• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.10.2024Meniny má Demeter
15°Bratislava

Nepriaznivé výsledky Fordu priniesli výrazné zmeny v manažmente

  • 13:09 08.02.2020
  • Detroit
Nepriaznivé výsledky Fordu priniesli výrazné zmeny v manažmente

Americká automobilka Ford Motor spustila rozsiahle zmeny v top manažmente, čím reaguje na zlé výsledky vo 4. kvartáli a slabé vyhliadky na tento rok.

Ford v piatok (7. 2.) oznámil, že Jim Farley sa stane novým prevádzkovým riaditeľom, čím sa stal potenciálnym nástupcom výkonného riaditeľa Jima Hacketta.

Farley (57) doteraz pracoval ako riaditeľ pre nových zákazníkov, technológie a stratégiu. Trhy ho už dlhšie považujú za horúceho kandidáta na funkciu výkonného riaditeľa. Do Fordu nastúpil v roku 2007 vo funkcii globálneho riaditeľa marketingu a predaja, kam prišiel z Toyoty. Následne viedol divízie v Lincolne, Južnej Amerike a Ford of Europe.

Ďalšou zmenou je odchod šéfa automobilovej divízie Joea Hinrichsa, ktorý bol považovaný za najväčšieho Farleyho konkurenta v súboji o kreslo výkonného riaditeľa. Ford však bol v poslednom období kritizovaný za nedostatky pri uvedení nového SUV na trh a rastúce garančné náklady. Podľa Hacketta odchod Hinrichsa do dôchodku nesúvisí so žiadnym zo spomínaných problémov.

Ako ďalej informuje agentúra Reuters, manažér Hau Thai-Tang dostal novú zodpovednosť. Okrem toho, že bude naďalej viesť oddelenia vývoja a zaobstarávania, bude zodpovedať aj za riadenie celého produktového radu a prepojenia vozidiel s internetom. Thai-Tang bude podriadený Farleymu.

Ford sa nachádza v procese globálnej reštrukturalizácie a zároveň zápasí s klesajúcim dopytom na svojom druhom najväčšou trhu - v Číne. Reštrukturalizácia nie je ani zďaleka skončená. Ford tento týždeň oznámil, že za minulý rok ho reštrukturalizácia stála 3,7 miliardy USD (3,37 miliardy eur) a tento rok by ho mala stáť ďalších 900 miliónov USD až 1,4 miliardy USD.

Ford v Číne vlani stratil 771 miliónov USD (702,89 miliónov eur) a jeho trhový podiel medziročne klesol z 2,3 % na 2 %. Automobilka sa snaží oživiť svoj predaj v Číne, ktorý klesá od roka 2017. Navyše, v súčasnosti situáciu komplikuje koronavírus, ktorý doteraz usmrtil viac než 630 ľudí.

(1 EUR = 1,0969 USD)

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Predaj nových áut v EÚ v septembri klesol

Predaj nových áut v EÚ v septembri klesol

9:35 22.10.2024Auto

Predaj nových áut v Európskej únii sa v septembri 2024 znížil, už druhý mesiac po sebe, aj keď menej ako v auguste.

Predaj koncernu Volkswagen v 3. štvrťroku opäť klesol

Predaj koncernu Volkswagen v 3. štvrťroku opäť klesol

12:56 11.10.2024Auto

Predaj koncernu Volkswagen v 3. štvrťroku opäť klesol. Dôvodom bolo zníženie predaja v Číne, slabý dopyt po elektromobiloch, ako aj problémy značky Audi.

Elon Musk predstavil robotický taxík Cybercab

Elon Musk predstavil robotický taxík Cybercab

8:43 11.10.2024Auto

Šéf Tesly Elon Musk po desaťročí sľubov týkajúcich sa autonómnych vozidiel predstavil robotický taxík Cybercab.

SEVA: Nižšie dane pri elektromobiloch výrazne znížia náklady zamestnávateľov

SEVA: Nižšie dane pri elektromobiloch výrazne znížia náklady zamestnávateľov

10:20 06.10.2024Auto

Zníženie daňového zaťaženia pri elektromobiloch výrazne zníži náklady zamestnávateľov a prispeje k vyšším čistým príjmom zamestnancov.

SPD navrhuje príspevok 6000 eur na kúpu nového elektromobilu

SPD navrhuje príspevok 6000 eur na kúpu nového elektromobilu

14:37 22.09.2024Auto

Parlamentná skupina Sociálnodemokratickej strany Nemecka navrhuje, aby štát vyplatil bonus 6000 eur každému, kto sa rozhodne vymeniť svoje vozidlo za nový elektromobil.