• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
Bratislava

8 vecí, ktoré by ste podľa ľudí s koronavírusom mali vedieť

  • 21:17 26.03.2020
  • Svet
8 vecí, ktoré by ste podľa ľudí s koronavírusom mali vedieť

Ľudia, ktorým bol diagnostikovaný COVID-19 sa podelili o nové poznatky, ktoré ich naučil boj proti ochoreniu.

Prípady nakazenia ochorením COVID-19 na svete neustále pribúdajú. Áno, ochorenie je v mnohých prípadoch smrteľné, no často sa zabúda spomenúť, že množstvo ľudí sa z neho celkom vylieči.

Tí, ktorí vírus prekonali, sa z neho v mnohom poučili. Vedia, ako prebieha testovanie a vývoj príznakov. Takisto vedia, aké to je pozerať sa na ľudí, ktorí sa v obchodoch nekrotia, a napriek hrozbe stále chodia na prechádzku do parku.

Niektorí z nich vám prezradia, čo by podľa nich o novom koronavíruse mal vedieť každý.

Šíri sa ako požiar

Foto: Christian Roberts-Olsen/Shutterstock.com

Luteránskeho pastora Trevora Mankina zo Seattleu zaskočilo, ako rýchlo sa vírus šíri. 1. marca 2020 Mankin navštívil kamaráta v nemocnici, o ktorom sa až neskôr dozvedel, že bol nakazený koronavírusom.

Aj keď Mankin pri návšteve dodržal všetky bezpečnostné opatrenia (nasadil si rúško aj rukavice a po odchode z nemocnice si vydrhol ruky mydlom), spolu s manželkou sa po niekoľkých dňoch cítili vyčerpane. 11. marca im diagnostikovali COVID-19.

Predtým, ako sa u pastora prejavili prvé príznaky, sa zastavil v kancelárii a vzal si domov niektoré spisy. Jeho sekretárka v nasledovný deň pracovala na tom istom mieste a napriek tomu, že medzi ňou a Mankinom nedošlo k priamemu kontaktu, aj ona sa nakazila novým koronavírusom.

„Šíri sa to tak rýchlo. Zdá sa, že nezáleží, či ste s druhým v priamom kontakte alebo nie,“ hovorí Mankin. Sociálne dištancovanie je preto v tejto chvíli kľúčovým ochranným prvkom pred koronavírusom.

Nie je to ako chrípka alebo horšie prechladnutie

Kvôli podobným príznakom sa COVID-19 až príliš často prirovnáva k chrípke. Ako však tvrdí 25-ročná Chiara DiGiallorenzová z Miami, ktorá sa od 6. marca lieči na COVID-19, tieto dve diagnózy so sebou nemajú nič spoločné.

Ochorenie DiGiallorenzovej síce začalo príznakmi podobnými chrípke – horúčkou a slabosťou, ale od začiatku jej bolo jasné, že nejde o bežné ochorenie. Okrem toho ju totiž trápil zvieravý pocit v hrudi, kvôli ktorému sa jej nedalo poriadne nadýchnuť.

„Nie je to chrípka,“ hovorí DiGiallorenzová s tým, že ľudia, ktorí sa nakazia, „bojujú o každý nádych“.

Aj Christy zo Seattleu, ktorej sa podarilo vyliečiť, si želá, aby ľudia prestali prirovnávať COVID-19 k chrípke. U nej ochorenie začalo niekoľkodňovou horúčkou, ktorá pokračovala upchatím dutín, bolesťou hlavy a otupujúcou „mozgovou hmlou“, kvôli ktorej sa jej nedalo sústrediť.

„Nie je to len prechladnutie,“ hovorí Christy, ktorá si neželá zverejniť svoje priezvisko. „Vždy som bola celkom zdravá a nie som ani príliš stará (mám po 40-ke), a aj tak ma to dorazilo.“

Berte to vážne, aj keď vaše príznaky nie sú také závažné

Foto: Stock-Asso/Shutterstock.com

Asi 80% ľudí, ktorí sa nakazia, podľa lekárov postihnú len mierne príznaky. Pri mierne zvýšenej teplote a suchom kašli sa väčšina z nich dokáže vyliečiť doma. To však neznamená, že táto skupina by sa k vírusu mala správať menej zodpovedne.

Mnohí ľudia z krajín, kde ešte neprijali prísne opatrenia, nechápu, ako sa ľudia v tomto čase môžu združovať v baroch alebo na plážach. „Želám si, aby ľudia brali väčší ohľad na tých, ktorí sú v rizikovej skupine,“ hovorí pastor Mankin.

DiGiallorenzová zas vzdeláva svojich vrstovníkov o následkoch pandémie. Na svojom Instagrame odpovedá na často kladené otázky ľudí, ktorí ju sledujú, aby tak zmazala stigmu, ktorá sa s ochorením spája.

