sa tak 9. mája 1974.

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

VČERA - 21:44Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.