• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Vláda pripraví akčné plány na prechod na smart country aj na boj proti hoaxom

  • 7:58 20.04.2020
  • Bratislava
Vláda pripraví akčné plány na prechod na smart country aj na boj proti hoaxom

Zo Slovenska sa má stať smart country, teda krajina inovácií pre ľudí, inteligentná a transparentná krajina.

Vláda SR chce pripraviť stratégiu a akčný plán na volebné obdobie 2020 – 2024, aby sa zlepšilo postavenie Slovenska v rámci Európskej únie (EÚ) v kontexte digitalizácie. V indexe digitálnej ekonomiky a spoločnosti Európskej komisie za rok 2019 totiž Slovensko obsadilo 21. miesto z 28 členských krajín. V programovom vyhlásení vlády, ktoré schválila v nedeľu (19.4.), tiež avizuje akčný plán na boj proti hoaxom.

V rámci informatizácie vláda tiež chce preskúmať regulačné zaťaženie a odstrániť zastarané regulácie. „Vláda SR zabezpečí vhodný legislatívny rámec, aby verejná správa bola pripravená a vybavená na prijímanie a využívanie digitálnych technológií, a vytvorí podmienky na kvalitatívnu zmenu fungovania verejnej správy na princípoch digitalizácie,“ napísala v programovom vyhlásení.

Vládny kabinet tiež plánuje zrealizovať audit kybernetickej a informačnej bezpečnosti a kritickej infraštruktúry. Opatreniami podporí aj investície do know-how, technológií a pracovných síl, ktoré majú skúsenosti s kybernetickou a informačnou bezpečnosťou.

Vláda má tiež ambíciu schváliť nový zákon o dátach, ktorý bude riešiť tému dát, otvorených údajov a centrálnych registrov. Zvýšiť sa má aj kvalita štátnych elektronických služieb. „Ich súčasťou bude identifikácia mobilným ID a jednoduché užívateľské prostredie podporujúce dobrú orientáciu v rôznych službách štátu podľa životných situácií používateľa,“ uviedla. Nové zámery a IT riešenia bude vláda testovať najskôr formou prototypov v menšom rozsahu, aby preukázali svoju realizovateľnosť.

Kabinet sa zaviazal k zabezpečeniu jedného unikátneho portálu na podávanie hlásení a výkazov s návodom na ich vyplnenie, vysvetlením zákonných predpisov pre firmy a prehľadom povinností občana a podnikateľa voči všetkým orgánom štátnej a verejnej správy.

Ako kabinet deklaroval, Slovensko za premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) bude smerovať k digitalizácii agendy všetkých úradov ústrednej aj regionálnej štátnej správy, hlavný dôraz však kladie na Ministerstvo spravodlivosti SR, keďže to podľa vlády výrazne vplýva na férovosť a konkurencieschopnosť slovenského hospodárstva.

Štátna a verejná správa budú navzájom zdieľať údaje a postupne prejdú na systém, v ktorom nebudú vyžadovať tie doklady a údaje od občanov, ktorými už disponujú. Medzi ďalšie priority kabinetu patrí informatizácia územnej samosprávy.

Vláda chce tiež zabezpečiť vyššiu transparentnosť procesov riadenia IT, zverejňovať súvisiace informácie či odbornú diskusiu. Centralizované a zdieľané elektronické služby štátnej a verejnej správy, prevádzkované na zdieľanej infraštruktúre, majú prispieť k zefektívneniu vynakladania verejných zdrojov.

Vládny kabinet si posvieti aj na riešenia IT obstarávaní. „Všade, kde to bude možné, sa budú obstarávať menšie celky a bude sa presadzovať využívanie open-source technológií,“ uvádza vo vyhlásení.

Nákupy pre štátne IT sa budú vykonávať cez digitálne trhovisko. Vláda chce presadiť aj zvýšenie etických štandardov v informatizácii a prijať pravidlá na zvýšenie transparentnosti obchodných vzťahov v štátnom IT. Chce tak potlačiť korupciu a očistiť prostredie.

Vláda urobí audit existujúcich nákladov a nových projektov. Zavedie tiež prísnejšie pravidlá pre investičné a prevádzkové IT výdavky. Vytvoriť má aj plán zvýšenia profesionality a kapacít štátnych zamestnancov pre IT oblasť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

Seniorom vyplatia v júni zvýšené rodičovské dôchodky

DNES - 10:09Ekonomické

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908.043 seniorom.

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

Zastupiteľstvo nemeckej obce Grünheide schválilo rozšírenie závodu Tesly

19:43 16.05.2024Ekonomické

Miestne zastupiteľstvo obce Grünheide neďaleko Berlína podporilo plán na rozšírenie výrobného areálu automobilky Tesla.

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

Organizácie európskej siete BEUC podávajú sťažnosť na platformu Temu

10:02 16.05.2024Ekonomické

Temu používa množstvo manipulatívnych techník s cieľom prinútiť spotrebiteľov, aby míňali viac, ako by pôvodne chceli, alebo im skomplikovať proces zrušenia ich účtu na platforme.

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

ECB: Výhľad sektora obytných nehnuteľností v eurozóne je relatívne pozitívny

15:25 15.05.2024Ekonomické

Napätie na trhu s úvermi na bývanie v eurozóne je zvládnuteľné napriek vyšším úrokovým sadzbám, ktoré zaťažujú dlžníkov, a nedostatkom v kontrolných opatreniach zo strany niektorých bánk.

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

Erik Tomáš: Zrovnoprávnením predčasného dôchodku sme vyhoveli aj Európskej komisii

11:46 15.05.2024Ekonomické

Zrovnoprávnením výhodnejšieho predčasného dôchodku s tým klasickým sa vyhovelo zamestnávateľom, ako aj Európskej komisii.