• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Začali trestné stíhanie pre výbuch granátu v Novákoch

  • 10:02 23.10.2013
  • BRATISLAVA
Začali trestné stíhanie pre výbuch granátu v Novákoch

Polícia začala trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia v súvislosti s utorkovým výbuchom granátu v Centre testovania munície v Novákoch.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa trenčianskych policajtov Elena Antalová.

Pri výbuchu utrpel 36-ročný pyrotechnik rozsiahle poranenia. Granát mu bezprostredne po odistení vybuchol prakticky v ruke.

Výbuch mužovi spôsobil devastačné poranenie ruky, zranenie hlavy a brucha. Podľa predbežnej lekárskej správy si zranenia vyžiadajú práceneschopnosť viac ako 42 dní. Policajný pyrotechnik z Trenčína spolu s bratislavskými pyrotechnikmi kriminalistického a expertízneho ústavu dôkladne skontrolovali miesto, kde došlo k výbuchu, píše Antalová.

Na miesto nehody prišiel v utorok aj štátny tajomník Ministerstva obrany SR Miloš Koterec s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petrom Vojtekom. Udalosť vyšetruje vojenská polícia ministerstva obrany.

Odporúčame aj:

Pri VOP v Novákoch vybuchol granát, muž má poranenú hlavu

Ručné granáty po výbuchu v Novákoch v armáde skončia

Podľa informácií zo zdroja blízkeho rezortu obrany išlo v tomto prípade o granát, ktorý už prešiel prvotnou kontrolou. Tú robia röntgenovým zariadením. Kontroly nariadili po tragickej udalosti, keď začiatkom roka 2012 v muničnom sklade v Novákoch pri manipulácii s granátmi zahynul 43-ročný civilný zamestnanec a traja ľudia sa zranili.

Ministerstvo obrany pre minuloročný tragický výbuch granátu zvýšilo bezpečnostné opatrenia a nariadilo skontrolovať granáty, pri ktorých je podozrenie, že môžu byť chybné.

„Bez pyrotechnickej kontroly sú totiž nebezpečné pre akúkoľvek ďalšiu manipuláciu," uviedla v auguste hovorkyňa MO SR Martina Balleková. Ministerstvo v súvislosti s dvoma nájdenými chybnými granátmi podalo ešte v máji tohto roka na generálnej prokuratúre oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich spáchaniu trestného činu. Rezort obrany predovšetkým žiadal preveriť, či nebol spáchaný trestný čin všeobecného ohrozenia.

Dočasný zákaz používať granáty URG-86 a manipulovať s nimi v celých ozbrojených silách vrátane zahraničných operácií platí od tragickej udalosti, ktorá sa stala počas inventarizácie skladových zásob. Opätovné používanie granátov bude možné až po kontrole viac ako 70-tisíc kusov, ktoré sú v zásobách Ozbrojených síl SR.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.