• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

7 príznakov mŕtvice u žien

  • 19:44 30.01.2018
  • Bratislava
7 príznakov mŕtvice u žien

Ženy vo veku od 18 do 40 rokov sú viac náchylné na mozgovú príhodu ako muži v rovnakom veku. Tu je niekoľko príznakov, ktoré nesmiete ignorovať.

Cievna mozgová príhoda alebo mŕtvica môže nastať u ktoréhokoľvek človeka v akomkoľvek veku. Podľa štatistík sú ženy vo veku od 18 do 40 rokov viac náchylné na mozgovú príhodu ako muži rovnakého veku. Na mŕtvicu umiera viac žien, ako na rakovinu prsníka, preto je dôležité poznať jej prvotné príznaky. Ich znalosť môže vás a vašich blízkych deliť od predčasného úmrtia.

Typy mŕtvice:

  • Ischemická cievna mozgová príhoda. K poškodeniu mozgových tkanív dochádza v dôsledku nedokrvenia spôsobeného upchatím alebo zúžením ciev vedúcich do mozgu.
  • Hemoragická cievna mozgová príhoda. Dôvodom hemoragickej (krvácavej) cievnej mozgovej príhody je prasknutie mozgových ciev, ktoré spôsobuje opuch a tlak.

Rizikové faktory:

  • Vysoký krvný tlak
  • Cukrovka
  • Rôzne srdcové ochorenia
  • Fajčenie
  • Obezita
  • Vysoká hladina cholesterolu
  • Alkohol
  • Stres
  • Nedostatok telesnej aktivity

Príznaky cievnej mozgovej príhody

Jedným z prvých príznakov, ktoré si môžete všimnúť, je postihnutie tvárového nervu. Jedna strana tváre vtedy poklesne a postihnutá osoba sa nemôže usmiať ani správne artikulovať ústami. Niekedy trpí aj ruka a noha na tej istej strane. Štatistické údaje hovoria, že takéto príznaky malo 80% žien s mozgovou mŕtvicou.

Medzinárodné štatistiky ukazujú, že ženy majú väčšiu pravdepodobnosť umrieť na mŕtvicu ako muži. Jedným z dôvodov sú nešpecifické symptómy, ktoré niekedy nie sú liečené ako príznaky mŕtvice.

Navyše sa riziko zvyšuje počas tehotenstva, pri užívaní antikoncepčných piluliek, pri používaní hormonálnej liečby počas menopauzy a pri iných hormonálnych ochoreniach.

Zhoršenie zraku. Náhle zhoršenie zraku spôsobené mŕtvicou môže ovplyvniť jedno alebo obe oči. Môžu sa objaviť aj škvrny kvôli poškodeniu optických lalokov.

Náhla bolesť hlavy. Bolesť hlavy sa objaví náhle a niekedy je sprevádzaná nevoľnosťou a zvracaním.

Akútna bolesť v hrudníku. Môže to byť aj príznak infarktu, ale ak sa človeku tiež štikúta, je pravdepodobnejšie, že ide o mŕtvicu.

Zhoršená koordinácia. Náhla strata koordinácie a orientácie v priestore naznačuje poškodenie oblasti mozgu, ktorá je zodpovedná za pohyb.

Náhla únava. Aktívna osoba môže náhle zaznamenať zmeny nálady, ospalosť a neochotu čokoľvek robiť. Okrem toho sa ženy môžu cítiť depresívne.

Strata vedomia. Ak osoba upadá do bezvedomia, jej tvár môže sčervenieť. Môže sa vyskytnúť aj dýchavičnosť a palpitácie.

Bolesť na jednej strane tváre. Ďalším symptómom mozgovej príhody je akútna bolesť na jednej strane tváre, tela alebo v jednej končatine.

Test na mozgovú mŕtvicu

Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, urobte tento test, ktorý vám pomôže rozpoznať mŕtvicu.

Úsmev. Usmejte sa alebo požiadajte osobu, aby sa usmievala. V prípade mŕtvice bude úsmev asymetrický (jeden kútik úst zostane poklesnutý).

Ruky. Zdvihnite ruky alebo požiadajte osobu, aby zdvihla obidve ruky pred seba a držala ich po dobu 5 sekúnd. V prípade mŕtvice jedna ruka klesne.

Reč. Vyslovte alebo požiadajte osobu, aby vyslovila jednoduchú vetu alebo meno. Pomalá a nezrozumiteľná reč môže naznačovať mŕtvicu.

Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, ihneď zavolajte sanitku! Lekári majú len 4,5 hodiny na záchranu osoby a jej úspešný návrat do normálneho života.

Dúfame, že sa v tejto situácii nikdy neocitnete, no tieto rady by ste si mali určite pamätať.

Zdroj: Info.sk, TM, ineurolog.sk, brightside.me, Foto: wikimedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.