• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.5.2024Meniny má Viktória
13°Bratislava

Fico: Na predčasné parlamentné voľby neexistujú žiadne podmienky

  • 13:49 01.07.2019
  • Bratislava
Fico: Na predčasné parlamentné voľby neexistujú žiadne podmienky

Na pondelkovej tlačovej konferencii Fico tiež uviedol, že Smer-SD má právo uchádzať sa o víťazstvo v budúcoročných parlamentných voľbách.

Na predčasné parlamentné voľby neexistujú podľa šéfa Smeru-SD Roberta Fica žiadne podmienky. Schopnosť vládnej koalície dohodnúť sa na rôznych opatreniach, napríklad parametroch rozpočtu, považuje Fico za garanciu toho, že predčasné voľby nebudú.

V Smere podľa Fica diskutujú o tom, ako využiť obdobie dvoch letných mesiacov. Strana pracuje na vlastnej stratégii volebnej kampane, ktorá vychádza z profesionálnych analýz. „Kampaň bude postavená predovšetkým na filozofii sociálneho štátu, stratégia bude postavená na veľkom počte priamych kontaktov s verejnosťou,“ odpovedal na otázky novinárov.

Opatrovatelia si podľa predsedu Smeru-SD zaslúžia väčšiu podporu štátu

Na Slovensku sa podarilo zvýšiť príspevok na opatrovanie na úroveň čistej minimálnej mzdy o rok skôr, ako si vláda predsavzala. Pôvodne chcela tento cieľ dosiahnuť do roku 2020. Uviedol to v pondelok na tlačovej konferencii predseda Smeru-SD Robert Fico.

V prípade opatrovateľa v produktívnom veku jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) príspevok na opatrovanie stúpne takmer o 61 eur na 430,35 eura. Opatrovatelia poberajúci dôchodkovú dávku si prilepšia viac ako o 30 eur.

„Práve dnes nadobúdajú účinnosť niektoré právne predpisy, ktoré výrazne menia podporu štátu pri starostlivosti o ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP). Títo ľudia si to nepochybne zaslúžia. Najlepšia starostlivosť sa najčastejšie poskytuje v domácom rodinnom prostredí,“ skonštatoval Fico. Upozornil na to, že tento sľub sa naplnil skôr, ako počítalo programové vyhlásenie vlády. „Ak niečo sľúbime, treba to naplniť. Starostlivosť o ŤZP je mimoriadne náročná, je podstatne efektívnejšie starať sa o týchto ľudí v domácnostiach, ako ich mať v kamenných domoch,“ podotkol Fico.

Od 1. júla tohto roka dochádza aj k zvýšeniu hodinovej sadzby pri osobnej asistencii. „Zvýšili sme ju na 4,18 eura a išli sme zo sumy 3,82 eura. V priemere to robí mesačne zvýšenie 50 eur,“ vyčíslil Fico.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) vyčíslil, že zvýšenie opatrovateľského príspevku si v tomto roku vyžiada 22 miliónov eur, v budúcom roku takmer 44 miliónov eur. V budúcom roku majú výdavky na kompenzácie dosiahnuť štvrť miliardy eur. Viac zdrojov má ísť aj na sociálne služby, resp. kamenné zariadenia. „Od 1. januára budúceho roka sa zvyšujú celkové náklady zo strany štátu o 16 miliónov eur. Zaviedli sme rovnakú dotáciu bez ohľadu na to, či sú verejné alebo neverejné zariadenia, podľa stupňa odkázanosti. Všetky prostriedky, ktoré zriaďovateľ dostane, musia byť použité na mzdy zamestnancov, aby sa zvýšil mzdový fond ľuďom, ktorí pracujú v sociálnych zariadeniach,“ doplnil Richter.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tragická nehoda na západe: Polícia úplne uzatvorila cestu

Tragická nehoda na západe: Polícia úplne uzatvorila cestu

VČERA - 21:19Domáce

Policajti na mieste dokumentujú nehodu a odstraňujú jej následky.

Raši: Vláda plne podporuje Zuzanu Dolinkovú vo výkone funkcie

Raši: Vláda plne podporuje Zuzanu Dolinkovú vo výkone funkcie

VČERA - 19:11Domáce

Vláda považuje návrh opozície za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach.

Novinka v obchodných reťazcoch: Toto vás čaká pri samoobslužných pokladniach

Novinka v obchodných reťazcoch: Toto vás čaká pri samoobslužných pokladniach

VČERA - 18:34Domáce

Obchodné reťazce zavádzajú bezpečnostné opatrenie pri nakupovaní prostredníctvom samoobslužných pokladní.

V slovenskom parlamente zaznela európska hymna, poslanci si pripomenuli Deň Európy

V slovenskom parlamente zaznela európska hymna, poslanci si pripomenuli Deň Európy

VČERA - 17:18Domáce

Poslanci Národnej rady SR si vo štvrtok podvečer pripomenuli Deň Európy. V pléne zazneli slovenská a európska hymna. Stalo sa tak na návrh podpredsedu parlamentu Michala Šimečku.

Vláda odmietla opozičný návrh na odvolanie Šimkovičovej

Vláda odmietla opozičný návrh na odvolanie Šimkovičovej

VČERA - 16:39Domáce

Vláda nesúhlasí s návrhom na vyjadrenie nedôvery ministerke kultúry SR Martine Šimkovičovej. Na odmietnutí opozičného poslaneckého návrhu sa vláda uzniesla na štvrtkovom rokovaní per rollam.