• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 1.5.2024Dnes je Sviatok práce
16°Bratislava

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny

  • 20:05 13.08.2022
  • Bratislava
Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny

Kuchári a kuchárky, ale aj konzumenti, ktorí často prichádzajú do kontaktu s niektorými druhmi kuchynského riadu, u seba výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

„Večné chemikálie“ sú strašiakom, ktorý už dlho trápi zdravotníkov po celej zemi. Tieto látky, ktoré sa bežne využívajú na výrobu kuchynského riadu, totiž výrazne zvyšujú riziko rakoviny.

Konkrétne druhy chemikálií obsiahnutých v hrncoch, panviciach, príbore a ďalších riadoch, podľa Univerzity v Južnej Kalifornii (USC) 4,5-násobne zvyšujú riziko bežného typu rakoviny pečene, známeho ako hepatocelulárny karcinóm. Ten často diagnostikujú pacientom, ktorí prichádzajú do kontaktu so železom (minerálom), alkoholom, tabakom a pesticídmi.

Za „večné chemikálie“ v skutočnosti označujeme prefluorované a polyfluorované látky (PFAS), ktorým trvá až niekoľko rokov, kým sa rozložia vo vonkajšom prostredí.

„Rakovina pečene je jedným z najzávažnejších následkov ochorení tohto orgánu, a toto je vôbec prvá štúdia, ktorá spája PFAS s týmto závažným ochorením,“ podotýka Jesse Goodrich, ktorý pôsobí ako doktor na USC.

Foto: faithie/Shutterstock.com

Výskum hodnotil zdravotný stav 200 tisíc ľudí, z ktorých 50 malo rakovinu pečene. Vedci analyzovali vzorky krvi, ktoré im boli odobraté ešte pred diagnózou, a následne ich porovnali so vzorkami krvi päťdesiatich ďalších ľudí so zdravou pečeňou.

Krv mnohých zo súčasných onkologických pacientov pred diagnostikou rakoviny obsahovala niekoľko druhov chemikálií. Takéto látky sa pritom do pečene najčastejšie dostanú po tom, ako ich človek skonzumuje.

Smutnou správou je, že podľa amerického Centra pre kontrolu ochorení (CDC) sa „večné chemikálie“ nachádzajú prakticky všade – od toaletných potrieb až po príbory a iné riady, s ktorými varíme.

Lekári zistili, že chemikálie menia spôsob, akým sa v tele metabolizuje glukóza, a tiež menia aminokyseliny v pečeni. Kvôli tomu sa okolo pečene formuje tuk, čím sa zvyšuje riziko nealkoholického stukovatenia pečene. Toto ochorenie je pritom jedným z najväčších rizikových faktorov rakoviny tohto orgánu.

Zdroj: Info.sk, DP, jhep-reports.eu, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda

12:31 27.04.2024Zdravie

Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

21:55 25.04.2024Zdravie

Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

19:53 25.04.2024Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

9:04 24.04.2024Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.