• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Výsledky volieb v Nemecku pomohli trhu dlhopisov

  • 15:59 23.09.2013
  • LONDÝN
Výsledky volieb v Nemecku pomohli trhu dlhopisov

Vládnym dlhopisom krajín eurozóny sa v pondelok darilo. Investori totiž nepredpokladajú podstatné zmeny v nemeckej politike podpory slabších ekonomík Európskej menovej únie po tom, ako strana kancelárky Angely Merkelovej tretíkrát zvíťazila v parlamentných voľbách.

Výnosy z desaťročných talianskych štátnych cenných papierov, ktoré vláda musí platiť investorom, sa znížili o 0,7 bázického bodu na 4,29 %.

Výnosy z rovnakých štátnych cenných papierov Španielska klesli o 1,1 bázického bodu na 4,32 %. Výnosy z írskych dlhopisov sa znížili o 2,3 bázického bodu na 3,87 %, čiže sa dostali najnižšie za takmer šesť týždňov.

"Je to trochu pozitívne pre trhy okrajových členov eurozóny," povedal Piet Lammens z banky KBC. Investori sú však zvedaví na to, ako bude vyzerať nová vláda v Nemecku. Merkelová síce v nedeľu dosiahla výrazné osobné víťazstvo, ale zdá sa, že jej Kresťanskodemokratická únia (CDU) nemá dostatok hlasov na to, aby vládla sama. Merkelovej strana pravdepodobne bude musieť presvedčiť ľavicových konkurentov, aby sa stali členmi koaličnej vlády. Merkelovej doterajší koaličný partner, Slobodná demokratická strana (FDP), sa nedostal do parlamentu.

Hoci podľa väčšiny investorov koalícia nemeckých konzervatívcov buď so sociálnymi demokratmi alebo so Zelenými príliš nezmení politiku Nemecka voči eurozóne, niektorí účastníci trhu uviedli, že zdĺhavé vyjednávania by mohli trhy znepokojiť. "Veľká koalícia by sa okrem toho mohla stať nestabilnou z dlhodobého hľadiska," uviedli analytici banky Citi.

Reakcia slovenského analytika

Z ekonomického pohľadu víťazstvo Angely Merkelovej znamená pokračovanie politiky fiškálnej konsolidácie a dôsledné dodržiavanie pravidiel fiškálneho kompaktu, nazdáva sa aj analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž. Pre štáty poberajúce pomoc tak podľa neho klesla šanca na zmiernenie podmienok pomoci, keďže Merkelová trvá na tom, že musia realizovať dohodnuté reformy. "Taktiež je možné, že uvidíme snahu o prenos časti kompetencií v hospodárskej oblasti na európsku úroveň," uviedol Baláž.

Nemecká kancelárka je taktiež veľkým stúpencom bankovej únie a vyššej regulácie finančného sektora v EÚ, pričom jej strana mala v programe aj zavedenie dane z finančných transakcií na celoeurópskej úrovni. Naopak, myšlienka eurobondov bude zrejme definitívne pochovaná, predpokladá Baláž. Na nemeckú ekonomiku môže mať podľa neho dopad aj Merkelovou sľubovaná daňová reforma, ktorá by mala znížiť daňové zaťaženie strednej triedy a prípadný výpadok kompenzovať majetkovými daňami.

Pre Slovensko je podľa Baláža zaujímavá najmä avizovaná podpora výstavby infraštruktúry, čo zvyšuje šancu prijatia celoeurópskeho riešenia v tejto oblasti, ktoré by mohlo pomôcť aj Slovensku, napríklad alokovaním väčšej časti eurofondov do tejto oblasti, uzatvára Baláž.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

20:36 03.05.2024Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

16:34 03.05.2024Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

15:36 03.05.2024Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

14:07 03.05.2024Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

13:48 03.05.2024Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.