• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Padol rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

  • 10:52 03.09.2020
  • Pezinok
Padol rozsudok v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

ŠTS v Pezinku rozhodol v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Aktualizované: 12:49

Marián Kočner aj Alena Zsuzsová sú v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nevinní. Tomáš Szabó je vinný z účasti na vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku mu vo štvrtok vymeral trest 25 rokov odňatia slobody.

Rozsudok nie je právoplatný. Rodičia zavraždených opustili po prečítaní rozsudku pojednávaciu miestnosť.

Sudkyňa v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Mariana Kočnera len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov. Tomáša Szabóa zároveň súd uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.

Z vraždy je vinný Tomáš Szabó

Tomáša Szabóa súd uznal vinným za obzvlášť zločin úkladnej vraždy, prečin porušovania domovej slobody, zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, a to všetko formou spolupáchateľstva. Svoj 25-ročný trest za vraždu Kuciaka a Kušnírovej i podnikateľa Molnára si má odsedieť vo väznici s maximálnym stupňom stráženia.

Podľa rozsudku musí Tomáš Szabó nahradiť rodine Kuciakovcov majetkovú škodu 1490 eur a nemajetkovú škodu 140.000 eur. Molnárovej rodine má zaplatiť nemajetkovú škodu vo výške 40.000 eur. Keďže nebolo dokázané, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová skutok, za ktorí boli obžalovaní, spáchali, ŠTS odkázal rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov s ich návrhom na náhradu škody voči Marianovi Kočnerovi a Alene Zsuzsovej na civilný proces.

ŠTS zdôvodnil oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej spod obžaloby tak, že po vyčerpaní dôkazov nemohol spoľahlivo a bez rozumných a dôvodných pochybností dospieť k záveru, že čin usmrtenia Kuciaka a Kušnírovej spáchali. „Existencia samotného motívu spojená s existenčnou hrozbou nestačí. Obviniť a odsúdiť možno len na základe protiprávneho konania. Takéto protiprávne konanie súd v prípade Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej preukázané nemá,“ uviedla predsedníčka senátu Ružena Sabová. Z výpovede svedka Petra Tótha podľa súdu vyplýva, že Marian Kočner bol pred vraždou frustrovaný z novinárov. Tóthovi mal predniesť myšlienku, že by stačilo zlikvidovať jedného a ostatní by sa zľakli. Súd však konštatoval, že myšlienka trestná nie je a nebola podložená konaním.

Komunikácia v Threeme bola obrazná

Sabová v odôvodnení uviedla, že v prípade zachytenej komunikácie v aplikácii Threema platí doslovný význam textu. „Nemožno v otázke viny či neviny účelovo vykladať komunikáciu,“ povedala a poukázala na to, že si komunikujúci vymieňali emotikony a ich komunikácia mala byť obrazná. ŠTS konštatoval, že komunikácia nie je vo vzťahu k vražde explicitná, obsahuje len náznaky. Pochybnosti podľa súdu vzbudzuje aj to, že podľa výpovede odsúdeného Zoltána Andruskóa si mala Alena Zsuzsová objednať vraždu tak, aby sa telo nenašlo, pričom nevypovedal napríklad o tom, že by sa preto hnevala. Uviedol len, že ju nahnevalo, že zavraždili aj ďalšiu osobu. Rovnako nebolo podľa súdu dokázané, že by Alena Zsuzsová zaplatila za vraždu a následne vyplatila aj doplatok po medializácii prípadu. Sabová uviedla, že oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej spod obžaloby nie je rozhodnutím o ich nevine. Poznamenala, že na oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej stačilo, že nebolo preukázané, že čin spáchali. Súd podľa Sabovej nemohol podľahnúť tlaku, poukázala pritom na medializované informácie.

Pojednávanie s Marianom Kočnerom a spol. sa začalo v januári tohto roka. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku doposiaľ odpojednával 22 dní. Obžaloba bola podaná za šesť skutkov. Okrem vraždy novinára a jeho snúbenice sa týkala aj vraždy Petra Molnára, ktorého mali podľa prokuratúry zavraždiť koncom roka 2016 Miroslav Marček a Tomáš Szabó s motívom lúpeže. Ďalšie štyri skutky obžaloby sa týkali nedovoleného ozbrojovania.

Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal, ŠTS ešte v apríli odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody. Ako prvého v kauze koncom minulého roka odsúdili Zoltána Andruskóa na 15 rokov odňatia slobody. V kauze vraždy následne vystupoval ako svedok.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala vláda Petra Pellegriniho.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šimkovičová: Nový názov RTVS deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter vysielateľa

Šimkovičová: Nový názov RTVS deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter vysielateľa

DNES - 12:51Domáce

Novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase vzniká nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia.

Lesníci pre rojenie lykožrúta očakávajú rozšírenie kalamity na Horehroní

Lesníci pre rojenie lykožrúta očakávajú rozšírenie kalamity na Horehroní

DNES - 12:33Domáce

Štátny podnik Lesy SR očakáva, že územie napadnuté lykožrútom na Horehroní sa bude rozširovať, monitorované preto budú aj susedné okresy.

Vláda bude rokovať aj 1. mája, venovať sa má členstvu Slovenska v EÚ

Vláda bude rokovať aj 1. mája, venovať sa má členstvu Slovenska v EÚ

DNES - 12:03Domáce

Vláda SR bude rokovať aj 1. mája, hoci je štátny sviatok. Venovať sa má aj členstvu Slovenska v Európskej únii. Avizoval to premiér Robert Fico po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej.

KDH: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí

KDH: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí

DNES - 12:02Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu vedenú snahou ovládnuť verejnoprávne médium. V reakcii na vládou schválený návrh zákona, prinášajúci zmeny v RTVS, to uviedlo KDH.

Rozhlas a televízia Slovenska sa premenuje, vláda schválila návrh zákona

Rozhlas a televízia Slovenska sa premenuje, vláda schválila návrh zákona

DNES - 11:42Domáce

Vláda schválila zmenu názvu verejnoprávneho média, takto sa bude volať po novom.