• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

6 negatívnych účinkov kávy na naše telo

  • 20:12 25.07.2016
  • Bratislava
6 negatívnych účinkov kávy na naše telo

Či už ste milovníkom kávy alebo nie, tento nápoj dokáže silne pôsobiť na naše zdravie, v dobrom aj zlom smere. Poďme sa pozrieť na negatíva, ktorým čelia najmä dlhoroční kávičkári, ktorí si bez šálky rannej kávy nedokážu predstaviť deň.

Občasná šálka kvalitnej kávy má na naše zdravie pozitívny dopad. No ak ju pijete každý deň, môžete naraziť na niektorý z nasledujúcich negatívnych účinkov.

Čítajte: Zvyšky z kávy nevyhadzujte, takto ich môžete využiť v domácnosti

Káva a kyselina

Piť kávu na prázdny žalúdok nie je najlepší nápad. Stimulujete tak produkciu kyseliny chlorovodíkovej, čo predstavuje problém, pretože jej účelom je tráviť jedlo. A ak ju telo musí opakovane produkovať iba pri šálke kávy, môže byť neskôr problém vyprodukovať dostatok na strávenie ťažkého a väčšieho jedla. Najmä trávenie proteínov je ovplyvnené nedostatkom tejto kyseliny. A nestrávený proteín vám môže spôsobiť problémy – od nadúvania a plynatosti, až po rakovinu hrubého čreva.

Vredy

Veľa z látok, ktoré káva obsahuje, majú podiel na dráždení žalúdka a sliznice tenkého čreva. Káva môže byť zvlášť problémom pre ľudí, ktorých trápia vredy, gastritída alebo Crohnova choroba a lekári im zvyčajne zakážu kávu piť úplne.

Čítajte: Káva pred spaním: Aké má účinky na organizmus?

Ak káva pôsobí na žalúdok opakovane, môže oslabiť jeho sliznicu a uľahčiť Helicobacterom pôsobenie. Naviac, ak podráždite sliznicu tenkého čreva, môžete vyvolať zápchu alebo hnačku, pričom ich budú sprevádzať aj nepríjemné kŕče.

Pálenie záhy

Káva sa môže podieľať na vzniku pálenia záhy tým, ako uvoľňuje pažerákový zvierač. Na vine ale v tomto prípade nie je iba káva, ale kofeín. Tento stav si tak môžete privodiť aj z koly alebo energetického nápoja.

Trávenie

Veľa ľudí používa rannú šálku kávy na to, aby si uľahčili a zrýchlili vyprázdňovanie. Ale tým, že takto stimuluje peristaltiku, zrýchľuje vyprázdňovanie žalúdka. Často sa tak do tenkého čreva dostáva nedostatočne spracované jedlo. A práve vtedy je pre telo veľmi ťažké vstrebať z takejto potravy živiny. Zvyšuje sa tiež riziko vzniku podráždenia a zápalu v tráviacom trakte.

Čítajte: Prečo po vypití kávy utekáme na záchod?

Vstrebávanie vitamínov

Aj keď sa stravujú zdravo, kávičkári môžu mať problémy s dodaním dostatočného množstva minerálov do organizmu. Spôsobuje to fakt, že káva ovplyvňuje vstrebávanie železa do organizmu a tiež schopnosť obličiek udržať v tele vápnik, horčík, zinok a iné minerály. Obzvlášť by si milovníci kávy mali dávať pozor na úbytok horčíka.

Stres a napätie

Pitie väčšieho množstva kávy stimuluje uvoľňovanie stresových hormónov – kortizolu, adrenalínu a noradrenalínu. Tieto látky zvyšujú srdcovú frekvenciu, krvný tlak a celkový pocit napätosti v organizme.

Okrem toho tento stav potrápi aj vaše trávenie. Pri vyššej hladine kortizolu v tele bude organizmus presmerovávať svoje zdroje, aby bol pripravený čeliť potenciálnej hrozbe. A tráviaci systém bude trpieť, pretože bude zasiahnutý aj gamaaminomaslový metabolizmus, ktorý má upokojujúci účinok na gastrointestinálny trakt.

Zdroj: Info.sk, DK, healthambition.com, health.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.