• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
18°Bratislava

Počas Noci výskumníkov sa ľudia dotknú i hviezd

  • 14:17 27.09.2013
  • BRATISLAVA
Počas Noci výskumníkov sa ľudia dotknú i hviezd

Pavúčie nanotechnológie, úlomky meteoritov, simulátor tela pacienta aj skameneliny budú môcť obdivovať návštevníci festivalu vedy Noc výskumníkov, na ktorom sa zúčastní aj Univerzita Komenského.

"V bratislavskej Starej tržnici budú môcť návštevníci odhaľovať tajomstvá dávnych svetov, odborníci Prírodovedeckej fakulty UK priblížia, ako vznikajú skameneliny, kde ich možno nájsť a čo nám prezrádzajú o dávno zaniknutých svetoch. Návštevníci sa budú môcť dotknúť i hviezd, uvidia skutočné úlomky meteoritov Košice a Rumanová, ktoré dopadli na územie Slovenska, ako aj unikátny modulárny automatický systém na monitorovanie nočnej oblohy – AMOS z dielne Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK," priblížila Andrea Földváryová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

Na tohtoročnej Noci výskumníkov bude mať svoje zastúpenie päť fakúlt univerzity. Filozofická fakulta v prezentácii o mestách z doby bronzovej na Slovensku predstaví v nákupnom centre Avion výsledky najnovších archeologických výskumov na viacerých opevnených sídliskách z doby bronzovej, ktoré uskutočnila Katedra archeológie Filozofickej fakulty UK. "S Farmaceutickou fakultou UK budú môcť návštevníci bezbolestne nahliadnuť do vlastného vnútra a pozrieť sa na funkčnosť svojho tela od orgánov až po samostatné bunky," uviedla Földváryová.

Obrazom: V Bratislave festival vedy navštívilo mnoho nadšencov


Na návštevníkov festivalu v Žiline čaká celotelový pacientsky simulátor Meti Man Prehospital – figurína, ktorá dýcha, má akciu srdca a úspešne simuluje niekoľko desiatok patologických procesov, na ktorých trénujú budúci lekári. Záujemcovia si tu tiež budú môcť vyskúšať, či by v prípade potreby dokázali efektívne podať prvú pomoc. "Festival vedy Noc výskumníkov považujeme za výbornú príležitosť ukázať širokej verejnosti, že naša univerzita je poprednou vzdelávacou, ako i vedeckou inštitúciou, ktorá sa aktívne podieľa na špičkovom výskume v rozmanitých oblastiach," hovorí rektor UK Karol Mičieta.

Festival vedy Noc výskumníkov bude v piatok 27. septembra v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline a Tatranskej Lomnici.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Martine spadol vetroň

V Martine spadol vetroň

DNES - 19:34Domáce

Na mieste zasahujú záchranné zložky.

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

V Partizánskom vyhlasujú mimoriadnu situáciu

DNES - 19:22Domáce

V meste zasadá krízový štáb.

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

SHMÚ varuje: Tri okresy zasiahnu prudké lejaky s krúpami, hrozí aj povodeň

DNES - 18:48Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu pred búrkami s krúpami v troch okresoch.

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

Obec na juhu Slovenska varuje pred psovitou šelmou

DNES - 18:21Domáce

Obyvatelia by mali byť obozretní.

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

Politici si pripomínajú 105. výročie tragického úmrtia M. R. Štefánika

DNES - 18:19Domáce

Generál Milan Rastislav Štefánik vynikal zdravým sebavedomím a odvahou čeliť výzvam. Je vzorom pri boji za slobodu a demokraciu. Viacerí politici a politické strany sa na tom zhodli pri príležitosti pamätného dňa 105. výročia Štefánikov