• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
10°Bratislava

Zverejňovanie dôkazov zo živých spisov vnímam negatívne, hovorí Eduard Burda

  • 14:50 27.10.2021
  • Bratislava
Zverejňovanie dôkazov zo živých spisov vnímam negatívne, hovorí Eduard Burda

Zverejňovanie dôkazov zo živých spisov vníma dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda negatívne.

Uviedol to pre TASR na margo medializovaných videí, ktoré by mali zachytávať stretnutia predsedu Smeru-SD Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, obhajcu obvineného bývalého policajného prezidenta Tibora G. Mareka Paru, podnikateľa Miroslava Bödöra a syna Tibora G. na poľovníckej chate.

Ide o pokus o ovplyvňovanie výsledkov trestného konania cez vytvorenie verejného tlaku na orgány činné v trestnom konaní a na súdy, aby rozhodli v medziach želaného výsledku. V trestnom konaní však nesmie byť výsledok daný dopredu, musí striktne vychádzať zo zisteného skutkového stavu a z vykonaných dôkazov, či sa nám to osobne páči alebo nie,“ poukázal Burda.

Pripomenul, že odposluch z jedného trestného konania sa môže použiť v inej trestnej veci za splnenia zákonných podmienok uvedených v Trestnom poriadku. Deje sa tak v prípade, ak ide o trestné konanie pre úmyselný trestný čin, na ktorý zákon ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby prevyšujúcou tri roky, korupciu, trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa, trestný čin legalizácie výnosu z trestnej činnosti alebo pre iný úmyselný trestný čin, o ktorom na konanie zaväzuje medzinárodná zmluva.

Ak pominie pôvodný dôvod na vyhotovovanie týchto záznamov, treba s vyhotovovaním predmetných záznamov skončiť a pokiaľ sa v rámci ich vyhotovovania nájde iný dôvod na ich vyhotovovanie, teda podozrenie z inej trestnej činnosti, treba na pokračovanie odposluchov nový súhlas,“ vysvetlil Burda.

Prokuratúra v pondelok (25. 10.) informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.

Následne boli medializované videá, ktoré by mali zachytávať stretnutia Fica, Kaliňáka, Paru, podnikateľa Miroslava Bödöra a syna Tibora G. na poľovníckej chate. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka dal preto v utorok (26. 10.) preveriť únik medializovaných videí. Má podozrenie, že došlo k naplneniu skutkových podstát trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z tímu Očistec podal v súvislosti s únikom videí zo stretnutí na poľovníckej chate trestné oznámenie na Úrade inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

DNES - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

DNES - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

DNES - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

DNES - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.