• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Tipy, ako zabrániť zadržiavaniu vody v organizme

  • 17:44 31.08.2013
  • BRATISLAVA
Tipy, ako zabrániť zadržiavaniu vody v organizme

Pribrať povedzme kilogram za jednu noc je takmer nemožné, za prírastok hmotnosti zväčša môže zavodnenie.

Zvýšená hmotnosť súvisiaca so zadržiavaním vody v organizme je bežný a zároveň veľmi nepríjemný jav. Najviditeľnejší býva ráno, kedy sa môže prejaviť opuchnutými očami a prstami. Zo dňa na deň pokojne môžete mať o kilo viac. Prezradíme vám, čo je za tým a ako si pomôcť.

Voda či tuk?

Pribrať jeden kilogram za jedinú noc je takmer nemožné. Na uloženie pol kila tuku by ste museli prijať o 3500 viac kalórií ako je odporúčaná denná dávka. To znamená, že na 1,3 kilogramu tuku by človek v jeden deň musel prijať až 10-tisíc kalórií.

Čítajte: Obezita oslabuje kosti, zistili vedci

Ako je teda možné ráno vstať a vážiť viac ako deň predtým? U celkovo zdravého človeka je zavodnenie a následný prírastok na váhe celkom bežné a väčšinou súvisí s tým čo zjedol – alebo naopak nezjedol. Optimálna rovnováha v tele, zabezpečovaná hormónmi a minerálmi ako sodík a draslík, sa však niekedy naruší a výsledkom môže byť pocit opuchnutosti či nafúknutosti.

Sodík a dočasný prírastok na hmotnosti

Zavodnenie sa často pripisuje nadmernému množstvu sodíka v jedle. Ten sa nachádza najmä v slaných, spracovaných jedlách a polotovaroch. Sodík je síce pre fungovanie ľudského tela dôležitý, avšak jeho množstvo v krvnom obehu by nemalo prevýšiť určité množstvo. Ak si dáte štedro osolené jedlo (ktoré následne váš krvný obeh zahltí sodíkom), vaše telo sa bude zadržaním čo najviac vody snažiť všetku tú soľ zriediť. No a zadržaná voda sa nasledujúce ráno prejaví napríklad opuchnutou tvárou a rukami.

Škroby a cukry a ich podiel na dočasne zvýšenej hmotnosti

Za dočasne zvýšenú hmotnosť môžu niekedy aj jedlá bohaté na spracované sacharidy. Ak vaša večera obsahuje najmä cukor a škroby – teda napríklad ak si dáte cestoviny, bielu ryžu a sladený nápoj, odrazí sa to na zvýšenom množstve cukru v krvi, čo následne povedie k uvoľneniu inzulínu. Ak sa ale inzulínu uvoľní veľa, môže to mať za následok zadržiavanie sodíka a tekutín v tele. Konzumácia jedla bohatého na sacharidy teda často vedie k prudkému zvýšeniu hladiny inzulínu, čo môže ísť ruka v ruke so zadržiavaním tekutín.

Hormonálne zmeny a dočasne zvýšená hmotnosť

Na zadržiavaní vody v tele sa podieľajú aj iné hormóny. U žien sa bežne vyskytujú hormonálne zmeny v rámci menštruačného cyklu – tie sa často prejavia jedným či dvoma kilami navyše po obdobie približne jedného týždňa. Kolísaniu hladiny hormónov sa síce nevyhnete, ale môžete si pomôcť upravením jedálnička.

Tipy na reguláciu zavodnenia a súvisiaceho zvýšenia hmotnosti

Dočasný prírastok na váhe spôsobený zadržiavaním vody môžeme ovplyvniť jednoduchou úpravou jedálnička. To ale platí len v prípade, že zadržiavanie vody v tele je naozaj krátkodobý úkaz. Ak je za zadržiavaním vody v tele napríklad iné ochorenie alebo užívanie liekov, je nutné sa o ďalších krokoch poradiť s lekárom.

  • Eliminujte konzumáciu soli

Zaraďte do jedálnička jedlá v ich čo najprirodzenejšej forme. Vyhnete sa tým nadmernému množstvu sodíka, ktorý sa vyskytuje v spracovaných jedlách. Vyhýbajte sa omáčkam, jedlám rýchleho občerstvenia či koreniu, a pri varení a stole soľ používajte len striedmo.

  • Znížte príjem upravených škrobov a cukrov

Nahraďte biely chlieb, bielu ryžu a cestoviny ich celozrnnými verziami. Tým, že je trávenie celozrnných výrobkov pomalšie, nespôsobujú prudký nárast cukru v krvi a výrazné uvoľňovanie inzulínu. Zabudnite na sladené nápoje a pite namiesto nich vodu alebo čaj.

  • Nezabudnite na dostatočný príjem vody

Aj keď sa môže zdať, že ďalšie pitie vody je pri jej nadmernom zadržiavaní v tele nezmysel, nie je to tak. Vypitím 6 až 8 pohárov vody denne telu pomôžete zbaviť sa nepotrebnej soli a už zadržiavanej tekutiny.

  • Doplňte si draslík

Prítomnosť draslíka je nevyhnutná na udržanie telesných tekutín v rovnováhe, ale ľudia na to často zabúdajú. Snažte sa preto tento minerál, ktorý je súčasťou najmä ovocia a zeleniny, pravidelne zaraďovať do vášho jedálnička.

Čítajte: Chcete lepšie spávať? Zaraďte do svojho jedálnička tie správne potraviny

Zdroj: WEBNOVINY, Herbalife
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.