• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Blanár hovorí o skupine kajúcnikov pod Mikulcom, Kolíková to odmieta

  • 14:45 13.06.2021
  • Bratislava
Blanár hovorí o skupine kajúcnikov pod Mikulcom, Kolíková to odmieta

Pod kuratelou ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) existuje koordinovaná skupina profesionálnych kajúcnikov či svedkov. Tí donášajú na ľudí, ktorých treba okamžite zatknúť. V nedeľnej diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza to vyhlásil podpredseda Národnej rady SR Juraj Blanár (Smer-SD). Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) však tieto tvrdenia považuje za absolútny výmysel a o takejto skupine nič nepočula.

Blanár hovorí o rozvrate bezpečnostných zložiek na Slovensku, o vojne policajtov či o zasahovaní do vyšetrovania. To, že sa v krajine deje niečo vážne, podľa neho dosvedčuje aj stretnutie vrcholných predstaviteľov štátu v priestoroch Slovenskej informačnej služby (SIS). Orgány činné v trestnom konaní podľa podpredsedu parlamentu nekonajú, ako by mali. „Minister Mikulec už nemôže byť na svojej stoličke, pretože situáciu nezvláda,“ skonštatoval Blanár.

Ministerka spravodlivosti deklaruje, že predmetom stretnutia v SIS neboli živé prípady. Jeho účastníci, ako tvrdí, dostali spravodajské informácie, ale žiadne dôkazy. Aj pri spravodajskej informácii, ktorá podľa nej koluje, nie je zrejmé, koľko z nej má základ v dôkazoch, ktoré môžu byť podané na prešetrenie orgánom činným v trestnom konaní. „S ohľadom na to, čo toto stretnutie vyvolalo, treba do budúcna zvážiť, či takýto formát je dobrá cesta,“ podotkla Kolíková.

Ako tvrdí, orgánom činným v trestnom konaní treba dôverovať, aby dokázali všetko poodkrývať. Ministerka však vníma určitú skupinu ľudí, ktorá chce všetko spochybniť a hľadá na spoluprácu na tento účel aj ľudí v polícii či prokuratúre. Vo väzbe podľa jej slov sedí väčšina nominantov opozičného Smeru-SD, a preto si myslí, že práve táto strana má veľký záujem, aby sa všetko spochybnilo a vytváral sa dojem zmanipulovania vyšetrovania. Ak sú nejaké podozrenia, podľa ministerky to treba prešetriť.

Zároveň je podľa jej slov potrebné zlepšiť informovanosť verejnosti, ako sa v jednotlivých vyšetrovaných prípadoch koná. „Aby každý rozumel, na základe čoho sa začalo a na základe čoho sa skončilo vyšetrovanie. Aby sa verilo tomu, že proces je spravodlivý,“ spresnila. Ministrovi Mikulcovi, ktorý bude čeliť odvolávaniu v parlamente, vyjadrila dôveru i podporu a podľa nej ju má aj zo strany koalície.

Blanár tvrdí, že koalícia mala problémy a tie pokračujú ďalej. Myslí si, že vláda riadne nedokončí svoje funkčné obdobie. „Vláda pokračuje v chaose a hádaní sa. Prenieslo sa to už aj do parlamentu,“ skonštatoval s tým, že zastaviť sa to dá len predčasnými voľbami. Kolíková reagovala, že v koalícii nemusí byť jednotný názor na všetko a prirodzene preto dochádza k diskusii. „Vo všetkých dôležitých veciach sme sa vždy dohodli,“ poznamenala.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

VČERA - 22:00Domáce

Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom.

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

SHMÚ: Tieto okresy zasiahne mráz

VČERA - 18:59Domáce

SHMÚ upozorňuje na prízemné mrazy najmä na severe a východe Slovenska.

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

KDH chce odvolať Dolinkovú pre zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy

VČERA - 16:58Domáce

Nepokračovaním v projekte Rázsochy dôjde k škode v desiatkach miliónov eur, ktoré boli na túto nemocnicu doposiaľ vyčerpané, čo sú náklady na jednu okresnú nemocnicu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

VČERA - 16:11Domáce

Amnesty International vyzýva vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbala na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

Progresívne Slovensko kritizuje, že návrh k HZS sa venuje len jednej téme

VČERA - 15:44Domáce

Adam Lučanský reagoval, že ide o prvú legislatívu, ktorú realizuje.