• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Rebríček: Toto sú najlepšie a najhoršie nemocnice na Slovensku

  • 11:50 14.10.2019
  • Bratislava
Rebríček: Toto sú najlepšie a najhoršie nemocnice na Slovensku

Nemocnicami roka 2019 sú zariadenia v Banskej Bystrici a Košiciach-Šaci.

Najlepšími nemocnicami tohto roka sa stala v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a v kategórii všeobecných nemocníc Nemocnica Košice-Šaca, 1. súkromná nemocnica. Vyplýva to z piateho ročníka hodnotenia zdravotníckych zariadení Nemocnica roka, ktoré v pondelok zverejnil Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Predstaviteľom nemocníc zároveň odovzdali ocenenia.

V hodnotení veľkých štátnych nemocníc získala druhé miesto Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - fakultná nemocnica a tretie miesto Univerzitná nemocnica Martin. Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici dosiahla podľa analytika Dušana Zachara ako jediná z veľkých štátnych zariadení viac-menej nadpriemerné bodové hodnotenie v každej zo šiestich hlavných oblastí sledovaných ukazovateľov, ktorými sú kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosť diagnóz, spokojnosť pacientov, hospodárenie nemocnice a transparentnosť. Nemocnica podľa inštitútu pritom hospitalizuje z hľadiska medicínsko-ekonomickej náročnosti diagnóz v priemere najkomplikovanejších pacientov na Slovensku.

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku a Univerzitná nemocnica Martin zase excelovali v ukazovateli spokojnosť pacientov. ÚVN v Ružomberku vykazuje najnižšie čísla v nutnosti reoperovať pacientov a najnižšiu úmrtnosť po operáciách na náhlu cievnu mozgovú príhodu. Naopak, má najvyššou úmrtnosť pacientov starších ako 65 rokov po zlomenine stehennej kosti a podľa INEKO by sa mala zlepšiť aj v transparentnosti. Martinská univerzitná nemocnica má, naopak, najnižšiu úmrtnosť seniorov po zlomenine stehennej kosti a na urgentnom príjme nemocnice podľa INEKO v sledovanom štvorročnom období čakali pacienti privezení záchrankou v priemere najkratšie - 14 minút.

Najlepšie hospodáriacou štátnou fakultnou nemocnicou ostáva Fakultná nemocnica Nitra. „Okrem nej sa všetky štátne nemocnice tento rok v hospodárení zhoršili,“ uviedol Zachar.

Najnižší rating v hodnotení INEKO získala tento rok Fakultná nemocnica Trnava, ktorá je vo všetkých ukazovateľoch priemerná alebo podpriemerná a po Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) na ňu pacienti najčastejšie podávajú podnety na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Hoci UNB zostáva nemocnicou s najmenej spokojnými pacientmi, medziročne sa v tomto ukazovateli zlepšila.

V kategórii všeobecných nemocníc na druhom mieste skončila Ľubovnianska nemocnica a na treťom Nemocnica Poprad. Tieto dve nemocnice spolu s víťaznou všeobecnou nemocnicou v Košiciach-Šaci sa umiestňujú na prvých troch priečkach už štyri roky. Najmenej spokojní sú pacienti s nemocnicou v Leviciach.

Cieľom vytvárania rebríčkov hodnotenia nemocníc je podľa Petra Goliaša z INEKO zvyšovanie kvality zdravotnej starostlivosti. V budúcnosti by chceli predstavitelia inštitútu zostavovať aj hodnotenia jednotlivých ambulancií. Pre pacientov spustili portál kdesaliecit.sk

Najtransparentnejšia nemocnica je v Žiline

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline sa stala najtransparentnejšou nemocnicou za rok 2018 vo svojej kategórii.

Žilinská fakultná nemocnica zaznamenala hovorkyne nemocnice Lenky podľa Zátekovej najväčší nárast v hodnotení spokojnosti pacientov, ktoré sa po minuloročných 68 percentách zvýšilo na 80 percent. „Nárast spokojnosti sme pocítili aj na našom internom meraní na základe rozsiahlejšej návratnosti dotazníkov spokojnosti. Je výsledkom komplexnej zmeny v prístupe a komunikácii zo strany našich zdravotníkov. Samozrejme, spokojnosť i prístup ešte nie je na takej úrovni, ako by sme chceli. Preto máme pred sebou ďalšie pokroky a zlepšenia,“ zhodnotil výsledky generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Pripomenul, že žilinská nemocnica je ešte stále jednou z posledných, ktorá dodnes nemá vymenené staré postele a nočné stolíky, čo zásadným spôsobom ovplyvňuje pohodlie, najmä pri dlhšom pobyte v nemocnici. „O to viac nás nárast spokojnosti potešil, keďže mnohí pacienti nám napriek uvedenému udeľujú pozitívne hodnotenia,“ dodal Stalmašek s tým, že nové lôžka očakávajú v Žiline už v najbližších dňoch.

Priestor na zlepšenie vidí generálny riaditeľ žilinskej FNsP v rámci kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. „Naša nemocnica má v tejto oblasti veľmi zlú štartovaciu pozíciu. A to najmä z dôvodu zrušenia piatich oddelení ešte v roku 2011, ktoré komplikujú mnohé procesy. Ide najmä o interné oddelenie, kde sa zbiehajú pacienti s rôznymi diagnózami, ktoré by sa mali liečiť na špecifických oddeleniach, a tie tu chýbajú. Problém je tiež v nedostatku odborných lekárov v ambulantnom prostredí, predovšetkým neurológov. Dlhé čakacie doby spôsobujú, že k nám prichádzajú zanedbaní pacienti. Výsledkom je obložnosť niektorých oddelení až nad 90 percent, a tým celkové preťaženie nášho personálu,“ zdôraznil Stalmašek.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.