• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Poobedňajšie zdriemnutie – kedy môže uškodiť?

  • 18:00 21.10.2013
  • BRATISLAVA
Poobedňajšie zdriemnutie – kedy môže uškodiť?

Výborný obed je za vami, vrátite sa k svojej práci, no mozog akosi nepracuje a viečka vám klipkajú o sto šesť. Zachránite to ďalšou kávou, no myslíte len na jedno - tak by som si "schrupol"! Práve poobedňajší spánok vŕta v hlave vedcom po celom svete. Môže nášmu zdraviu uškodiť?

Posledná štúdia zameraná na túto otázku dvíha varovný prst. Častý odpočinok počas dňa zvyšuje krvný tlak a riziko vzniku cukrovky 2.typu. Výskumu čínskej univerzity Huazhonhu sa zúčastnilo 27 000 ľudí nad 45 rokov. U respondentov, ktorí pravidelne odpočívajú bola zistená vyššia hladina cholesterolu a vysoký krvný tlak.

Čínski odborníci navyše zistili, že ak patríte medzi citlivejšie osoby, poobedňajší spánok môže byť veľkou stresovou záťažou pre organizmus. Jednoducho dôjde k narušeniu vášho biorytmu. Taktiež by ste ho mali vynechať z režimu, ak nemáte správnu životosprávu a dostatok pohybu. V každom prípade sa pokúste počas prestávky, prípadne hneď po práci, poprechádzať na čerstvom vzduchu. Ten dokáže nabudiť činnosť mozgu najlepšie.

Spánkové umenie alebo naučme sa spávať zdravo

Obráťme kartu! Patríte medzi tých, ktorí majú "šlofíkov" počas dňa v obľube? Nezúfajte! Aby sme veci uviedli na správnu mieru, existuje viacero spôsobov, ako si pospať s pokojom na duši a dokonca zdravo. Nezabudnite si ale nastaviť budík! Platí totiž pravidlo 40 minút a dosť.

Čítajte: Kvalitný spánok základom nášho zdravia

Polhodinová siesta má mnoho prínosov pre zdravie nášho organizmu: Dokáže naštartovať unavený mozog a znižuje riziko infarktu. Vhodná je samozrejme len v prípade, ak večer nemáte problémy zaspať. Nezabúdajte na to, že nočný spánok pred polnocou je pre dostatočný odpočinok organizmu ten najdôležitejší - a mimochodom, ani s jeho dĺžkou to netreba preháňať.

Malá rada ako sa prebrať

Po prebudení doplňte tekutiny a dajte si citrusové ovocie, napríklad pomaranč! Pomôže vám to rýchlejšie sa vrátiť do zabehnutého dňa.

A na záver pár úspešných mien, ktoré sa netajili tým, že im každodenný spánok počas dňa prináša jasnosť myslenia: Winston Churchill, Margaret Tatcherová, Bill Clinton či Albert Einstein. 

Čítajte: Chcete lepšie spávať? Zaraďte do svojho jedálnička tie správne potraviny

Zdroj: Info.sk, BD, zahr., Foto: SXC
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.