• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
13°Bratislava

Ako dlho dokáže nový koronavírus prežiť vo vzduchu

  • 8:26 18.03.2020
  • Washington
Ako dlho dokáže nový koronavírus prežiť vo vzduchu

Podľa nových zistení môže nový koronavírus prežiť vo vzduchu aj niekoľko hodín.

Nový koronavírus môže prežiť na povrchoch alebo vo vzduchu niekoľko hodín. Uvádza sa to v štúdii zverejnenej v utorok, ktorú financovala vláda Spojených štátov, ako napísala tlačová agentúra AFP.

Vedci zistili, že vírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, má podobné stupne životaschopnosti mimo tela ako jeho predchodca, ktorý spôsoboval chorobu SARS (ťažký akútny respiračný syndróm). To znamená, že jedným z faktorov, prečo je súčasná pandémia oveľa rozsiahlejšia než pri SARS-e v rokoch 2002-2003, môže byť väčšia nákazlivosť u ľudí bez príznakov.

Novú štúdiu zverejnil magazín The New England Journal of Medicine (NEJM) a uskutočnili ju vedci z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), Kalifornskej univerzity v Los Angeles a Princetonskej univerzity.

Nový koronavírus, ktorý sa prenáša prevažne kvapôčkami uvoľnenými do vzduchu pri kašľaní alebo kýchaní, je podľa vedcov zistiteľný na plaste a nehrdzavejúcej oceli dva až tri dni a na kartóne aj do 24 hodín.

Tím výskumníkov v rámci štúdie použil rozprašovač na napodobnenie osoby, ktorá kašle alebo kýcha, a zistil, že vírus bol vo vzduchu zistiteľný tri hodiny.

Štúdia bola najprv zverejnená minulý týždeň na medicínskej webovej stránke a preverovali ju ďalší kolegovia. Vyvolala veľkú pozornosť a aj kritiku niektorých vedcov, ktorí vyhlásili, že preháňa hrozbu prítomnosti vírusu vo vzduchu.

Kritici tiež vyjadrili pochybnosti nad tým, či použitý rozprašovač presne napodobil ľudské kašľanie alebo kýchanie.

Tím vedcov - autorov štúdie NEJM -, urobil podobné testy aj pri víruse SARS a dospel k záveru, že oba vírusy sa správajú podobne.

Avšak ich podobná schopnosť prežitia nedáva vysvetlenie, prečo sa pri pandémii nového koronavírusu nakazilo takmer 200.000 ľudí a zomrelo takmer 8000 ľudí, kým pri epidémii SARS sa infikovalo okolo 8000 osôb a zomrelo takmer 800 osôb.

To naznačuje, že odlišnosti v epidemiologických vlastnostiach týchto vírusov pravdepodobne vyplývajú z iných faktorov. Napríklad z veľkého množstva vírusov v horných dýchacích cestách a z eventuality, že osoby nakazené novým koronavírusom SARS-CoV-2 ho šíria, aj keď sú asymptomatické (bez príznakov),“ napísali výskumníci.

Tieto zistenia potvrdzujú odporúčania profesionálov z oblasti verejného zdravia. Tí radia dodržiavať odstup medzi ľuďmi, nedotýkať sa tváre, zakrývať si ústa pri kašľaní alebo kýchaní a často dezinfikovať predmety s použitím čistiacich sprejov alebo utierok.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

Rusko zaradilo Zelenského na zoznam hľadaných osôb

VČERA - 18:50Zahraničné

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

Zacharovová: Cvičenia NATO ukazujú, že Aliancia sa pripravuje na konflikt s nami

VČERA - 17:47Zahraničné

Štvormesačné vojenské cvičenia NATO blízko ruských hraníc, ktoré sú známe ako Steadfast Defender, sú dôkazom toho, že Severoatlantická aliancia sa pripravuje na potencionálny konflikt s Ruskom.

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

Slovenská turistka našla v rieke ľudskú hlavu

VČERA - 15:40Zahraničné

Hlava bola v značnom štádiu rozkladu.

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

Po ruských útokoch dronmi na Ukrajine hlásia požiare a zranených

VČERA - 13:50Zahraničné

Rusko počas uplynulej noci útočilo dronmi v ukrajinskej Charkovskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

Biden prijme v Bielom dome jordánskeho kráľa, hovoriť budú o prímerí v Gaze

VČERA - 8:53Zahraničné

Americký prezident Joe Biden privíta budúci týždeň v Bielom dome jordánskeho kráľa Abdalláha II.