• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Príjmy samospráv mierne rástli, pomohli nedaňové príjmy

  • 11:11 08.08.2013
  • BRATISLAVA
Príjmy samospráv mierne rástli, pomohli nedaňové príjmy

Celkové príjmy samospráv sa v prvom štvrťroku 2013 zvýšili oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 2,63 %.

Prebytok bežného rozpočtového hospodárenia samospráv sa však znížil, lebo medziročné tempo rastu bežných príjmov bolo 11,75 % oproti rýchlejšiemu tempu rastu bežných výdavkov na úrovni 16,52 %.

Vyplýva to z analýzy, ktorú zverejnila spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau (SCB) na základe údajov z finančných výkazov 2 912 samospráv.

Na celkových príjmoch samospráv z prvého kvartálu sa podľa analýzy prejavili príjmy bežných rozpočtov samospráv, ktoré medziročne vzrástli o 11,75 %. Naopak príjmy kapitálových rozpočtov poklesli o 42,16 % a príjmové finančné operácie sa takisto znížili o 34,42 %. Objem daňových príjmov sa podľa štatistík za prvý štvrťrok tohto roka medziročne mierne zvýšil o 1,78 %.

Samosprávy dane nemôžu ovplyvniť

Podľa SCB mali najvýraznejší podiel príjmov podielové dane, čo je výnos dane z príjmov fyzických osôb poukázaného územnej samospráve, ktoré v prvom kvartáli tvorili až 84,27 celkových daňových príjmov. "Výšku výnosu dane z príjmov fyzických osôb, ktorý je príjmom štátneho rozpočtu a následne prerozdeľovaný samosprávam, samosprávy nemôžu ovplyvniť. Výber dane z príjmov fyzických osôb závisí od miery zamestnanosti a od vývoja miezd," uvádza sa v analýze SCB.

Objem grantov a transferov podľa analýzy medziročne vzrástol o 4,04 % a ich podiel na celkových príjmoch sa zvýšil iba 0,43 percentuálneho bodu. Medziročný nárast ich objemu bol podľa SCB spôsobený aj prostriedkami v objeme 4,2 mil. eur, ktoré Ministerstvo financií SR uvoľnilo pre obce vo februári tohto roka na päťpercentné zvýšenie platov učiteľov v materských, základných umeleckých školách, družinách a rast miezd nepedagogických pracovníkov.

Najviac rástli nedaňové príjmy

Medziročne najvyšší nárast podľa SCB zaznamenali nedaňové príjmy, a to vo výške 28,97 %, zvýšil sa aj ich podiel na celkových príjmoch do rozpočtu o vyše 3 percentá. Nedaňové príjmy tvoria najmä príjmy z predaja majetku a úroky z vkladov. Jediným druhom príjmov, ktoré podľa analýzy poklesli, boli finančné príjmy, a to vo výške 34,42 %. Sú to najmä prostriedky z prijatých úverov, pôžičiek a návratných finančných výpomocí.

Napriek nárastu celkových príjmov slovenských samospráv podľa SCB klesli príjmy v Nitrianskom kraji o 3,58 % a Prešovskom kraji o 2,15 %. V ostatných samosprávnych krajoch príjmy narástli a to najvyšším podielom v meste Bratislava o 12,56 %. Naopak, najnižší nárast bol podľa analýzy v Banskobystrickom kraji o 1,60 %. V analýze boli zahrnuté údaje samosprávnych krajov a osobitne údaje za Bratislavu hlavné mesto a Mesto Košice, ktoré majú z hľadiska ich financovania štatút kraja.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

Z trhu sťahujú ryžu, zákazníci ju nesmú konzumovať

VČERA - 20:36Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tento druh ryže nemajú doma.

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

ZSSK spustila sezónnu linku z Bratislavy do chorvátskeho Splitu, došlo však k zmene prepravy áut

VČERA - 16:34Ekonomické

Prvý vlak v tohtoročnej sezóne odišiel z Bratislavy do Splitu v piatok popoludní.

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

Pozor na podvodné správy o preplatkoch, takto vás môžu obrať o peniaze na bankovom účte

VČERA - 15:36Ekonomické

Banka upozorňuje na falošné SMS správy, ktoré chcú od ľudí získať platobné údaje.

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

Do dvoch rokov sa má pripraviť rámec pre zavedenie digitálneho eura

VČERA - 14:07Ekonomické

Po dvoch rokoch skúmania odštartovala koncom minulého roka Európska centrálna banka, spoločne s centrálnymi bankami členských krajín Eurosystému, prípravnú etapu zavedenia digitálneho eura.

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

26 čerpacích staníc Benzinol prejde pod spoločnosť OMV Slovensko

VČERA - 13:48Ekonomické

Počet čerpacích staníc petrochemickej firmy OMV na Slovensku sa rozšíri.