• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 14.12.2019Meniny má Branislava, Bronislava
Bratislava

Vo vašej káve sa môže skrývať nechutná zložka. Takejto káve sa vyhnite

  • 19:12 11.11.2019
  • Bratislava
Vo vašej káve sa môže skrývať nechutná zložka. Takejto káve sa vyhnite

U mnohých ľudí sa môžu vyskytnúť alergické reakcie na zložku v káve, ktorá vás šokuje.

Ak si kupujete kávu z namletých zŕn, je dosť veľká šanca, že spolu s kávou pijete aj mleté ​​šváby. Vedec odhalil, že u entomológov, ktorí pracujú so švábmi, sa často vyvinie alergia na hmyz a súčasne sa tak u nich objavuje alergická reakcia na mletú kávu.

Douglas Emlen, profesor biológie na univerzite v Montane, tieto zistenia prvý raz opísal novinárke NPR Terry Grossovej v roku 2009 v rozhovore o jeho výskume chrobákov.

Emlen opísal, ako musel ako študent cestovať po celej krajine so svojím profesorom, s ktorým robil výskum, aby zohnali dobrú kávu. Bolo to na konci 80. rokov minulého storočia, kedy ešte nebol na každom rohu Starbucks. Emlen opísal, že jeho profesor bol silne závislý na kofeíne:

"A v ten deň sme museli zísť z diaľnice, aby sme našli dobrú kávu. Išli sme 45 minút mimo našej trasy, aby sme našli miesto, v ktorom by bola čerstvo namletá káva. Pamätám si, že som mu to vyčítal, pretože sme strácali veľa času cestovaním a snažili sa nasýtiť jeho závislosť, pretože potreboval kávu každých pár hodín. A nakoniec mi vysvetlil, že musí piť iba čerstvo namletú zrnkovú kávu - a to kvôli švábom.“

Alergia na šváby sa prejavila aj po káve

Ako uviedol Emlen, jeho profesor zistil, že po rokoch manipulácie so švábmi pri výučbe entomológie sa uňho vyvinula alergia. "Nemohol sa ani dotknúť švábov bez alergickej reakcie. A preto nemohol piť predmletú kávu,” uviedol Emlen.

Keď jeho profesor skúmal bežnú mletú kávu predávanú v plechovkách, zistil, že sa spracúva z obrovských hromád kávových zŕn. Ako dodal Emlen: “Tieto hromady kávy sa zamoria švábmi a nemajú ako ich odfiltrovať. Takže sa to všetko dostane do kávy.“ Kvôli alergii na šváby profesor zistil, že je alergický aj na mletú kávu.

Emlen poukázal na to, že štandardy americkej Správy potravín a liečiv (Food and Drug Administration) umožňujú, aby kávové zrná obsahovali až 10 percent „špiny a hmyzu“. Zároveň dodal, že podobne je na tom aj čokoláda. Hromady bôbov sa namelú a vyrába sa z nich milovaná pochúťka, no môže obsahovať stopy hmyzu.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, npr.org, fda.gov, news.com.au
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rakovina: Bežné antibiotikum dokáže zlepšiť imunitu

Rakovina: Bežné antibiotikum dokáže zlepšiť imunitu

VČERA - 19:50Zdravie

Antibiotikum dokáže podporiť protinádorový účinok liečby.

Zvýšené tuky v krvi môžu poškodiť orgány

Zvýšené tuky v krvi môžu poškodiť orgány

VČERA - 19:23Zdravie

Lekári objavili mechanizmus, prostredníctvom ktorého zvýšené lipidy v krvi vedú k poškodeniu orgánov.

7 najčastejších baktérií a parazitov v jedle, kvôli ktorým môžete ochorieť

7 najčastejších baktérií a parazitov v jedle, kvôli ktorým môžete ochorieť

20:58 12.12.2019Zdravie

Otravu jedlom najčastejšie spôsobujú títo vinníci.

Prečo niektoré vône vyvolávajú silné spomienky

Prečo niektoré vône vyvolávajú silné spomienky

19:54 12.12.2019Zdravie

Pachy a vône môžu vyvolať staré spomienky a zážitky, najmä také, u ktorým pociťujeme silné emócie. Prečo tomu tak je?

Otravy esenciálnym olejom sú na vzostupe. Poznáte príznaky?

Otravy esenciálnym olejom sú na vzostupe. Poznáte príznaky?

19:12 12.12.2019Zdravie

Esenciálne oleje mnohým zabezpečujú liečbu menej vážnych až závažných zdravotných problémov. Vo svete sa však čoraz častejšie vyskytujú prípady nebezpečnej otravy.