• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 5.5.2024Meniny má Lesana, Lesia
15°Bratislava

Koľko stupňov by mala mať voda, ktorou zalievame kávu?

  • 20:23 22.08.2018
  • Kansas
Koľko stupňov by mala mať voda, ktorou zalievame kávu?

Ideálna šálka kávy dokáže spestriť ráno nejednému kávičkárovi. Ako si však pripraviť vskutku lahodný nápoj, na ktorý sa môžete tešiť celý deň?

Niekto hovorí, že by to malo byť 80 stupňov, iný zas povie, že menej ako 90 je pohroma. Pozrime sa bližšie na to, koľko stupňov by naozaj mala mať voda, ktorou zalievame kávu.

Sedmička skúsených degustátorov kávy z Kansaskej štátnej univerzity sa podujala ochutnať kávu zalievanú vodou s rôznymi teplotami. Za pokusných králikov zvolili kávu zo zŕn značky Arabica, Robusta alebo oboch naraz. Pri varení kávy použili destilovanú vodu, aby sa vylúčil vplyv iných chemikálií a prvkov.

Z výsledkov chutného výskumu, ktorý bol tiež publikovaný na stránkach Food Research International, vyplýva, že celkovo najideálnejšia teplota vody pri zalievaní kávy mala 70 stupňov Celzia, a to najmä pre tých, ktorí obľubujú silnú kávu.

Zrná Robusta, ktoré sa vyznačujú obzvlášť vysokým obsahom kofeínu, mali pri tejto teplote oveľa intenzívnejšiu chuť než pri 50 alebo 60 stupňoch. Aj Arabica, ktorej zrná sa používajú vo väčšine kaviarní, mala pri 70 stupňoch lepšiu chuť, aj keď rozdiel nebol natoľko výrazný.

Je síce pravda, že chuť kávy sa od človeka k človeku líši, no vedci zdôrazňujú, že ich výskum sa viac zakladá na vedeckom zhodnotení ako na osobných preferenciách.

Niekto to rád horúce

Výskumy zamerané na skúmanie tejto tematiky v minulosti priniesli výsledky, ktoré sa nie celkom zhodujú s tým, čo tvrdia kansaskí vedci. Podľa niektorých zistení by teplota vody pri zalievaní kávy mala mať od 82,2 po 85 stupňov Celzia.

„Naše výsledky však naznačujú, že tieto teploty záležia od druhu kávy, čo je tiež dôvodom, prečo sa odporúčania tak líšia. Okrem toho predošlé výskumy merali chutnosť kávy s pomocou konzumentov, takže výsledky mohli byť ovplyvnené aj demografickými výkyvmi.“

Podľa najnovšieho odporúčania by ste síce nemali piť kávu teplejšiu ako 70 stupňov, ale v závislosti od druhu môžete stále zalievať aj 50-stupňovou vodou.

Pár rád na záver

  • Používajte tvrdú vodu. Tvrdá voda obsahuje horčík a vápnik, ktoré dokážu zdokonaliť chuť vašej obľúbenej kávy.
  • Kávové zrná uschovávajte v chladničke. Najlahodnejšiu kávu doma získate vtedy, keď si ju čerstvo pomliete. Zrná by ste pritom mali odkladať do chladničky, aby z nich nevyprchal oxid uhličitý.
  • Nezanedbajte výber mlynčeka. Z príliš jemne namletej kávy by sa mohli po zaliatí začať tvoriť hrčky, takže pri nákupe vyberajte mlynček, ktorý zrná namelie do väčšej veľkosti.
  • Jemne vlejte vodu do kávy. Záverečný krok je pre chuť kávy rovnako dôležitý ako všetky predošlé. Vu by sme do hrnčeka mali liať pomaly a rovnomerne.
Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk, elsevier.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako utierať prach len raz za mesiac? Tento domáci roztok dokáže divy

Ako utierať prach len raz za mesiac? Tento domáci roztok dokáže divy

DNES - 11:14Zaujímavosti

Čistú a zdravú domácnosť bez prachu si dokážete udržať celý mesiac aj bez jeho utierania. Pomôže vám podomácky vyrobený roztok.

Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

Video: Rodine vošli do dvora štyri medvede, takto reagovali na auto

VČERA - 21:15Zaujímavosti

Skupina medveďov vošla rodine rovno do dvora.

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

Na Bojnickom zámku pokračuje príbeh o láske, zrade a pomste

VČERA - 13:04Zaujímavosti

Na Bojnickom zámku od soboty pokračujú v rozprávaní príbehu o láske, zrade a pomste pod názvom Spiritus Mortis.

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

Pred 100 rokmi položili základný kameň Mohyly M. R. Štefánika na Bradle

VČERA - 7:06Zaujímavosti

K vrcholom monumentálnej pamätníkovej tvorby na Slovensku patrí Mohyla M. R. Štefánika na Bradle.

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

Orangutan si ošetroval ranu liečivou bylinou, vedci to videli prvýkrát

16:09 03.05.2024Zaujímavosti

Vedci u orangutana v divočine pozorovali použitie bylín na liečbu rany na tvári.