• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Slovensko podpísalo kontrakty na nákup stíhačiek F-16

  • 13:28 12.12.2018
  • Bratislava
Slovensko podpísalo kontrakty na nákup stíhačiek F-16

Slovenská republika nakúpi stíhačky F-16 Block 70/72 americkej výroby.

Príslušné dokumenty v stredu slávnostne podpísali minister obrany Peter Gajdoš (SNS) a viceprezidentka spoločnosti Lockheed Martin Ana Wugofski. Obstarávať sa bude 14 kusov lietadiel, letecká výzbroj, logistická podpora a výcvik leteckého aj pozemného personálu. Stíhačky majú byť dodané do konca roka 2023.

Zavŕšili sme proces obstarania nových stíhacích lietadiel. Slovenská republika ukončí ochranu vzdušného priestoru lietadlami MiG-29 a nakúpi lietadlá F-16, najmodernejšiu verziu. Slovensko podpísalo dokumenty, na základe ktorých nakúpi 12 jednomiestnych a dve dvojmiestne, ktoré budú slúžiť na výcvik,“ ozrejmil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý bol osobne pri podpise kontraktu.

Nákup nových supersonických lietadiel označil premiér za významný počin, keďže ide o investíciu v objeme viac ako 1,6 miliardy eur za celý balík. „Slovensko sa tým hlási k svojim záväzkom navyšovať výdavky na vyzbrojovanie a dosiahnuť žiadaný cieľ na úrovni dvoch percent z HDP,“ deklaroval predseda vlády s tým, že Slovensko chce vyslať jasný signál o svojom ukotvení v EÚ a NATO.

Gajdoš spresnil, že Slovensko bude po nákupe stíhačiek plne kompatibilné so štátmi NATO a EÚ. Do roku 2022 krajine výrobca dodá štyri kusy lietadiel, v roku 2023 zvyšných desať. Súčasťou kontraktu je aj výcvik leteckého personálu. Dovedna pôjde o pilotov a 160 profesionálnych vojakov, ktorí sa budú pripravovať v USA. Dohodnutý je aj servis lietadiel a možnosť ich reklamácie po dobu dvoch rokov.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorého rezort mal zástupcov vo vyjednávacom tíme ministerstva obrany, poznamenal, že vystavil súhlas s podpisom kontraktov. Ako vyzerá splátkový kalendár, však podľa svojich slov povedať nemôže. „Najväčšia časť tej ceny sa splatí v najbližších troch rokoch. Toto sme si presadili. Skrátili sme si splátky, aby sme sa vyhli kurzovým rizikám a nemuseli platiť za ich minimalizovanie. Je to aj reakcia na to, že verejné financie sú v dobrom stave,“ podotkol.

Presnú sumu za kontrakt však Kažimír prezradiť nechcel. „To sa musíte obrátiť na rezort obrany. Z tohto pohľadu som nudný civil,“ uzavrel.

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) zdôraznil, že vláda sa takto rozhodla a on to nechce komentovať ani pripomienkovať. „Rozhodli sme sa tak. Budeme mať kvalitné stíhačky na x rokov. Bude to drahé, ale nemôžeme sa viesť ako čierni pasažieri v NATO,“ dodal.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.