• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
17°Bratislava

Hospodárstvo bude podľa Národnej banky Slovenska rásť

  • 14:27 30.09.2013
  • BRATISLAVA
Hospodárstvo bude podľa Národnej banky Slovenska rásť

Národná banka Slovenska (NBS) zrevidovala tohtoročný výhľad rastu slovenského hospodárstva smerom nahor.


Podľa aktuálnej prognózy zverejnenej v pondelok totiž hrubý domáci produkt v tomto roku reálne stúpne o 0,9 %, čo oproti predchádzajúcemu odhadu znamená navýšenie rastu o 0,3 percentuálneho bodu.

Centrálna banka však zároveň mierne znížila výhľad rastu na nasledujúce roky.

Pre rok 2014 o 0,2 percentuálneho bodu na 2,1 % a pre rok 2015 o 0,1 percentuálneho bodu na 3,2 %.

Navýšenie tohtoročného výhľadu hospodárskeho rastu pritom podľa viceguvernéra Národnej banky Slovenska Jána Tótha vyplýva predovšetkým z pozitívneho vývoja ekonomiky v druhom štvrťroku, ktorý prekonal pôvodné očakávania tak na strane exportu, ako aj v súkromnej spotrebe.

Oživovanie a zrýchľovanie rastu

Pre nasledujúce roky zase centrálna banka brala do úvahy predovšetkým negatívny vplyv konsolidačných opatrení a takisto nižšie očakávania ohľadom zahraničného dopytu. "V horizonte predikcie zostal zachovaný predpoklad postupného oživovania a zrýchľovania rastu hrubého domáceho produktu, pričom akcelerácia zahraničného dopytu by mala oživovať aj domáci dopyt," uviedol v pondelok na margo zverejnenej prognózy guvernér centrálnej banky Jozef Makúch. Domáci dopyt by tak mal začať kladne prispievať k rastu ekonomiky a jej vývoj by mal byť viac vyvážený.

V ďalších rokoch sa podľa guvernéra v aktuálnej predikcii prejavilo očakávanie ďalších dodatočných konsolidačných opatrení s možným vplyvom na hospodársky rast. Ako doplnil viceguvernér centrálnej banky Ján Tóth, pre budúci rok zatiaľ prognóza počíta s takýmito konsolidačnými opatreniami v sume 300 mil. eur. Sú to napríklad úsporné opatrenia v rámci reformy verejnej správy.

Optimizmus na reálnejšom základe

Centrálna banka pritom považuje riziká v aktuálnej prognóze hospodárskeho rastu za vybilancované.

Guvernér Jozef Makúch hovorí v súvislosti s ďalším vývojom o miernom optimizme.

Zároveň však dodáva, že netreba zabúdať na rok 2010, kedy po troch štvrťrokoch pozitívneho vývoja prišiel prepad. "Ten optimizmus je na reálnejšom základe ako bol v roku 2010," doplnil.

Napriek očakávaniu postupnej akcelerácie hospodárskeho rastu a pozitívnym údajom za druhý štvrťrok tohto roka sa tieto vplyvy zatiaľ neprejavujú vo vývoji zamestnanosti. Výsledkom by mal byť v tomto roku ešte pokles zamestnanosti o 1 %, čo je ešte o 0,2 percentuálneho bodu vyšší prepad, ako centrálna banka očakávala v predchádzajúcej prognóze.

Nárast zamestnanosti

V druhej polovici tohto roka sa pritom už očakáva stabilizácia na trhu práce a nové pracovné miesta by mali začať pribúdať v nasledujúcich rokoch. Pre rok 2014 Národná banka Slovenska predpovedá nárast zamestnanosti o 0,3 % a pre rok 2015 o 0,4 %. Miera nezamestnanosti by tak mala postupne klesať z tohtoročných 14,2 % na 13,6 % v roku 2014 a 13 % v roku 2015.

V prognóze rastu spotrebiteľských cien centrálna banka väčšie zmeny nerobí. Pre tento rok ponechala odhad harmonizovanej inflácie na úrovni 1,7 %, pre rok 2014 prognózu znížila o 0,1 percentuálneho bodu na 1,5 % a pre rok 2015 o 0,2 bodu na 1,8 %. Nominálne mzdy by pritom mali v tomto roku stúpnuť až o 2,6 %, čo v reálnom vyjadrení znamená nárast o 1,1 %. Súvisí to však hlavne so štatistickým efektom presunu príjmov z dohôd do miezd. V nasledujúcich rokoch by mali reálne mzdy rásť o 1,3 % v roku 2014, resp. o 2 % v roku 2015.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

DNES - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.