• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Slovensko je plné rasistických prejavov, znepokojuje sa OSN

  • 11:10 08.08.2013
  • BRATISLAVA
Slovensko je plné rasistických prejavov, znepokojuje sa OSN

Výbor OSN na odstránenie rasovej diskriminácie si všimol rasistické vyjadrenia v slovenských médiách z úst politikov aj novinárov.

"Výbor je naďalej znepokojený hláseným nárastom prejavov nenávisti zameraných najmä proti Rómom, Maďarom a cudzím štátnym príslušníkom v médiách a na internete, vrátane sociálnych sietí, ako aj v športe," píše sa v správe o prerokovaní deviatej a desiatej periodickej správy Slovenska k Medzinárodnému dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie pred výborom OSN.

Hoci výbor berie na vedomie legislatívne opatrenia prijaté na podporu jazykov národnostných menšín v rozhlasových a televíznych programoch, myslí si, že sú potrebné ďalšie opatrenia na obmedzenie nenávistných prejavov v našich médiách.

"Výbor odporúča, aby zmluvná strana identifikovala jednotlivcov alebo skupiny podnecujúce rasovú nenávisť proti menšinám a cudzincom, vyšetrila a uložila primerané tresty za nenávistné prejavy politikov, vládnych predstaviteľov a zamestnancov médií," uvádza sa v správe. Slovensko tiež vyzývajú, aby prijalo potrebné opatrenia na podporu tolerancie, medzikultúrneho dialógu a rešpektovania rôznosti cielené najmä na novinárov.

Na kritiku výboru reagovalo ako zodpovedný subjekt ministerstvo vnútra. Na spoločenskú situáciu a nárasty prejavov z nenávisti hlásaných v médiách, na internete a sociálnych sieťach podľa rezortu vnútra reaguje Koncepcia boja proti extrémizmu na roky 2011 – 2014. "Efektívne plnenie úloh vyplývajúcich z koncepcie by malo prispieť k obmedzeniu týchto prejavov v akýchkoľvek formách a v mediálnych prostriedkoch," tvrdí ministerstvo.

Prerokovanie deviatej a desiatej periodickej správy Slovenskej republiky k Medzinárodnému dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie sa uskutočnilo ešte vo februári v Ženeve. Vedúcim slovenskej delegácie bol stály predstaviteľ SR pri OSN Fedor Rosocha, tvorili ju však aj rómsky splnomocnenec Peter Pollák a zástupcovia ministerstiev.

Výbor je jedným zo zmluvných orgánov OSN pozostávajúci z 18 nezávislých expertov. Jeho hlavnou úlohou je monitorovať implementáciu dohovoru jeho zmluvnými stranami. Deviata a desiata správa Slovenskej republiky pokrýva obdobie 2009-2012.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.