• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Ukrajina žiada medzinárodné spoločenstvo, aby reagovalo na "agresiu" Ruska

  • 6:08 07.12.2018
  • Miláno
Ukrajina žiada medzinárodné spoločenstvo, aby reagovalo na "agresiu" Ruska

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin vo štvrtok vyzval medzinárodné spoločenstvo na urýchlenú reakciu na "agresiu", ktorej sa dopustilo Rusko, keď nedávno v Azovskom mori zadržalo tri ukrajinské lode aj s ich posádkami.

Na zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Miláne Klimkin pripomenul, že ide o piatu schôdzku na úrovni ministrov, ktorej dominuje „destabilizujúce konanie“ Ruska v Európe. „Je to veľká hrozba pre európsku bezpečnosť,“ upozornil Klimkin, pričom - ako uviedla agentúra AFP - sa tak stalo v prítomnosti ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Klimkin vo svojom prejave dodal, že „tento rok sa Rusko nielenže nestiahlo, ale rozšírilo svoj agresívny postup“.

Konfrontácia, ku ktorej došlo 25. novembra v Azovskom mori, bola prvý priamym vojenským incidentom medzi Ukrajinou a Ruskom, odkedy Rusko v roku 2014 anektovalo Krymský polostrov a vypukol konflikt na východe Ukrajiny, kde proti sebe stoja ukrajinské sily a proruskí separatisti. Konflikt v Donbase si vyžiadal viac ako 10.000 mŕtvych.

Klimkin ďalej avizoval, že Ukrajina sa opäť obráti na Organizáciu Spojených národov a bude žiadať „promptnú odpoveď na tento akt agresie“ Ruska. „Vyhlásenia nestačia, treba konať,“ vyzval.

Ukrajinský minister okrem toho v Miláne vyzval na „okamžité prepustenie a bezpečný návrat na Ukrajinu“ zadržaných ukrajinských námorníkov a lodí. S rovnakou požiadavkou vo štvrtok prišli aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová a Wess Mitchell z odboru európskych a eurázijských záležitostí na americkom ministerstve zahraničných vecí.

Mitchell podľa AFP odsúdil „nebezpečnú eskaláciu“ zo strany Moskvy, pričom uviedol, že šlo o pokus „o popretie územnej celistvosti Ukrajiny“. Rusko podľa neho „porušilo medzinárodné právo“ a zdôraznil, že Spojené štáty nikdy neuznajú anektovanie Krymského polostrova.

Americký diplomat ďalej vyhlásil, že „pre Rusko nastal čas prehodnotiť svoj prístup, rešpektovať medzinárodné zákony, plniť svoje záväzky ako štát OBSE a byť členom spoločenstva civilizovaných národov“.

Mogheriniová vyzvala na „čo najväčšiu zdržanlivosť“, ktorá by mala vyústiť do „deeskalácie tohto konfliktu“.

Súd v krymskom meste Simferopol nariadil uvaliť na zadržaných ukrajinských námorníkov dva mesiace predsúdnej väzby.

Prvý náznak zníženia napätia medzi Ukrajinou a Ruskom sa objavil v utorok, keď Ukrajina oznámila „čiastočné“ zrušenie ruskej blokády a sprístupnenie niektorých prístavov v Azovskom mori.

Moskva naďalej obhajuje konanie svojej pobrežnej stráže. Tvrdí, že ukrajinské lode vplávali do ruských teritoriálnych vôd a odmietli reagovať na výzvy ruských hliadok, aby zastali.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odsúdil „správanie sa Ukrajiny“ na schôdzke v Miláne a jej podporu zo strany Západu.

Pripomenul „bezohľadné rozširovanie NATO (...), rozmiestnenie amerických protilietadlových obranných systémov v Európe, ako aj nelegitímne sankcie (uvalené) pod falošnými zámienkami“ po anektovaní Krymu Ruskom.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

DNES - 9:12Zahraničné

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 6:18Zahraničné

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany.

Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku

Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku

DNES - 6:12Zahraničné

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti.

Zamestnanci supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi

Zamestnanci supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi

DNES - 6:06Zahraničné

Polícia neprezradila, aké množstvo drogy sa nachádzalo v prepravkách.