• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
22°Bratislava

Najmenej pokút pre koronavírus udelilo Holandsko, najviac Francúzsko a Španielsko

  • 18:56 11.05.2020
  • Brusel/Amsterdam
Najmenej pokút pre koronavírus udelilo Holandsko, najviac Francúzsko a Španielsko

Nie všetky opatrenia a pokuty zavádzané v európskych krajinách sú rovnaké.

Holandsko na rozdiel od ostatných krajín západnej Európy udelilo oveľa menej pokút osobám, ktoré porušili karanténne opatrenia zavedené so zámerom obmedziť šírenie pandémie nového koronavírusu. Uviedol to v pondelok spravodajský server DutchNews.nl.

Rovnaký zdroj uviedol, že podľa rebríčka európskych krajín, ktorý vypracovala verejnoprávna televízia NOS, sú „šampiónmi“ v udeľovaní „koronapokút“ Francúzi a Španieli.

DutchNews.nl zároveň upozornil, že nie všetky opatrenia a pokuty zavádzané v európskych krajinách sú rovnaké. Ich váha závisí aj od závažnosti prepuknutia pandémie v každej krajine a tiež od prístupu policajných síl.

Holandská polícia uprednostňovala v tomto období priateľské napomenutia pred finančnými sankciami, keď doteraz pokutovali 8800 osôb väčšinou za nedodržanie pravidla o povinnom 1,5-metrovom odstupe medzi ľuďmi na verejnosti. Návrh zákona, ktorý sa týka tohto konkrétneho pravidla, uvádza pokutu vo výške 390 eur a záznam v policajnom registri.

V susednom Belgicku muselo zaplatiť pokutu vo výške 250 eur najmenej 27.000 ľudí, prevažne za účasť v početnejšej skupine ľudí alebo za nepodstatné cesty (väčšinou autom) mimo svojej domácej adresy. Polovica previnilcov v Belgicku bola mladšia ako 30 rokov.

Francúzsko zaviedlo jedny z najprísnejších pravidiel dodržiavania povinnej karantény vrátane povinnosti vyplniť úradný formulár pred odchodom z domova. Každý, koho policajti prichytili na verejnosti bez dokladov zdôvodňujúcich pobyt vonku, musel zaplatiť pokutu vo výške od 135 do 3700 eur a za viacnásobné porušenia ochranných opatrení hrozilo šesť mesiacov väzenia. Francúzska polícia doteraz uložila vyše 915.000 pokút v celkovej výške 123 miliónov eur. Právnici už medzitým spochybnili legitimitu týchto pokút a tvrdia, že môžu byť protiústavné.

Najvyššie pokuty boli podľa DutchNews.nl zaznamenané v Španielsku. Sankcie za nepovolený pohyb mimo domácej adresy - pred pondelňajším uvoľnením pravidiel - boli od 600 do 10.000 eur. Niektoré z udelených pokút preskúma španielsky ombudsman, aby zistil, či boli primerané. Do pondelka bolo udelených vyše 837.000 pokút.

Na druhej strane Spojené kráľovstvo uvádza najnižší počet udelených pokút - okolo 6000. Britská polícia však podľa NOS používa aj „neortodoxné metódy“, ako napríklad v Derbyshire, kde muži zákona naliali čiernu tekutinu do jazera, aby odradili plavcov, ktorí aj napriek koronakríze chceli využiť slnečné počasie.

Na vrchole rebríčka s najvyšším počtom kontrol a udelených pokút za jeden deň je Taliansko, kde cez Veľkonočný pondelok skontrolovali 270.000 osôb a uložili 16.000 pokút. Celkovo talianska polícia doteraz udelila vyše 418.200 pokút, ktoré sa pohybovali vo výške od 400 do 3000 eur. Okrem pokút talianske zákony v prípade vážnejších porušení ochranných opatrení pripúšťajú aj trojmesačné uväznenie.

Nemecko podľa televízie NOS nemá vnútroštátne záznamy o počte pokút udelených pre porušenie karantény, finančné postihy sa však v určitých prípadoch môžu vyšplhať až do výšky 25.000 eur a závažné priestupky, ktoré by mohli viesť k ohrozeniu života iných osôb, možno potrestať až päťročným pobytom za mrežami.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

DNES - 13:50Zahraničné

Rusko počas uplynulej noci útočilo dronmi v ukrajinskej Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

DNES - 8:53Zahraničné

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II.

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

Rakúsko vyšetruje sériu útokov zameraných proti Svedkom Jehovovým

DNES - 7:59Zahraničné

Rakúske úrady vyšetrujú sériu výbuchov, ktorých terčom zrejme boli Svedkovia Jehovovi.

Polícia v Santo Tomas našla ďalšie tri telá, prípad vyšetruje FBI

Polícia v Santo Tomas našla ďalšie tri telá, prípad vyšetruje FBI

DNES - 6:44Zahraničné

Po zmiznutí dvoch Američanov a jedného Austrálčana sa na rovnakom mieste našli ďalšie tri telá.

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

Zacharovová varuje: Ak Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most, odveta bude ničivá

DNES - 6:21Zahraničné

Rusko bude reagovať "zničujúcim odvetným úderom" v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo anektovaný Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.