• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
16°Bratislava

Sociálne podmienky v Európskej únii zostávajú kritické

  • 18:36 02.10.2013
  • BRATISLAVA
Sociálne podmienky v Európskej únii zostávajú kritické

Hospodárstvo v Európskej únii (EÚ) by mohlo zaznamenať mierne oživenie. Trh práce a sociálne podmienky zostávajú kritické a rast si bude vyžadovať ďalšie strategické investície a štrukturálne reformy.

Vyplýva to zo štvrťročného prehľadu Európskej komisie (EK) o zamestnanosti a sociálnej situácii, podľa ktorého pretrvávajú odlišnosti medzi krajinami, najmä v eurozóne. Brusel preto navrhuje lepšie monitorovanie a posudzovanie potenciálnych nerovnováh v oblasti zamestnanosti a sociálnych rozdielov s cieľom posilniť sociálny rozmer v hospodárskej a menovej únii.

Podľa eurokomisára pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie Lászlóa Andora neexistuje dôvod na spokojnosť. "Príliš veľa ľudí trpí na katastrofálne sociálne dôsledky krízy. Musíme zrýchliť tempo sociálnych investícií a podpôr na tvorbu pracovných miest. Udržateľné oživenie si vyžaduje ďalší pokrok v reforme hospodárskej a menovej únie," povedal.

Podmienky zostávajú náročné

Zároveň je podľa neho potrebné venovať viac pozornosti problémom v oblasti zamestnanosti a sociálnej situácii a užšie koordinovať politiky v týchto oblastiach.

"Musíme byť schopní včas odhaliť a riešiť hlavné výzvy v oblasti zamestnanosti a sociálne výzvy a predísť tak prehĺbeniu rozdielov v Európe," dodal Andor.

Napriek príznakom pomalého oživenia sa v štvrťročnom prehľade EK poukazuje na to, že podmienky na trhu práce a sociálne podmienky zostávajú náročné.

Miera nezamestnanosti mladých ľudí dosiahla nevídané úrovne, v priemere 23 % v rámci celej EÚ a až 63 % v Grécku.

Narástol podiel neistých pracovných miest

Dlhodobá nezamestnanosť vzrástla vo väčšine členských štátov a dosiahla rekordnú výšku v EÚ ako celku. Štrukturálna nezamestnanosť a nesúlad medzi ponukou a dopytom po kvalite a množstve pracovnej sily narastajú. Nielenže bol zaznamenaný čistý úbytok pracovných miest, ale súčasne narástol podiel neistých pracovných miest na čiastočný úväzok. A to napriek tomu, že podiel pracovných zmlúv na určitý čas v EÚ klesol, pretože tieto zmluvy niesli hlavné bremeno recesie.

Chudoba v EÚ rastie od roku 2007. Príjmy domácností klesajú a 24,2 % obyvateľstva EÚ je teraz na hranici chudoby, prípadne sociálneho vylúčenia. Postihnuté sú najmä deti, pretože sa súčasne zvýšila nezamestnanosť, počet domácností nezamestnaných osôb a podiel chudobných pracujúcich.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

DNES - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.