• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

OSN schválila rezolúciu o Sýrii, odsúdila chemický útok

  • 10:24 28.09.2013
  • NEW YORK
OSN schválila rezolúciu o Sýrii, odsúdila chemický útok

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v piatok večer schválila dlho očakávanú rezolúciu, ktorá režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada prikazuje zbaviť sa chemických zbraní.

Zároveň odsudzuje sarínový útok z 21. augusta na okraji Damasku. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dokument označil za "prvé nádejné správy v Sýrii za veľmi dlhý čas". V polovici novembra chce v tejto súvislosti zorganizovať aj mierovú konferenciu.

Rezolúcia č. 2118 je výsledkom tvrdých rokovaní najmä medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Medzinárodným silám dáva konkrétne záväzky, ako eliminovať al-Asadov chemický arzenál. Na základe neho experti zmonitorujú a zbavia sa odhadom asi 1000 ton chemických zbraní do polovice roku 2014. Experti tento ambiciózny časový rámec označili za veľmi optimistický.

Ministri zahraničných vecí, ktorí sa zúčastnili na rokovaní BR OSN, však priznali, že rozpory medzi veľmocami v súvislosti s riešením krízy v Sýrii stále pretrvávajú.

"Ak režim (sýrskeho prezidenta) nebude konať, prídu následky," varoval 15-člennú Bezpečnostnú radu americký minister zahraničných vecí John Kerry. Schválený text však privítal, keďže mocnosti podľa neho "odmietli politiku pre spoločné dobro". "Stále sme schopní vykonávať veľké veci," dodal.

Rezolúcia v súvislosti so spomínaným útokom v Damasku, ktorý už oficiálne potvrdili aj inšpektori OSN, neobsahuje žiadnu hrozbu sankcií. Umožňuje ale prijatie istých opatrení v prípade, že americko-ruský plán nebude naplnený.

Dokument "najsilnejším možným spôsobom odsudzuje akékoľvek použitie chemických zbraní Sýrskou arabskou republikou, predovšetkým v prípade útoku z 21. augusta 2013," uvádza sa v texte. Incident má podľa USA na svedomí al-Asadova vláda a jeho výsledkom bolo údajne až 1400 obetí vrátane stoviek detí. Sýrsky režim, podobne ako jeho spojenec Rusko, zodpovednosť za neho odmieta.

V prípade porušenia podmienok hovoriacich o odstránení chemického arzenálu al-Asadom však rezolúcia sankcie pripúšťa. Mocnosti sa totiž dohodli, že "prijmú opatrenia na základe Kapitoly VII Charty OSN," ak Sýria plán nedodrží. Kapitola VII. hovorí aj o použití vojenskej sily voči členovi OSN. Rusko už ale avizovalo, že útok na svojho spojenca nepripúšťa.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko: Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

Rusko: Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie

DNES - 5:52Zahraničné

Ruské úrady zadržali námestníka ministra obrany Timura Ivanova pre podozrenie z korupcie. Oznámil to v utorok Vyšetrovací výbor Ruskej federácie.

Havária nákladného lietadla na Aljaške si vyžiadala dvoch mŕtvych

Havária nákladného lietadla na Aljaške si vyžiadala dvoch mŕtvych

DNES - 5:46Zahraničné

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

USA: Senát schválil dlho odkladanú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 5:23Zahraničné

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov.

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania UNRWA

VČERA - 21:58Zahraničné

Spojené štáty chcú vidieť "skutočný pokrok" predtým, ako obnovia financovanie Agentúry OSN pre palestínskych utečencov, oznámil v utorok Biely dom.

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom

VČERA - 21:57Zahraničné

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá.