• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

SaS predstavila 247 riešení na zlepšenie fungovanie hospodárstva

  • 11:46 03.02.2020
  • Bratislava
SaS predstavila 247 riešení na zlepšenie fungovanie hospodárstva

Strana SaS predstavila 247 riešení, ktoré majú zlepšiť fungovanie hospodárstva na Slovensku.

Zahŕňajú opatrenia pre podnikateľské prostredie, cestovný ruch, gastronómiu, energetiku, dopravu, stavebníctvo aj nájomné bývanie. Chcú uľahčiť život podnikateľom, zrušiť niektoré obmedzenia, ale napríklad aj zdobrovoľniť rekreačné poukazy.

Podnikateľská agenda podľa generálneho manažéra SaS Romana Foltina reaguje na zhoršujúce sa podnikateľské prostredie. Podnikateľom chcú pomôcť napríklad tým, že by sa zreálnila v daňovom náklade spotreba pohonných látok. Zamerali sa aj na nadmerné odpočty DPH. „Podnikateľ, ktorý má pár eur, sa dostane do nadmerného odpočtu, potrebuje dostať svoje peniaze späť, a sú nezmyselne zadržiavané veľmi dlhú dobu, hovorí sa o jednom roku a možnosti predĺženia. Chceme toto obdobie znížiť na maximálnu dobu štyroch mesiacov,“ priblížil v pondelok na tlačovej konferencii Foltin.

Podpredseda SaS Karol Galek podotkol, že slovenské hospodárstvo stojí na energetike. Slovensko má pritom podľa neho jedny z najvyšších poplatkov v cenách energií. Liberáli chcú odstrániť z cien energií všetky politické zásahy, v priemere by slovenské domácnosti podľa Galeka mohli ušetriť 80 eur ročne v účte za elektrinu. Dostavba jadrovej elektrárne Mochovce je podľa neho „najväčšia nášľapná mína“, ktorá čaká budúcu vládu.

Riešenia z oblasti dopravy obsahujú napríklad zmenu smerovania výnosu z mýta tak, aby išlo všetkým správcom podľa ich zaťaženia. SaS tiež chce, aby nebolo možné spraviť zmenu vysúťaženého diela na úkor kvality a bezpečnosti. Liberáli zároveň navrhujú, aby oznámenie o pokute mohlo byť posielané maximálne do jedného mesiaca, aby to malo vplyv na bezpečnosť cestnej premávky.

V cestovnom ruchu by podľa liberálov malo byť podnikateľom umožnené, aby sa mohli venovať inováciám a kvalite služieb. Opatrenia by mali zahŕňať napríklad automatické zasielanie hlásenia pobytu cudzincov. Navrhujú tiež zmenu rekreačných poukazov tak, aby boli dobrovoľné. Podpora cestovného ruchu by sa podľa nich mala zameriavať skôr na zahraničných návštevníkov. Riešenia pre gastronómiu obsahujú zrušenie schvaľovania potravinárskej, respektíve reštauračnej prevádzky regionálnym úradom verejného zdravotníctva, zrušenie povinnosti preukazovať hygienické minimum či zrušenie delených chladničiek a počtu umývadiel v reštaurácii.

V stavebníctve SaS navrhuje v maximálnej miere zjednodušiť proces vydávania stavebného povolenia pri jednoduchých stavbách, medzi ktoré patrí väčšina bežných rodinných domov. Zakročiť plánujú aj proti čiernym stavbám. Minimálna pokuta za čiernu stavbu by mala byť podľa SaS minimálne 25.000 eur alebo 25 % z investičných nákladov, na základe nariadenia štátneho staveného dohľadu by sa im zároveň mohla zastaviť dodávka energií. Zmeniť legislatívu navrhujú aj v prípade nájomného bývania, malo by sa zjednodušiť stavebné konanie, zrýchliť odpisovanie nehnuteľností, ale aj umožniť vznik tzv. REIT-ov, čo je realitný investičný trust.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.