• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

SAV o koronavíruse: Krízu možno zvládnuť aj vďaka plánom, aj sociálnym kontaktom

  • 10:10 07.04.2020
  • Bratislava
SAV o koronavíruse: Krízu možno zvládnuť aj vďaka plánom, aj sociálnym kontaktom

Vedci radia, kde hľadať zdroje na lepšie zvládanie súčasnej situácie.

To, ako všetci spoločne zvládneme krízu spojenú s pandémiou nového koronavírusu, záleží do veľkej miery od zdravotníckych pracovníkov a žien. Domácnosti sú totiž v značnej miere dielom práve žien. Uviedol to pre TASR Gabriel Bianchi z Ústavu výskumu sociálnej komunikácie Slovenskej akadémie vied (SAV) v súvislosti s krízou a karanténou. Poukazuje na zvládanie záťaže u mužov a žien a radí, kde hľadať zdroje na lepšie zvládanie súčasnej situácie. Pomôcť môže napríklad presne plánovať si deň, hľadať pozitíva aj v tejto situácii a nezanedbávať širšie sociálne vzťahy.

Bianchi upozornil na výskum, ktorý hovorí, ako muži a ženy zvládajú záťažové situácie v bežných životných podmienkach, teda mimo pandémie. „V psychológii sa zvládanie záťaže nazýva reziliencia,“ uviedol. Po slovensky podľa neho hovoríme o tzv. P&P (pevnosť a pružnosť). „To znamená mať vysokú pružnosť na prispôsobenie sa stále sa meniacim a novým situáciám a dostatočnú pevnosť pre odolanie tlakom,“ vysvetlil.

Muži a ženy čerpali podľa výskumu pri zvládaní záťaže z rôznych zdrojov. Muži napríklad dominovali v adaptabilite osobnosti, životnom optimizme, skúsenosti so stresormi a odhade schopnosti riešiť problémy, teda presvedčení o svojej osobnej kompetencii. „Presvedčenie o osobnej kompetencii je im však počas pandémie pravdepodobne dosť nanič, lebo žiadnu podobnú situáciu doteraz nezažili,“ doplnil pre TASR Bianchi.

Ženy podľa výskumu dominovali nad mužmi len v jednej dimenzii P&P, a to vo využívaní externého podporného sociálneho systému. „To znamená, že dokážu získať silu a odolnosť zo vzťahov s ľuďmi, spontánne tvoria neformálne tímy,“ doplnil Bianchi.

Ak teda ľudia hľadajú možnosti, ako byť v súčasnej kríze pevnejší a pružnejší, mohli by sa zamerať na niekoľko zdrojov. Napríklad by nemali zanedbávať širšie sociálne vzťahy. „Vytvorte sieť ľudí, ktorí si efektívne pomáhajú, a preto je im všetkým lepšie,“ uviedol Bianchi s tým, že to platí najmä pre mužov.

Odporúča štrukturovať si deň, týždeň či mesiac, a tiež ich pravidelne vyhodnocovať. Ľudia by tiež nemali byť rigidní. Mali by podľa neho skúšať nové pohľady na svet, ľudí a situácie. „Spomeňte si na staré recepty z detstva, ktoré varievala vaša mama, urobte si doma kino aj s pukancami, urobte dobrý skutok niekomu, kto vám lezie na nervy,“ dodal pre TASR.

Radí tiež hľadať na všetkom pozitívne stránky, aj keď to nie je jednoduché, a rovnako budovať na rodinnej realite. „Pozerajte sa na svet očami vašich najbližších, s ktorými zdieľate domácnosť, cez ich potreby, obavy a radosti,“ uzavrel.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.