• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

U 16 detí sa objavil vlkolačí syndróm, na vine je bežný liek

  • 19:00 27.08.2019
  • Granada
U 16 detí sa objavil vlkolačí syndróm, na vine je bežný liek

Šestnástim deťom bol diagnostikovaný vzácny syndróm po užívaní lieku na poruchu trávenia.

U šestnástich detí v Španielsku sa po užití kontaminovaných liekov vyvinula zriedkavá choroba zvaná vlkolačí syndróm, ktorý spôsobuje nadmerný rast vlasov na tele.

Podľa El Pais 16 malých detí užívalo omeprazol na liečbu porúch zažívacieho traktu a refluxu. Z neznámeho dôvodu však boli lieky kontaminované iným liečivom na alopéciu nazývaným minoxidil. Minoxidil spôsobil, že sa u detí vyvinula hypertrichóza, ktorá spôsobuje nadmerný rast ochpenia po celom tele.

Global News 10 uvádza, že rodičia boli „prekvapení výskytom vlasov u dojčiat, najmä v oblasti tváre“, a tak svoje deti nechali vyšetriť aby zistili, čo sa stalo. Španielsky ústav pre kontrolu liečiv stiahol z trhu niekoľko šarží omeprazolu a prípad vyšetruje.

Kontaminovaný liek spôsobil nadmerný rast vlasov

Lieky od spoločnosti Farma-Química Sur s číslom šarže 11072/10/42 boli z veľkej časti stiahnuté z obehu a v súčasnosti sa dohľadáva niekoľko posledných chýbajúcich balení.

Spoločnosť Farma-Química Sur dostala zákaz výroby, dovozu a distribúcie farmaceutických účinných látok. Podľa španielskych médií boli lieky dovezené do krajiny z Indie, kde boli vyrobené. Údajne sa liek predával v 22 lekárňach v regióne Granada.

Úrady vyzývajú rodičov v Španielsku, aby vyhľadali lekársku pomoc, ak dieťaťu podali omeprazol, aby si mohli skontrolovať v lekárni, či to dostali liek z kontaminovanej dodávky.

Vydali tiež vyhlásenie, v ktorom tvrdia, že dospelí, ktorí užívajú lieky, sa nemusia báť, pretože kontaminované boli len lieky predpisované špeciálne pre deti.

Video: Takto vyzerá dievča so zriedkavým ochorením

Podľa El Pais sa rast vlasov zastavil, keď deti prestali užívať lieky, a nepredpokladá sa, že by malo dôjsť k dlhodobým účinkom.

Hypertrichóza je zriedkavé ochorenie charakteristické nadmerným rastom vlasov kdekoľvek na tele. Môže ovplyvniť kohokoľvek akéhokoľvek veku, rasy alebo pohlavia a je zvyčajne spôsobený abnormálne vysokou hladinou mužských hormónov.

Tento stav nie je bolestivý, ale niektorí ľudia sa musia zbavovať vlasov depiláciou, holením alebo použitím trvalejších metód odstraňovania chĺpkov, ako je napríklad laser.

Zdroj: Info.sk, TM, globalnews10.com, elpais.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

Púpavový med je bohatý na vitamíny, takto jednoducho si ho pripravíte aj doma

DNES - 19:22Zaujímavosti

Každý si dokáže doma hravo a jednoducho pripraviť zdravú a chutnú pochúťku z bežne dostupných púpav.

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

DNES - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

DNES - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

DNES - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.

3 znaky, že vám niekto kradne Wi-Fi: Takto sa zbavíte príživníkov na internete

3 znaky, že vám niekto kradne Wi-Fi: Takto sa zbavíte príživníkov na internete

VČERA - 20:36Zaujímavosti

Tu je návod, ako zabrániť tomu, aby sa niekto cudzí priživoval na vašom internetovom pripojení.