Matečná: Výkon kontrol v slovenských bitúnkoch je na vysokej úrovni

Matečná opäť apelovala na spotrebiteľov, aby jedli slovenské mäso a potraviny, pretože pri nich dokážu zabezpečiť kontrolu "od poľa a maštale až na stôl".
Výkon kontrol v slovenských bitúnkoch a u producentov je na vysokej úrovni, preto u nás nemôže nastať podobná situácia ako v Poľsku. Na štvrtkovom brífingu v Ivachnovej to povedala šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS).
„Nie je možné, že pri porážaní v Poľskej republike nemajú prítomnosť veterinárneho lekára a autority, na rozdiel od Slovenska, kde máme pri porážkach 24 hodín veterinárneho lekára. Ten jednak kontroluje zvieratá, ktoré sú dovezené na porážanie a kontroluje aj mäso,“ povedala s tým, že sa tak zabezpečuje ochrana zvierat počas usmrcovania, ako aj kvalitné a zdraviu neškodné mäso pre spotrebiteľov.
Generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Milan Lapšanský uviedol, že na Slovensku sa produkuje 27.000 ton kvalitného hovädzieho mäsa. Ďalších 12.000 ton sa dováža z krajín ako Nemecko, Česko, Poľsko, Holandsko a Írsko. „Upozorňujeme na to, že spotrebiteľ by si mal všímať, aké potraviny konzumuje, lebo toto je opakujúci sa problém a niekde v Poľsku je vážna chyba,“ priblížil.
Rizikom sú podľa Lapšanského najmä pohraničné oblasti s Poľskom a rôzne neschválené prevádzky, ako aj predaj z dodávok a na trhoch. „Od chorého zvieraťa neočakávajte zdravé mäso. Aktuálne nevieme, o aké ochorenia u predmetných zvierat išlo, a preto nemôžeme vylúčiť ohrozenie zdravia konzumenta takéhoto mäsa. Vyzývam všetkých konzumentov hovädzieho mäsa, aby sa zaujímali o jeho pôvod, nielen pri kúpe v obchode, ale na všetkých miestach, tiež v reštauráciách a aby radšej siahli po overenom, zdravom a bezpečnom slovenskom hovädzom mäse,“ uviedol.
Konzumenta pokazeného mäsa môžu ohroziť choroby ako salmonelóza, pasterelóza, chlamydióza, paratuberkulóza, parazitárne ochorenia, ale tiež obsah rezíduí v mäse po použití antibiotík a hormónov.
Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš na brífingu v Ivachnovej vo štvrtok informoval, že takmer 300 kilogramov mäsa z rizikového hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku.
Slovenský agrorezort hneď po zverejnení škandalóznych informácií o poľskej hovädzine spustil cielené kontroly spracovateľských prevádzok a vyslal na cesty potravinových a veterinárnych inšpektorov. Tí kontrolujú vozidlá prepravujúce mäso. Stanovištia veterinárnych inšpektorov na severe Slovenska vo štvrtok v noci kontrolovala aj šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS).

Aké bude počasie cez víkend? Pripraviť sa treba aj na búrky
Meteorológovia očakávajú na Slovensku prvý letný deň, objaviť sa však môžu aj búrky.

Pozor, hrozí supersonický tresk! Ministerstvo obrany vydalo varovanie
Pre časť Slovenska vydali varovanie.

Požiar vozidla v garáži: Majiteľa prevážali do nemocnice
V garáži došlo k požiaru vozidla, majiteľa previezli do nemocnice.

Muž pri konflikte strčil do dôchodcu, ten v nemocnici zomrel
Polícia pátra po neznámom útočníkovi.

Aktivisti varujú: Toto plánuje správa TANAPu v blízkosti chodníkov
Iniciatíva My sme les tvrdí, že Správa Tatranského národného parku plánuje prikrmovať zver na takmer 50 lokalitách, pričom niektoré krmoviská sa nachádzajú len 50 metrov od turistických chodníkov a cyklotrás.