• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Koronavírus potvrdili v ďalších zariadeniach pre seniorov

  • 12:36 17.04.2020
  • Martin
Koronavírus potvrdili v ďalších zariadeniach pre seniorov

V Martine potvrdili tri pozitívne prípady ochorenia COVID–19.

Aktualizované: 13:52

V Martine potvrdili tri prípady ochorenia COVID–19 v Centre sociálnych služieb v mestskej časti Ľadoveň a Dome svätého Martina v mestskej časti Jahodníky. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.

Doplnila, že Bezpečnostná rada okresu Martin a Krízový štáb mesta Martin prijali opatrenia, ktorých cieľom je situáciu riešiť rýchlo a efektívne. „Oba domovy sú momentálne v karanténe a situácia je pokojná,“ uviedla Kalmanová.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Martine podľa nej v prvých dňoch zavádzania opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu skontroloval stav a pripravenosť všetkých domovov sociálnych služieb v meste. „Zároveň zabezpečil karanténne ubytovanie pre ohrozených zamestnancov týchto zariadení. V Dome svätého Martina sa dnes uskutočnilo testovanie všetkých klientov a zamestnancov, pričom zamestnanci sú ubytovaní v internátoch. Momentálny stav nákazy je jeden prípad u klienta domova a jeden prípad u zamestnanca, ktorý nebol niekoľko týždňov v práci,“ konkretizovala hovorkyňa mesta Martin.

CSS v mestskej časti Ľadoveň je uzatvorené a v rámci možností budú vykonávané testy všetkých klientov a zamestnancov. Momentálny stav nákazy je jeden prípad u zamestnanca. V prípade zhoršenia situácie sú pre oba domovy sociálnych služieb pripravené varianty na oddelenie pacientov s novým koronavírusom od zdravých klientov a zamestnancov,“ dodala Kalmanová.

Univerzitná nemocnica Martin je pripravená prijať všetkých pacientov s klinickými príznakmi choroby. Mesto Martin je v prípade potreby pripravené samostatne zakúpiť testy a pomôcť s testovaním všetkými dostupnými prostriedkami, uzavrela Kalmanová.

V prípade CSS Ľadoveň sa nakazila jedna zo pracovníčok. TASR o tom informovala Martina Remencová, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), ktorý je zriaďovateľom CSS.

Zamestnankyňa sa podľa nej necítila dobre, na pokyn riaditeľky zariadenia sa dala testovať a výsledky boli pozitívne. „Vedenie zariadenia vypracovalo na základe odporúčaní hygienika zoznamy zamestnancov a klientov. Aktuálne čakáme na rozhodnutie, kedy a v akom počte budú otestovaní. Týka sa to 100 klientov a 69 zamestnancov,“ uviedla Remencová.

Doplnila, že ŽSK poskytol zariadeniu materiál zo štátnych hmotných rezerv (rukavice, overaly, okuliare) a nakúpil centrálne dezinfekčné prostriedky. „V zariadení platia prísne karanténne a bezpečnostné opatrenia, aby sa zabránilo možnej kontaminácii ďalších ľudí - jedlo sa podáva len v izbách, klienti sa nestretávajú na skupinových terapiách a sú pod dohľadom ošetrovateľského personálu a lekárov. Je zabezpečený zvýšený hygienický režim,“ dodala hovorkyňa ŽSK.

Pripomenula, že v zariadeniach sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je ŽSK, platí už od 1. marca zákaz návštev. „Prijala sa séria opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Vytvorili sa krízové štáby, ktoré denne monitorujú a usmerňujú klientov i zamestnancov,“ vysvetlila Remencová.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

Leteckú nehodu v Martine neprežil skúsený pilot

DNES - 11:49Domáce

Polícia začala trestné stíhanie.

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

V bratislavskej zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

DNES - 11:11Domáce

V zoologickej záhrade v Bratislave sa ešte v apríli narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej.

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

V Partizánskom vytopilo viacero domov, na mieste zasahovali hasiči

DNES - 10:42Domáce

Časť Návojoviec vytopilo po 15-minútovej prietrži mračien.

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

ÚVZ: Správny postup pri umývaní rúk treba naučiť už malé deti

DNES - 9:21Domáce

Správnou hygienou rúk možno obmedziť šírenie infekcií. Je vhodné ju naučiť už deti. Tie si hygienické návyky na celý život vytvárajú v predškolskom veku.

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

Na Kežmarskom hrade slávnostne otvárajú letnú turistickú sezónu

DNES - 8:39Domáce

Letnú turistickú sezónu v nedeľu slávnostne otvárajú na nádvorí Kežmarského hradu.