• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 6.5.2024Meniny má Hermína
20°Bratislava

Pompeo: Hodnotenie spravodajských služieb bolo v prípade Solejmáního jednoznačné

  • 17:51 05.01.2020
  • Washington
Pompeo: Hodnotenie spravodajských služieb bolo v prípade Solejmáního jednoznačné

Vysokopostavení predstavitelia Spojených štátov nemali "žiadne pochybnosti", pokiaľ ide o spravodajské informácie, ktoré viedli k rozhodnutiu prezidenta Donalda Trumpa nechať usmrtiť iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního. Povedal to v nedeľu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorého citovali tlačové agentúry DPA a AFP.

Hodnotenie spravodajských služieb jasne ukázalo, že nečinnosť umožňujúca Solejmánímu pokračovať vo svojich machináciách a plánoch, vo svojom teroristickom ťažení, by vytvorila väčšie riziko než zákrok, ktorý sme podnikli,“ povedal Pompeo v programe americkej vysielacej siete ABC.

Veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, ktoré vykonávajú zahraničné operácie, zabili v piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade. Nálet nariadil Trump, ktorý obvinil Solejmáního z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku.

Kritici tohto zákroku, ktorý vyvolal prudké zvýšenie napätia v danom regióne, spochybňujú jeho zákonnosť a poukazujú na možné dôsledky. Pompeo však v nedeľu trval na tom, že po usmrtení Solejmáního je svet „bezpečnejším miestom“.

Bol to zlý chlap a my sme ho dostali preč z hracieho poľa,“ vysvetlil šéf americkej diplomacie. Na otázku, či bude Trumpova vláda pri budúcich zásahoch proti Iránu žiadať súhlas od Kongresu, odpovedal, že na doterajší postup mala potrebné oprávnenie a naďalej bude postupovať „náležitým, zákonným a ústavným“ spôsobom.

Po tom, ako Trump pohrozil, že v prípade protiútokov Iránu môžu Spojené štáty zasiahnuť desiatky iránskych objektov vrátane objektov kultúrneho významu, Pompeo ubezpečil, že Washington bude postupovať „zákonným“ spôsobom. „Budeme konať zákonne. Budeme konať v rámci systému. Vždy sme tak konali a vždy budeme,“ povedal minister pre ABC.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf predtým upozornil, že prípadné útoky na kultúrne pamiatky by predstavovali vojnové zločiny. Minister telekomunikácií Mohammad-Džavád Ázerí Džahromí zase v tejto súvislosti prirovnal Trumpa k teroristickej organizácií Islamský štát, nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi a mongolskému dobyvateľovi Džingischánovi. „Oni všetci nenávidia kultúry. Trump je terorista v obleku,“ napísal Džahromí na Twitteri.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

OSN: Výzva evakuovať Rafah je nehumánna

DNES - 20:29Zahraničné

Izraelská výzva Palestínčanom, aby opustili mesto Rafah v Pásme Gazy, je nehumánna. V pondelok to vyhlásil Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

Rusko si predvolalo francúzskeho veľvyslanca pre provokačnú politiku Paríža

DNES - 20:27Zahraničné

Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca, aby vyjadrilo protest proti "provokačnej" politike Francúzska.

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

Biden zopakoval Netanjahuovi svoj jasný postoj o útoku na Rafah

DNES - 19:30Zahraničné

Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi "svoj jasný postoj" v súvislosti s avizovaným útokom Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

DNES - 19:28Zahraničné

Palestínske hnutie Hamas v pondelok oznámilo, že prijalo návrh Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy.

Sudca pohrozil Trumpovi väzením, opakovane porušil zákaz

Sudca pohrozil Trumpovi väzením, opakovane porušil zákaz

DNES - 19:17Zahraničné

Trump za porušenie nariadenia dostal už niekoľko pokút.