• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Strany by mali na kampaň minúť najviac tri milióny eur

  • 16:36 14.08.2013
  • BRATISLAVA
Strany by mali na kampaň minúť najviac tri milióny eur

Politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur, rovnako ako kandidáti na primátorov Bratislavy a Košíc.

Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú.

Počíta s tým zákon o volebnej kampani, ktorý dnes odsúhlasila vláda s technickými pripomienkami Legislatívnej rady vlády SR.
Transparentné účty

Zákon zavádza tzv. transparentné účty, ku ktorým bude mať prístup verejnosť. Politické strany teda budú musieť mať peniaze určené na volebnú kampaň na osobitnom účte v banke, ktorý zriadia pre každú kampaň samostatne.

Údaje z účtu povinne zverejnia na internete. "Adresu webového sídla, na ktorom sú tieto údaje zobrazené, oznámi politická strana Ministerstvu financií Slovenskej republiky, ktoré ju zverejní na svojom webovom sídle," píše sa v návrhu zákona.

Na osobitný účet musia byť vložené peniaze výlučne prevodom z iného účtu. Na požiadanie musí politická strana preukázať, kto je vlastníkom účtu, z ktorého boli prostriedky prevedené. Rovnaké pravidlá budú platiť aj pre prezidentských kandidátov a nezávislých kandidátov.

Politické strany okrem toho budú musieť verejnosť informovať o svojich nákladoch na kampaň formou predbežných a záverečných správ. Dodržiavanie pravidiel financovania volebnej kampane má kontrolovať ministerstvo financií, predĺženou rukou rezortu financií pri vykonávaní kontroly majú byť okresné úrady.
Hrozia pokuty

Návrh zákona ďalej v záujme objektivity umožňuje zverejňovať prieskumy verejnej mienky len do 21 dní pred voľbami.

"Za tým istým účelom sa zavádza pre všetky druhy volieb moratórium 48 hodín, počas ktorých nebude môcť byť vedená volebná kampaň," konštatuje predkladacia správa.

Zákon zavádza za porušenie pravidiel vedenia kampane sankcie. Stranám hrozia pokuty až do 300-tisíc eur, kandidátom na prezidenta do 50-tisíc eur a nezávislým kandidátom 10-tisíc eur.

Zákon tiež zakazuje propagáciu politických strán alebo kandidátov v čase volebnej kampane inými subjektmi. "Vychádza sa z toho, že kampaň je vecou predovšetkým súťažiacich kandidujúcich subjektov," píše sa v dôvodovej správe.
Evidencia darov a darcov

Zákonom o volebnej kampani sa má zároveň novelizovať zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zákon umožní prijímanie finančných darov stranou výlučne prevodom na účet strany.

Zavádza evidenciu o daroch a darcoch na webovom sídle politickej strany, sprísňujú sa pravidlá pre prijímanie darov a ich evidenciu. "Výročné správy politických strán sa doplňujú o ďalšie doklady preukazujúce finančnú disciplínu strany a o prehľady výdavkov na volebnú kampaň," píše sa v predkladacej správe.

V súvislosti s povinnosťou vykonať audit hospodárenia politickej strany sa zavádza kaucia na vykonanie auditu, čím sa má riešiť problém neschopnosti politickej strany zaplatiť náklady na audit a aj posilniť nezávislosť audítorov. Zákon by mal byť po schválení národnou radou účinný od 1. januára 2014.

Zavedenie finančných stropov na volebné kampane nevyrieši problém s čiernymi peniazmi v politike, tvrdí hnutie Nová väčšina - Dohoda. "Problémom nie sú legálne sumy priznané na transparentných účtoch. Problémom sú čierne peniaze, ktoré sa zháňajú vlastnou hlavou a na žiadnych účtoch nefigurujú," uviedol v stanovisku predseda hnutia a bývalý minister vnútra Daniel Lipšic. "Druhou podmienkou je fungujúca justícia, ktorá by tvrdo išla po čiernych peniazoch v politike. Ale na tom Robert Fico nemôže mať záujem. Preto potrebuje mať svojich ľudí na generálnej prokuratúre, na najvyššom súde a na čele všetkých kontrolných inštitúcií," dodal Lipšic.

