• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

​Lekári prekvapujú: Obľúbený nápoj prispieva k strate zraku, pozor na množstvo!

  • 7:21 08.08.2022
  • Bratislava
​Lekári prekvapujú: Obľúbený nápoj prispieva k strate zraku, pozor na množstvo!

O väčšine jedál a nápojov sa dá povedať, že pri striedmej konzumácii zdraviu výrazne neuškodia. Problém však nastáva pri ich nadmernom pití a jedení, čo je tiež prípad obľúbeného nápoja.

Írska spoločnosť Vision Direct šokovala stanoviskom, v ktorom upozorňuje na nadmernú konzumáciu nápoja, ktorý denne pijú milióny ľudí po celom svete. Podľa odborníkov totiž tento nápoj prispieva k tvorbe glaukómu, čo je ochorenie, pri ktorom dochádza k poškodeniu nervu spájajúceho oči s mozgom. V prípade absencie okamžitej liečby môže táto porucha viesť až k trvalej strate zraku.

Predmetným nápojom, ktorý môže vyvolať až nevidomosť, je káva. „Pravidelné pitie vyššieho množstva ako je odporúčané môže poškodiť zdravie a zrak. Káva totiž zvyšuje riziko chronických porúch, ako je glaukóm,“ uvádza Vision Direct v stanovisku.

Kofeínové nápoje sú známe tým, že zvyšujú krvný tlak, ako aj tlak v očiach. Permanentné zvýšenie očného tlaku pritom výrazne prispieva k vzniku glaukómu, ktorý je jednou z najhlavnejších príčin slepoty vo svete.

Tvrdenia spoločnosti sa opierajú aj o výskum Lekárskej fakulty Harvardovej univerzity z roku 2012, ktorý tvrdí, že pitie troch a viac šálok kávy denne zvyšuje riziko takzvaného exfoliačného syndrómu, ktorý zapríčiňuje vznik sekundárneho glaukómu.

„K tomuto dochádza pri nahromadení tekutiny v očiach, čím sa zvyšuje tlak na optické nervy,“ približuje Vision Direct, ktorá zároveň podotýka, že nadmerné pitie kávy automaticky nevedie k slepote, no rozhodne zvyšuje jej pravdepodobnosť.

Odborníci pripomínajú, že jedným z kľúčových faktorov, ktoré takisto ovplyvňujú riziko glaukómu, je rodinná anamnéza. Okrem toho je dôležité brať ohľad aj na to, ako telo spracúva kofeín. Ten má pri miernej konzumácii množstvo výhod. Znižuje napríklad riziko cukrovky, ochorení pečene, demencie aj niektorých druhov rakoviny.

„Surové kávové zrná obsahujú kyselinu chlorogénovú, čo je antioxidant, ktorý pomáha znižovať krvný tlak a zlepšuje krvný obeh,“ tvrdí Vision Direct. Táto látka tiež chráni telo pred hypoxiou, čo je stav označujúci nedostatok kyslíka v krvi.

„Sietnica je obzvlášť citlivá na hypoxiu, takže pitie kávy môže slúžiť ako účinný prostriedok ochrany pred poškodením očí a zraku,“ tvrdia odborníci.

Glaukóm je ochorenie, ktoré sa vyskytuje prevažne u dospelých vo veku 70 až 80 rokov. Zväčša vzniká postupne a najprv postihuje periférne videnie. Okrem toho sa prejavuje rozmazaným videním alebo pozorovaním dúhových kruhov okolo zdrojov svetla.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.