• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 27.9.2022Meniny má Cyprián
11°Bratislava

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny

  • 20:05 13.08.2022
  • Bratislava
Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny

Kuchári a kuchárky, ale aj konzumenti, ktorí často prichádzajú do kontaktu s niektorými druhmi kuchynského riadu, u seba výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

„Večné chemikálie“ sú strašiakom, ktorý už dlho trápi zdravotníkov po celej zemi. Tieto látky, ktoré sa bežne využívajú na výrobu kuchynského riadu, totiž výrazne zvyšujú riziko rakoviny.

Konkrétne druhy chemikálií obsiahnutých v hrncoch, panviciach, príbore a ďalších riadoch, podľa Univerzity v Južnej Kalifornii (USC) 4,5-násobne zvyšujú riziko bežného typu rakoviny pečene, známeho ako hepatocelulárny karcinóm. Ten často diagnostikujú pacientom, ktorí prichádzajú do kontaktu so železom (minerálom), alkoholom, tabakom a pesticídmi.

Za „večné chemikálie“ v skutočnosti označujeme prefluorované a polyfluorované látky (PFAS), ktorým trvá až niekoľko rokov, kým sa rozložia vo vonkajšom prostredí.

„Rakovina pečene je jedným z najzávažnejších následkov ochorení tohto orgánu, a toto je vôbec prvá štúdia, ktorá spája PFAS s týmto závažným ochorením,“ podotýka Jesse Goodrich, ktorý pôsobí ako doktor na USC.

Foto: faithie/Shutterstock.com

Výskum hodnotil zdravotný stav 200 tisíc ľudí, z ktorých 50 malo rakovinu pečene. Vedci analyzovali vzorky krvi, ktoré im boli odobraté ešte pred diagnózou, a následne ich porovnali so vzorkami krvi päťdesiatich ďalších ľudí so zdravou pečeňou.

Krv mnohých zo súčasných onkologických pacientov pred diagnostikou rakoviny obsahovala niekoľko druhov chemikálií. Takéto látky sa pritom do pečene najčastejšie dostanú po tom, ako ich človek skonzumuje.

Smutnou správou je, že podľa amerického Centra pre kontrolu ochorení (CDC) sa „večné chemikálie“ nachádzajú prakticky všade – od toaletných potrieb až po príbory a iné riady, s ktorými varíme.

Lekári zistili, že chemikálie menia spôsob, akým sa v tele metabolizuje glukóza, a tiež menia aminokyseliny v pečeni. Kvôli tomu sa okolo pečene formuje tuk, čím sa zvyšuje riziko nealkoholického stukovatenia pečene. Toto ochorenie je pritom jedným z najväčších rizikových faktorov rakoviny tohto orgánu.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DP, jhep-reports.eu, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
​Zložka v týchto nápojoch vyvoláva hustnutie krvi. Môže viesť až k zrazeninám

​Zložka v týchto nápojoch vyvoláva hustnutie krvi. Môže viesť až k zrazeninám

VČERA - 21:45Zdravie

Látka, ktorá sa vyskytuje v niekoľkých obľúbených nápojoch, spôsobuje dehydratáciu, ktorá následne vedie k hustnutiu krvi. Lekári varujú aj pred tvorbou krvných zrazenín.

Tieto lieky proti zápalu spôsobujú zmeny v mozgu

Tieto lieky proti zápalu spôsobujú zmeny v mozgu

18:37 25.09.2022Zdravie

Užívanie tohto bežného lieku má za následok zmenšenie mozgu.

Nečakaný účinok botoxu: Takto dokáže ovplyvniť psychiku

Nečakaný účinok botoxu: Takto dokáže ovplyvniť psychiku

8:58 25.09.2022Zdravie

Botox ovplyvňuje kontrolu emócií v mozgu.

Muži, ktorí užívali anabolické steroidy, majú väčšiu pravdepodobnosť vykazovať psychopatické črty

Muži, ktorí užívali anabolické steroidy, majú väčšiu pravdepodobnosť vykazovať psychopatické črty

21:29 23.09.2022Zdravie

Kulturisti s anamnézou užívania steroidov majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú vykazovať psychopatické črty, rizikové správanie a problémy s hnevom.

​Hlboká žilová trombóza: 5 jedál, ktoré prispievajú k tvorbe krvných zrazenín

​Hlboká žilová trombóza: 5 jedál, ktoré prispievajú k tvorbe krvných zrazenín

19:42 23.09.2022Zdravie

Jedlá, ktoré prispievajú k tvorbe plaku v cievach, vystavujú telo ďalším rizikám, vrátane zápalu. Po čase môžu ohroziť hustotu krvi a prispieť tak k hlbokej žilovej trombóze.