Nová väčšina - Dohoda tiež upozorňuje na plánované zníženie počtu členov okrskových komisií, s ktorým počíta zákon o podmienkach výkonu volebného práva. "Týmto krokom by na kontrolu výsledkov volieb získali súčasné parlamentné strany absolútny monopol," uzavrel Lipšic. Hnutie Nová väčšina - Dohoda vládne návrhy v súčasnej podobe nepodporí a v parlamente k nim predloží pozmeňujúce návrhy.
Ficova vláda odsúhlasila nový zákon pre všetky voľby

Všetky druhy volieb na Slovensku by sa v budúcnosti mali riadiť jediným zákonom, ktorý odsúhlasila na stredajšom rokovaní vláda s technickými pripomienkami Legislatívnej rady vlády SR.

Nahradiť by mal šesť doterajších zákonov, v ktorých sú viaceré odlišnosti. Spoločné pravidlá majú platiť pre voľby do parlamentu, Európskeho parlamentu, prezidenta SR, pre ľudové hlasovanie o odvolaní prezidenta, voľby do orgánov územnej samosprávy a referendum.

Autori si od návrhu sľubujú aj úspory peňazí - v roku 2014 by to malo byť 219-tisíc eur a v roku 2016 až 1,1 milióna eur. Posledná úspora by mala vzniknúť pri organizovaní parlamentných volieb. Návrh totiž počíta so znížením počtu členov okrskových komisií, ktorým za deň volieb prináleží odmena 38 až 43 eur.

Podľa terajšej právnej úpravy členstvo v okrskovej volebnej komisii vzniká delegovaním člena kandidujúcim politickým subjektom, čiže počet členov zákon neurčuje. Novou úpravou spôsobu kreovania okrskovej volebnej komisie bude môcť delegovať člena komisie len strana, ktorá v posledných voľbách do NR SR získala aspoň tri percentá hlasov.
Údaje o cudzincoch

Pre všetky spomínané voľby majú byť viaceré veci rovnaké, predovšetkým úprava hlasovacích lístkov či lehota na vyhlásenie volieb, ktorá bude najneskôr 110 dní pred dňom ich konania. Zoznamy kandidátov už budú doručovať do domácnosti (nie každému voličovi, ktorý je členom domácnosti), aby sa šetrilo peniazmi a nezaplňovali poštové schránky.

Oproti doterajšej právnej úprave sa v stálom zozname voličov budú viesť aj údaje o cudzincoch, majúcich trvalý pobyt na území obce, keďže v niektorých voľbách majú volebné právo. Oproti doterajším volebným pravidlám sa zavádza aj povinnosť voliča vlastnoručným podpisom v zozname voličov potvrdiť prevzatie hlasovacích lístkov a obálky, pričom zákon určuje postup, ak tak volič urobiť nemôže.
Údaje o počte zvolených žien a mužov

Zákon zavedie postihy od 33 do 100 eur za neuposlúchnutie výzvy na zachovanie poriadku vo volebnej miestnosti ako aj za uvádzanie nepravdivých údajov v čestnom vyhlásení ku kandidačnej listine a neodloženie nepoužitých hlasovacích lístkov do určenej schránky.

V prípade volieb do Európskeho parlamentu budú postihy za to, ak človek požiada o zápis do zoznamu voličov v inom členskom štáte Európskej únie a zároveň požiada o zápis do zoznamu voličov v Slovenskej republike.

V zákone sa zjednocuje a elektronizuje doručovanie zápisníc ústrednej volebnej komisii. Oproti platnej úprave sa v zápisnici navyše uvádza aj údaj o počte zvolených žien a zvolených mužov. Norma garantuje právo kandidátov a kandidujúcich strán kontrolovať sčítanie hlasov.

V súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu sa novo upravuje pôsobnosť ministerstva vnútra ako kontaktného miesta pre výmenu informácií o voličoch a kandidátoch vo vzťahu k ostatným členským štátom Európskej únie. V prípade hlasovania v referende budú môcť ľudia hlasovať aj prostredníctvom pošty, ako je to pri voľbách do parlamentu.

Volebný zákon ako aj odsúhlasený zákon o volebnej kampani čakajú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zmeny. „Vláda skôr formálne schválila tieto zákony,“ vyhlásil po rokovaní kabinetu. Podľa jeho slov sa zákony týkajú všetkých politických strán, a preto bude najlepším priestorom na diskusiu parlament. „Ten hlavný legislatívny proces a hlavné zmeny ešte len prídu práve počas parlamentného rokovania. Myslím si, že zákon dospeje k zásadným zmenám v parlamente,“ povedal Kaliňák.

Ak Zákon o podmienkach výkonu volebného práva schváli parlament, platiť začne od začiatku budúceho roka.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.