• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 4.5.2024Meniny má Florián
12°Bratislava

Slovenská komora učiteľov podala na Generálnu prokuratúru SR podnet na mesto Humenné

  • 15:27 05.11.2018
  • Bratislava
Slovenská komora učiteľov podala na Generálnu prokuratúru SR podnet na mesto Humenné

Slovenská komora učiteľov (SKU) podala v pondelok na Generálnu prokuratúru (GP) SR podnet na mesto Humenné, ktoré je zriaďovateľom základnej umeleckej školy, materských, ale aj základných škôl.

Dôvodom je podľa prezidenta SKU Vladimíra Crmomana skutočnosť, že mesto obchádza zákony a porušuje ich v súvislosti s vyhlásením výberového konania na riaditeľov škôl. Ako uviedol v pondelok pre TASR, tento stav má v meste trvať od roku 2013.

Mesto namiesto toho, aby vyhlásilo podľa zákona výberové konanie, len poverí na pol roka riaditeľa školy. Tým je narušená demokracia pri voľbe riaditeľa, pretože je obídená rada školy, ktorá má právo po výberovom konaní vybrať kandidáta,“ povedal Crmoman. Podotkol, že o všetkom rozhoduje len mesto. „Je to nelogické. Prečo nemá mať riaditeľ funkčné obdobie, istotu, že tam bude ďalej,“ opýtal sa prezident SKU.

SKU potvrdila, že k výberovému konaniu došlo v Humennom na dvoch školách po tom, ako na tento problém poukázali médiá, ale aj Štátna školská inšpekcia. Na ďalších školách v septembri však tento stav podľa Crmomana pokračoval ďalej. „Myslíme si, že pred zákonom majú byť všetci zriaďovatelia rovní. Je to slovenský unikát. Nikde inde sa nestalo, aby sa takto opakovane obchádzal zákon,“ vysvetlil. Podľa neho je poverovanie výnimočná vec. Ako príklad uviedol chorobu riaditeľa.

Žiadame, aby prokurátor preskúmal zákonnosť týchto poverení a aby vykonal nariadiť opatrenia na odstránenie zistených porušení,“ povedala viceprezidentka SKU Soňa Puterková. Crmoman povedal, že podnet podávajú v prípade miestnej základnej umeleckej školy. Podľa neho v posledných rokoch tu mesto nevypísalo riadny konkurz na riaditeľa školy a v súčasnosti je tam poverený riaditeľ už deviatykrát.

SKU zisťovala, na akých školách v Humennom ešte dochádza k takémuto porušovaniu. „Najmasívnejšie je to v Centre voľného času, kde podľa našich informácií by mal byť riaditeľ poverený už 11-krát od roku 2013. V tomto čase sú poverení aj ďalší traja riaditelia v materských školách v meste,“ uzavrel Crmoman.

Mesto Humenné vo svojom stanovisku, ktoré adresovalo TASR, uviedlo, že tvrdenie Crmomana, že mesto za posledné štyri roky nevykonalo žiadne výberové konanie je „úplne klamstvo“. „Za rok 2017 a 2018 mesto Humenné vypísalo na riaditeľov materských a základných škôl sedem výberových konaní, z ktorých vzišli novozvolení riaditelia. Nadácia Zastavme korupciu sa stala významnou súčasťou antikampane, ktorá sa v posledných týždňoch rozpútala proti mestu Humenné a jeho vedeniu,“ píše sa v stanovisku.

Mesto tvrdí, že ak mali učitelia problém s niektorými riešeniami v oblasti vzdelávania v Humennom, mohli po voľbách osloviť nové vedenie mesta a diskutovať o tom. „Podanie päť dní pred voľbami nie je nič iné ako volebná antikampaň,“ uvádza sa v stanovisku.

SKU podala podnet na GP SR v spolupráci s nadáciou Zastavme korupciu.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

Polícia pátra po nezvestnej Márii, trpí stratou pamäte

VČERA - 21:51Domáce

Mária odišla od dcéry a odvtedy sa už rodine neozvala.

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

V súvislosti s reedukačnými centrami sa začalo viacero trestných stíhaní

VČERA - 19:44Domáce

Generálna prokuratúra dospela k záveru, že tieto zariadenia neplnia svoj účel a porušujú práva detí.

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

Štát odškodní obete policajnej akcie vo Vrbnici

VČERA - 18:37Domáce

Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015.

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

5-ročného chlapca našli pod vplyvom alkoholu, mal vyše 2,5 promile

VČERA - 17:56Domáce

Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom.

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

Prezidentka: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií

VČERA - 13:20Domáce

Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače pripomenula, že útoky na novinárov sú neakceptovateľné.