„Ak to mladí ľudia prenesú na slabších, môže to mať smrteľné následky,“ hovorí DiGiallorenzová, ktorá sa svojej vekovej kategórii tiež snaží vysvetliť, že ochorenie môže mať fatálne následky aj u nich, ak majú ďalšie zdravotné problémy.

Možno vás neotestujú, ale to neznamená, že sa treba správať inak

Testovanie na koronavírus je obmedzené len na najnutnejšie prípady aj na Slovensku. To znamená, že ľudí s miernejšími príznakmi ochorenia nemusia vôbec otestovať, ak sa ich stav nezhorší.

V Spojených štátoch je dokonca bežné, že mladých ľudí napriek jasným príznakom odmietnu otestovať, pretože netrpia žiadnymi inými ochoreniami a ich príznaky sú mierne. Ak aj máte príznaky a neviete, či ide o bežnú chrípku alebo COVID-19, správajte sa, akoby šlo o druhý prípad a ostaňte v domácej karanténe.

Podporujte a prijímajte podporu

Napriek celosvetovému chaosu ľudia zasiahnutí vírusom cítia ohromnú podporu. Aj Mankina uchvátilo, koľko ľudí mu pred dvere prinieslo čerstvé potraviny a len tak mu zavolalo, ako sa má.

Christy zas mala to šťastie, že počas zotavovania z choroby stál po jej boku manžel, ktorému ju tiež diagnostikovali. Trápia ju však všetci, ktorí sa nemajú o koho oprieť.

„Bola by som šťastná, keby ľudia začali viac myslieť na tých, ktorým možno treba zavolať alebo poslať mail. Máte skvelú príležitosť ozvať sa priateľom alebo známym a opýtať sa, ako sa im darí,“ myslí si Christy.

Nevykúpte celý obchod

600 roliek toaletného papiera vám nepomôže prekonať vírus. „Ľudia sa musia spamätať a prestať chaoticky nakupovať,“ vyzýva Christy, podľa ktorej by sme si mali nakúpiť len toľko potravín, koľko budeme potrebovať, ak ostaneme chorí.

Aj Mankin má v tejto otázke podobné zmýšľanie. Bojí sa, že umrie on alebo jeho žena s dieťaťom? Nie, ale bojí sa o svojich 70-ročných rodičov, ktorí si nemohli nakúpiť základné potraviny, pretože v čase, keď sa dostali do obchodu, našli len prázdne regále.

„Ako stihnete v priebehu 2 týždňov zjesť 64 steakov? Toľko vám vážne netreba,“ hovorí Mankin, podľa ktorého si treba kupovať len to nevyhnutné.

Nepreháňajte to so správami

Foto: pzAxe/Shutterstock.com

Mankin patrí k ľuďom, ktorí nezaspia, ak si večer nepozrú správy. V poslednej dobe však na svoj zvyk zanevrel, a vám radí to isté. „Po správach ostávam depresívny a nervózny,“ priznáva pastor, ktorý od vypuknutia epidémie sleduje len najdôležitejšie titulky zo sveta a z domova.

DiGiallorenzová má zo správ rovnaké dojmy. Snaží sa síce informovať o dianí vo svete, ale v niektoré dni si od správ drží odstup. „Negativita vo svete rastie takým tempom, že sa každý deň snažím nájsť aspoň hodinku na meditovanie.“

Zamerajte sa na svetlú stránku

Tak, ako všetci nakazení, aj Mankin sa po vyslovení diagnózy sprvu obával, čo sa s ním bude ďalej diať. Rýchlo si ale uvedomil, že jeho obavy sa prenášajú aj na ostatných rodinných príslušníkov, a tak namiesto strachovania venoval svoj cenný čas deťom.

Mankin všetkým ľuďom radí, aby sa zamerali na pozitíva, ak je to možné, a aby zlé myšlienky vypustili z hlavy.

„Takže ste na šesť týždňov uviazli doma. Ale viete, že nikdy viac nedostanete lepšiu príležitosť stráviť 6 týždňov pokope s rodinou? Prečo to nevyužiť a tešiť sa z rodiny?“

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk, jamanetwork.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

VČERA - 21:57Zaujímavosti

Nešlo len o neškodný žart spolubývajúcich. Za zmenou farby kuchynských utierok sa môže skrývať oveľa nebezpečnejší dôvod.

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

VČERA - 21:12Zaujímavosti

Riziko pre pľúca predstavujú nielen výfukové plyny nahromadené v dopravných zápchach. Nebezpečenstvo sa skrýva aj priamo vnútri áut.

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

VČERA - 7:29Zaujímavosti

Niektoré pachy vám v aute vedia jasne naznačiť, čo s vaším autom nie je v poriadku. Preto by ste si mali všímať, keď vo vašom aute začne niečo smrdieť.

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

20:56 09.05.2024Zaujímavosti

Nový rebríček priemernej dĺžky dožitia rôznych mačacích plemien prináša zlé správy pre majiteľov mačiek sphynx.

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

19:23 09.05.2024Zaujímavosti

Vedci majú jedinečnú možnosť odhaliť tajomstvo Stonehenge.