• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Pozor na nebezpečné slnečné okuliare!

  • 19:00 18.08.2013
  • BRATISLAVA
Pozor na nebezpečné slnečné okuliare!

Šedý zákal, poškodenie sietnice či dokonca rakovina spojiviek a kože očných viečok - aj tieto choroby vám neskôr môže spôsobiť nosenie nekvalitných slnečných okuliarov. Vedeli ste, že ich nesprávna voľba je dokonca horšia ako žiadna? Ochráňte zrak pred trvalým poškodením! Poradíme vám s ich výberom.

Stali sa obľúbeným módnym doplnkom v každom ročnom období. Najmä v lete ich nájdete naozaj v každom obchode, v stojanoch na ulici a najčastejšie si ich prinesieme ako darček z prímorskej dovolenky, kde ponúkajú množstvo lacných imitácií luxusných značiek. S vidinou štýlovosti však zabúdame na ich najpodstatnejší účel - ochranu zraku pred nebezpečným slnečným žiarením.

Stále viac ľudí berie na vedomie, že slnko už ani v našom podnebnom pásme dávno nie je čo bývalo a natieranie pokožky vysokým faktorom sa stáva samozrejmosťou. Bránime sa tvorbe vrások a väčšina z nás v pokročilejšom veku neváha investovať do drahých očných krémov. Ak dokáže slnko spáliť vašu pokožku, dokážete si predstaviť, čo môže urobiť s vašimi očami? Ochrana pred slnkom by mala byť zásadne na prvom mieste. Navyše, nádorové ochorenia sa môžu vyskytovať na citlivých očných viečkach rovnako, ako na ktoromkoľvek inom mieste kože. Práve z tohto dôvodu sú aj kontaktné šošovky s UV filtrom nepostačujúce

UV „0“ ? Zdravotné riziká a bolesti hlavy

Ani tmavé sklá nie sú zárukou ochrany zraku. Práve naopak. Ak nedisponujú UV filtrom, vaše zreničky sa rozšíria a do očí tak prenikne oveľa viac žiarenia, ako v prípade, ak okuliare na očiach vôbec nemáte. Voľným okom nepostrehnuteľné chyby v nekvalitných okuliaroch navyše rušia videnie a môžu vám privodiť i bolesti hlavy.

Kúpu slnečných okuliarov preto dôkladne zvážte a informujte sa o 100% ochrane pred UV žiarením. Hodnota UV filtra a priepustnosť viditeľného slnečného žiarenia (kategória) by mala byť uvedená na etikete priloženej k okuliarom pri ich kúpe, prípadne nalepená priamo na skle alebo vytlačená po bokoch. Optimálne vlnová dĺžka UV filtra je 400 nanometrov a kategória 3, ktorá predstavuje tmavý filter s priepustnosťou 8 - 18%.

Čítajte: Chcete lepšie spávať? Zaraďte do svojho jedálnička tie správne potraviny

Odborníci zdôrazňujú potrebu nosenia slnečných okuliarov pri pobyte na slnku dlhšom ako 10 minút. Od polovice apríla do konca septembra je UVA žiarenie počas dňa trikrát vyššie ako v zime a hladina UVB dosahuje až desaťkrát vyššiu hodnotu.

Slnko sneh a more – nebezpečná kombinácia

Vyššia kategória (Cat.4) je vhodná pre pobyt pri mori či na horách, kde je slnko ešte agresívnejšie a jeho odraz od snehu či vody zvyšuje množstvo žiarenia prenikajúceho do oka. Okuliare vám taktiež musia sadnúť na oči „ako uliate“. Slnko by nemali prepúšťať ani z bočných strán a nemali by tlačiť na spánky či za ušami.

Zmerajte si stupeň ochrany!

Netvrdíme však, že kvalitné slnečné okuliare musia byť zásadne drahé. Výsledky spotrebiteľských výskumov pre zdravie dokazujú, že i lacnejšie okuliare dokážu rovnako chrániť zrak ako značkové kúsky z radov vyššej cenovej kategórie. Ak si nie ste istí či sú tie vaše naozaj bezpečné, to najlepšie čo môžete urobiť je zájsť do očnej optiky, kde vám vlnovú dĺžku UV filtra zadarmo odmerajú. V prípade nepotešujúceho výsledku bude lepšie, ak ich hodíte rovno do koša. Nech sa vám páčia akokoľvek, za poškodený zrak určite nestoja.

Okuliare už od útleho veku

Ešte väčšie riziko predstavuje slnko pre naše ratolesti. Detské oči sú, rovnako ako pokožka, oveľa citlivejšie. Ich šošovka je mäkšia a tým náchylnejšia na poškodenie. Stupeň absorpcie UVA a UVB žiarenia musí byť preto 100 %. V prípade kúpy okuliarov pre deti zájdite do špecializovaných predajní či optík, kde vám s dôkladným výberom ochotne poradia. Sklá sú vyrobené s odolnosťou proti nárazom, disponujú tiež neoprénovým pásikom, vďaka ktorému držia pevnejšie a problémy by nemali robiť ani prípadné reklamácie, opravy či kúpa náhradných dielov.

Čo je UVA a UVB?

UVA je dlhovlnné a menej nebezpečné žiarenie. Priaznivo pôsobí na organizmus človeka a tvorbu vitamínov D a A. Nadmerné vystavovanie kože strednevlnnému UVB žiareniu počas opaľovania vyvoláva jej akútne poškodenie (spálenie), čo môže viesť ku vzniku životu nebezpečných nádorov.

Vyberte si tie správne sklá

Tmavé až čierne - ostré slnečné svetlo

Hnedé, šedé, zelené - bežné denné nosenie

Modré – nevhodné pre vodičov a ľudí s poruchou krátkozrakosti

Žlté, oranžové - vhodné pre cyklistov, bežcov, lyžiarov a zlepšenie viditeľnosti v hmle

Polarizačné – vodiči - polarizačný filter prispieva k väčšej bezpečnosti na cestách. Odstraňuje ostré odlesky (mokrý povrch vozovky), zostruje kontrasty, prepúšťa dostatočné množstvo svetla a zachováva vernosť farieb.

Sledujte video: Čo dokáže spôsobiť jedna cigareta

Zdroj: Info.sk, BD, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.