• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
12°Bratislava

Svetový deň osteoporózy sa tento rok zameriava na ženy

  • 12:49 15.10.2013
  • BRATISLAVA
Svetový deň osteoporózy sa tento rok zameriava na ženy

Pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy (20. október) sa budú na Slovensku konať Dni otvorených dverí v osteocentrách a osteologických ambulanciách.

Ženy budú môcť podstúpiť vyšetrenie hustoty kostnej hmoty, absolvovať test rizika osteoporózy a porozprávať sa s odborníkom o tomto ochorení, jeho prevencii a liečbe.

Pre verejnosť budú tiež k dispozícii edukačné materiály o prevencii a liečbe osteoporózy.

Svetový deň osteoporózy vyhlasuje a organizuje Medzinárodná nadácia pre osteoporózu (IOF - International Osteoporosis Foundation), pričom prvý raz ho vyhlásila v roku 1996 vo Veľkej Británii.

Tento deň je venovaný zvyšovaniu povedomia o osteoporóze, jej prevencii, diagnostike a liečbe.

Hlavná téma pre rok 2013 je "Ženy po menopauze a zdravie ich kostí" s cieľom poukázať na dôvody, prečo majú ženy vyššie riziko osteoporózy a zlomenín. Okrem žien po menopauze chce kampaň osloviť aj mladšie ženy, ktoré síce ešte osteoporóza priamo neohrozuje, ale zdravie svojich kostí môžu do budúcnosti výrazne ovplyvniť práve v mladom veku.

Najčastejšie príznaky sú zlomeniny kostí

Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kostí, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Pri nedostatočnej liečbe môže byť toto ochorenie smrteľné.

Na následky zlomeniny krčka stehennej kosti zomrie viac žien, ako na rakovinu vaječníkov, maternice a krčka maternice dohromady. Osteoporóza postihuje najmä ženy po menopauze a podľa odhadov ňou celosvetovo trpí až 200 miliónov žien.

Na Slovensku žije asi 240-tisíc ľudí s osteoporózou, no len približne 30 percent z nich je diagnostikovaných a iba 18 percent sa adekvátne lieči.

Najčastejším príznakom a zároveň najzávažnejšou komplikáciou osteoporózy sú zlomeniny kostí, ktoré najčastejšie postihujú krčok stehnovej kosti, stavce chrbtice a drobné kosti zápästia.

Osteoporotické zlomeniny môžu vznikať už pri malej záťaži a tlaku, napríklad pri sedení, prudšom zakašľaní, čupnutí, zdvíhaní predmetov, či dokonca objímaní.

Liečba je dlhodobý proces

Na liečbu osteoporózy už v súčasnosti existuje množstvo účinných liekov a všetky sú dostupné aj na Slovensku. Cieľom liečby je najmä zabrániť vzniku zlomenín, ako aj zachovať množstvo a kvalitu kostnej hmoty. Rovnako ako vývoj osteoporózy, aj jej liečba je dlhodobý proces - trvá minimálne tri roky.

Dnes sa lieči osteoporóza vo všeobecnosti päť rokov, po ktorých nasleduje prehodnotenie rizikového profilu pacienta. Súčasťou účinnej liečby osteoporózy by vždy mala byť aj správna životospráva, najmä pravidelné cvičenie, vhodné stravovanie, pravidelný pobyt na slnku a tiež užívanie doplnkov s obsahom vápnika a vitamínu D.

Informácie agentúre SITA poskytla Erika Zimanová z agentúry Accelerate.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

DNES - 10:36Domáce

Opitá vodička zrazila tri deti na kolobežke, prípadom sa zaoberá polícia.

Polícia hľadá 14-ročné dievča, od nástupu do MHD ju nevideli

Polícia hľadá 14-ročné dievča, od nástupu do MHD ju nevideli

DNES - 10:21Domáce

Školáčka je nezvestná od štvrtka, keď ju naposledy videli nastupovať do autobusu.

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.