• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Tejto skupine žien hrozí o 17 percent vyššie riziko fatálnej mŕtvice

  • 6:50 19.07.2022
  • Bratislava
Tejto skupine žien hrozí o 17 percent vyššie riziko fatálnej mŕtvice

Cievna mozgová príhoda je závažná porucha, pri ktorej dochádza k zablokovaniu prívodu krvi do mozgu. Aktuálna štúdia ukazuje, že niektoré ženy sú na ňu náchylnejšie ako iné.

Cievna mozgová príhoda, alebo porážka či mŕtvica, je závažný a život ohrozujúci stav, pri ktorom dochádza k obmedzeniu prítoku krvi do mozgu. V prípade, že sa hneď nevyšetrí, mozog môže prísť o značný prísun kyslíka a jeho bunky začnú postupne odumierať. Takáto udalosť neraz vedie k vonkajšiemu poraneniu, ochrnutiu až úmrtiu.

K najčastejšie spomínaným rizikovým faktorom porážky patrí vysoký krvný tlak, ochorenia srdca, cukrovka, fajčenie a obezita. Najnovšia štúdia publikovaná vo vestníku British Medical Journal k nim pridáva aj ďalší, dodnes neznámy faktor, ktorému sú vystavené niektoré ženy. Ide o potrat alebo porodenie mŕtveho plodu.

Prečítajte si viac: 7 príznakov mŕtvice u žien

Štúdia zbierala údaje o viac ako 618 tisíc ženách z ôsmich rozdielnych výskumov realizovaných na území Austrálie, Číny, Japonska, Holandska, Švédska, Veľkej Británie a Spojených štátov. Ženy boli na začiatku výskumu vo veku 32 až 73 rokov a sledovali ich približne 11 rokov.

Počas výskumu 9265 žien (2,8 percenta) utrpelo najmenej jednu nefatálnu porážku a 4003 (0,7 percenta) z nich po porážke umrelo. Z celkového počtu sledovaných žien 91569 (16,2 percenta) potratilo a 24873 (4,6 percenta) z nich sa narodilo mŕtve bábätko.

Vedci vyrátali, že spomedzi žien, ktoré mali skúsenosť s tehotenstvom, tie, ktoré priznali potrat, boli o 11 percent náchylnejšie na nefatálnu porážku a o 17 percent náchylnejšie na smrteľnú porážku v porovnaní so ženami, ktoré nikdy nepotratili.

Čo je horšie, riziko porážky stúpa s každým ďalším potratom, takže žena, ktorá potratila 3 a viackrát, má až o 35 percent vyššie riziko nefatálnej porážky a o 82 percent vyššie riziko smrteľnej porážky oproti ženám, ktoré nepotratili.

Ženy, ktorým sa najmenej raz narodilo mŕtve dieťa, čelia o 31 percent vyššiemu riziku nefatálnej porážky a o 7 percent vyššiemu riziku smrteľnej porážky. Aj v tomto prípade platí, že čím vyššie množstvo takýchto nešťastných udalostí ženu postihlo, tým vyššie je u nej riziko cievnej mozgovej príhody.

Podľa autorov ide o prvý výskum, ktorý spája nešťastné udalosti počas tehotenstva s konkrétnymi druhmi porážky: narodenie mŕtveho dieťaťa často súvisí s nefatálnou ischemickou mozgovou príhodou alebo fatálnou hemoragickou mozgovou príhodou, zatiaľ čo potrat často koreluje s obomi druhmi porážky.

Za nezvyčajnou spojitosťou môžu podľa vedcov stáť problémy s endotelovými bunkami. Ich úlohou je uvoľňovať a sťahovať svaly a produkovať enzýmy zodpovedné za zrážanie krvi. Ak nefungujú správne, potenciálne môžu vyvolať potrať, ale aj porážku.

Autori štúdie zdôrazňujú, že nielen pre ženy, ale pre každého je dôležité pravidelne absolvovať preventívne prehliadky u lekára, ktoré pomáhajú včas odhaliť riziko srdcovo-cievnych ochorení, vrátane ochorení a zlyhania srdca a porážky.

V rámci prevencie je rovnako dôležité udržiavať zdravý životný štýl – teda nefajčiť, jesť zdravú a vyváženú stravu s čo najväčším množstvom ovocia a zeleniny, piť alkoholické nápoje len striedmo a pravidelne cvičiť. Vo svetle nových zistení by o takúto prevenciu mali dbať aj mladšie ženy, ktoré zasiahol potrat či pôrod mŕtveho bábätka.

Zdroj: Info.sk, DP, bmj.com, theconversation.com, nhs.uk, hopkinsmedicine.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.