• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
19°Bratislava

Kino Lumiére prichádza za divákmi, spúšťa online projekt

  • 10:19 17.04.2020
  • Bratislava
Kino Lumiére prichádza za divákmi, spúšťa online projekt

Projekt Kino Lumiére doma štartuje romantická komédia Zažiť to znovu.

Slovenský filmový ústav (SFÚ) spúšťa v Kine Lumiére online projekt s klubovými a slovenskými filmami, ktorých distribúciu zastavila pandémia nového koronavírusu. Prvé premietanie projektu "Kino Lumiére doma" sa uskutoční v sobotu 18. apríla o 20.20 h, diváci uvidia francúzsku komédiu Zažiť to znovu (2019) Nicolasa Bedosa. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.

V programe figuruje napríklad aj kultový slovenský film Na krásnom modrom Dunaji (1994) Štefana Semjana. „Túto súdobú crazy komédiu o troch bohémskych kamarátoch SFÚ vlani digitálne reštauroval a v tejto podobe bude možné vidieť film vôbec po prvý raz,“ poznamenala Nôtová.

Živé prenosy sú zatiaľ naplánované trikrát do týždňa, premietať sa bude vždy v sobotu, utorok a vo štvrtok v rovnakom čase o 20.20 h. Súčasťou projekcie bude aj chat s divákmi, do ktorého sa môžu, alebo nemusia zapojiť. Pridanou hodnotou pri vybraných filmoch majú byť lektorské úvody či projekcie krátkych filmov zo zbierok SFÚ.

Zámerom projektu je ponúknuť divákom filmy, ktoré vstúpili do distribúcie krátko predtým, než kiná zatvorila mimoriadna situácia spojená so šírením nového koronavírusu. „Ide o diela, ktoré nemali príležitosť využiť svoj divácky potenciál. V projekte Kino Lumiére doma ich doplnia nedávne distribučné tituly s dobrou návštevnosťou,“ spresnila Nôtová s tým, že projekt zároveň sleduje dôležitú myšlienku spolupatričnosti, ku ktorej súčasná zložitá ekonomická situácia v oblasti kultúry vyzýva a chce podporiť momentálne „vypnutý“ reťazec distribútor – kino. Jeho cieľom je tiež zostať v kontakte s vernými divákmi a priaznivcami a priniesť im atmosféru kina domov.

Na rozdiel od VoD pôjde o live stream, ktorý si nie je možné zastaviť, pretočiť ani dopozerať zajtra. Vyžaduje si disciplínu kontinuálneho sústredenia na film ako v kine,“ priblížila manažérka bratislavského Kina Lumiére Zita Hosszúová projekt, ktorý podľa nej nemá ambíciu konkurovať streamovacím službám a televíziám.

Smerujeme k oživeniu komunikácie s komunitou kina, ktorej súčasťou nie je len živá (online) diskusia o filme, ale aj solidarita a vyjadrenie podpory lokálnemu kinu a distribútorovi, ktorú diváci prejavia tým, že si na online projekciu zakúpia vstupenku,“ vysvetľuje Hosszúová. Cena vstupenky je symbolická - 2 až 3 eurá. „Samozrejme, v porovnaní s výškou mesačného predplatného na streamovacie služby a VoD sa môže zdať privysoká,“ priznáva Hosszúová, no dodáva, že „projekt je o udržiavaní ducha kinokultúry pri živote, o hľadaní nových spojení medzi milovníkmi filmu.“ Úvodný film sa preto bude streamovať zdarma v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov (ASFK).

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

Tragédia na ihrisku: Zomrela mladá slovenská športovkyňa

DNES - 18:02Domáce

Mladé dievča po niekoľkých dňoch boj o život prehralo.

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

Polícia varuje pred medveďom, ktorý sa pohyboval po obci

DNES - 15:39Domáce

Miestni videli popoludní medveďa, upozornila polícia.

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

Prezidentka prezradila plány po skončení mandátu

DNES - 15:32Domáce

Čaputová naznačila, čomu sa plánuje v budúcnosti venovať.

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

Prezidentka uviedla, čo urobí pred koncom svojho mandátu

DNES - 14:32Domáce

Čaputová prezradila, čo chce ešte stihnúť na sklonku svojho mandátu.

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

Glück, Migaľ, Plaváková a Čaučík sa nestotožňujú s Harabinom v súdnej rade

DNES - 13:12Domáce

Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin by sa nemal stať členom Súdnej rady SR.